Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Jag älskar lagringsplats

Cloud- och streaming-tjänster är det nya svarta … eller är det orange? Men det finns fortfarande goda skäl att ha rikligt med lagringsutrymme för sina data.

Av / 2014-08-27 - 09:44
Jag älskar lagringsplats

När jag inte ägnar mig åt redaktionella sysslor för Ljud & Bilds danska systertidning – som att sätta samman och färdigställa både den tryckta och den digitala tidningen – så testar jag smartmobiler och surfplattor på löpande band. Och om det är något jag titt som tätt klagar på tillverkarna för så är det när de stoppar i för lite lagringsutrymme i sina mobila enheter. Allt under 16 gigabyte i en surfplatta eller smartmobil är helt enkelt för lite. Om man kan utöka minnet med microSD-kort, så kan 8 gigabyte inbyggt minne gå an.

Det finns läsare som tycker att jag lever i fel årtionde, eftersom man inte alls har användning för så mycket minne nu för tiden. Varför ska man ha många gigabyte till film, bilder och musik när man bara laddar upp sina data till molntjänster som DropboxGoogle Drive eller iCloud? Har jag aldrig hört talas streaming-tjänster som Netflix eller Spotify, som för all framtid har avskaffat behovet av att köpa, äga och lagra film och musik?

Jodå, det har jag allt, och jag använder faktiskt diverse moln- och streaming-tjänster själv med stort nöje. Men bara därför finns det ingen anledning att kasta ut barnet med badvattnet, och jag håller fast vid att lagringsplats är något man nästan inte kan få för mycket av. Här är de viktigaste skälen:

1. Moln- och streaming-tjänster är storförbrukare av data. Det är väl i och för sig bra att spara pengar på att köpa telefonen med 8 gigabyte i stället för 32 gigabyte, men räkna på din dataförbrukning efter all streaming och berätta sedan för mig hur mycket pengar du betalar till din mobiloperatör för alla gigabyte du har laddat ner varje månad.

2. Nästa gång du sitter på ett flygplan till New York eller Bangkok kommer du att önska att du hade plats för mer än två avsnitt av Game of Thrones på surfplattan. Det är svårt att streama utan internet.

3. Den där favoritfilmen som du redan har sett fem gånger på Netflix … och din favoritlåt som du lyssnar på gång på gång på Spotify … ja, de har tyvärr försvunnit nu. Streaming-tjänsternas utbud förändras nämligen hela tiden, och du kan inte kräva att visst material alltid ska finnas kvar.

4. En man i USA anhölls eftersom han hade sparat olagliga porrbilder i e-post på sitt Gmail-konto. Bilderna hittades av Googles automatiska avsökningsprogram som övervakar användarnas material. Och nej, jag tycker inte att ändamålet helgar medlen. I dag är det pornografi programmen letar efter, imorgon är det piratkopierat material, och i övermorgon är det kanske politiska åsikter som utlöser software-larmet. Faktum är att material som laddas upp till en molntjänst inte är privat.

Jag gillar att äga mitt digitala material. Och jag gillat att mina privata data förblir privata. Och då behöver jag lagringsplats, och även om moln- och streaming-tjänster är bra komplement så kan man aldrig få för många gigabyte!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen