Jag älskar lagringsplats

Cloud- och streaming-tjänster är det nya svarta … eller är det orange? Men det finns fortfarande goda skäl att ha rikligt med lagringsutrymme för sina data.

När jag inte ägnar mig åt redaktionella sysslor för Ljud & Bilds danska systertidning – som att sätta samman och färdigställa både den tryckta och den digitala tidningen – så testar jag smartmobiler och surfplattor på löpande band. Och om det är något jag titt som tätt klagar på tillverkarna för så är det när de stoppar i för lite lagringsutrymme i sina mobila enheter. Allt under 16 gigabyte i en surfplatta eller smartmobil är helt enkelt för lite. Om man kan utöka minnet med microSD-kort, så kan 8 gigabyte inbyggt minne gå an.

Det finns läsare som tycker att jag lever i fel årtionde, eftersom man inte alls har användning för så mycket minne nu för tiden. Varför ska man ha många gigabyte till film, bilder och musik när man bara laddar upp sina data till molntjänster som DropboxGoogle Drive eller iCloud? Har jag aldrig hört talas streaming-tjänster som Netflix eller Spotify, som för all framtid har avskaffat behovet av att köpa, äga och lagra film och musik?

Jodå, det har jag allt, och jag använder faktiskt diverse moln- och streaming-tjänster själv med stort nöje. Men bara därför finns det ingen anledning att kasta ut barnet med badvattnet, och jag håller fast vid att lagringsplats är något man nästan inte kan få för mycket av. Här är de viktigaste skälen:

1. Moln- och streaming-tjänster är storförbrukare av data. Det är väl i och för sig bra att spara pengar på att köpa telefonen med 8 gigabyte i stället för 32 gigabyte, men räkna på din dataförbrukning efter all streaming och berätta sedan för mig hur mycket pengar du betalar till din mobiloperatör för alla gigabyte du har laddat ner varje månad.

2. Nästa gång du sitter på ett flygplan till New York eller Bangkok kommer du att önska att du hade plats för mer än två avsnitt av Game of Thrones på surfplattan. Det är svårt att streama utan internet.

3. Den där favoritfilmen som du redan har sett fem gånger på Netflix … och din favoritlåt som du lyssnar på gång på gång på Spotify … ja, de har tyvärr försvunnit nu. Streaming-tjänsternas utbud förändras nämligen hela tiden, och du kan inte kräva att visst material alltid ska finnas kvar.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

4. En man i USA anhölls eftersom han hade sparat olagliga porrbilder i e-post på sitt Gmail-konto. Bilderna hittades av Googles automatiska avsökningsprogram som övervakar användarnas material. Och nej, jag tycker inte att ändamålet helgar medlen. I dag är det pornografi programmen letar efter, imorgon är det piratkopierat material, och i övermorgon är det kanske politiska åsikter som utlöser software-larmet. Faktum är att material som laddas upp till en molntjänst inte är privat.

Jag gillar att äga mitt digitala material. Och jag gillat att mina privata data förblir privata. Och då behöver jag lagringsplats, och även om moln- och streaming-tjänster är bra komplement så kan man aldrig få för många gigabyte!

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.