annons
annons

Nyheter

Norskt radioäventyr

Med hjälp av gener från klassiska Tandberg ska nykomlingen IXION roffa åt sig kunderna som vill ha musikströmning och multiroom-system.

Tanken med projektet är att absolut allting ska göras i Norge. Ixion Maestro är en helnorsk produkt med norska investerare, norsk ledning och norsk design. Och tillverkningen ska ske i gamla norska Tandberg Radios lokaler.

Maestro är en kompakt och kubformad trådlös anläggning med måtten 22 x 22 x 22 cm. Den är designad av Bård Eker, kanske mer känd som designern bakom superbilen Koenigsegg och Hydrolift-båtarna.

ixion-4

Maestro styrs från skärmen på fronten, eller från en app på mobilen eller surfplattan, och det går att lyssna på olika ljudkällor i upp till sju rum. Man kan alltså njuta av Beethoven på klassisk radio i vardagsrummet, Beatles bästa popsnören i köket och avslappnande Bublé i sovrummet.

Maestro fungerar som central i multiroom-system. Sedan kopplas en Ixion Solo:2-högtalare till elnätet och överför musiken den vägen. Den behöver alltså inte wifi för att användas i ett multiroom-system. Det räcker med vägguttaget.

Till huvudenheten Maestro går det däremot att strömma trådlöst, antingen med Bluetooth eller DLNA via wifi. Inbyggd FM-, DAB- och webbradio finns också inbyggt. Och så kan man koppla in externa ljudkällor via en USB-port, en optisk digitalingång och två analoga ingångar (RCA och minijack).

Tom-Austad

Ixion-anläggningen kan spela de flesta ljudformat, även högupplöst ljud upp till 24 bit/192 kHz, och har strömningstjänsterna Spotify Connect och Wimp inbyggt i appen som styr anläggningen.

Maestro och Solo:2 går att köpa med tygfronter i vitt, rött, grått och blått.

I dagsläget går det helnorska projektet bara att köpa för norska kronor. Närmare bestämt 10 000 för Maestro och 3 000 för den separata högtalaren Solo:2.

Ixion kommer till norska butiker redan i nästa vecka. Resten av Norden får vänta till någon gång nästa år.

ixionaudio.com

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-