Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nanoteknik förbättrar fotosyntesen

Genom att tillsätta nano-rör av kol och syreabsorberande nano-partiklar i klorofyll ökar fotosyntesens effekt med 30 procent.

Av / 2015-05-21 - 10:51
Nanoteknik förbättrar fotosyntesen

Fotosyntesen är processen som växter använder sig av för att omvandla solens energi till kemisk energi.

Genom att sätta in nano-rör av kol i klorofyll, ämnet som finns i växtcellerna som driver fotosyntesen, har man lyckats öka elektronströmmen som associeras med 49 procent i koncentrerad klorofyll. Bladen i levande växter har fått en motsvarande ökning av aktiviteten med 30 procent. Och genom att tillsätta syreabsorberande nano-partiklar kan man markant reducera koncentrationen av superoxid, som är giftigt för växter.

Omvandlar större del av ljusspektrat
Klorofyll absorberar bara ljus från det synliga ljusspektrat och mindre än 10 procent av solljuset används och lagras som energi i den fotosyntetiska processen. Med tillsatta nano-rör blir ett större frekvensomfång av ljuset (infrarött i ena änden och ultraviolett i den andra) absorberat och använt till kemisk energi, vilket leder till en högre effektivitet.

Det är forskare vid Massachusetts Institute of Technology som har upptäckt den nya metoden för att öka fotosyntesens effektivitet. De tänker sig att tekniken kan användas för att göra effektivare solcellspaneler i framtiden och att bidra till forskning inom biokemi med självläkande egenskaper.

Källa: sciencedaily.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen