annonse
annonse
annonse

Här börjar allt

Ända sedan Thomas Edison spelade in Mary had a little lamb på en vaxrulle har vi burit runt på fysiska medier. Nu är det snart slut med den saken.

annonse

Trots en och annan krampryckning så sjunker försäljningen av fysiska medier med musik och film. Detsamma gör försäljningen av CD- och Blu-ray-spelare. Skivspelarna är de enda som håller stånd, även om det inte heller handlar om höga försäljningssiffror.

Därför var det länge sedan vi testade en CD-spelare eller hade ett grupptest med BD-spelare. Det händer däremot att vi testar skivspelare, även i grupptester, eftersom intresset är förvånansvärt stort för ett medium de flesta trodde skulle gå i graven när CD-skivan kom 1982.

Nu för tiden strömmar de flesta av oss musiken. Vilket i och för sig inte är något nytt, eftersom radio också är ett slags musikströmning fast på ett annorlunda sätt.

En trådlös värld
Strömningstjänster på nätet, som Netflix, Spotify och Wimp, är bara början på något som kan bli ett brett utbud av tjänster där man för en hundring i månaden får tillgång till 20 miljoner låtar och tusentals filmer.

Det har blivit så bekvämt, enkelt och billigt att CD- och DVD-skivorna hopar sig på återvinningsstationerna, och det har vi tagit med i beräkningen när vi väljer vad som ska testas.

Med musiken strömmande genom mobilen och rakt i örat – och filmer och TV-serier som väljer andra kanaler än de traditionella – får man ett radikalt förändrat användarmönster. Många musikälskare spelar fortfarande CD-skivor, de skivorna de redan har, men det är färre och färre som köper nya. Samma sak händer med film, därför har vi testat flera streaming-boxar, digitalprocessorer, radioapparater och grammofoner än tidigare.

Fler och fler föredrar att leva i den trådlösa världen och då ska de trots allt ha något att spela musiken på.

Smidigt och enkelt
Många är så nöjda med livet som strömmande kunder att de klarar sig utmärkt med mobilen, en laptop och ett par små aktiva högtalare. Mer behövs inte för att sätta ihop en liten stereo. Men så finns det alltid de som vill ha bättre ljud. De köper en separat digitalomvandlare som är bättre på att behandla ljudsignalerna.

Sådana omvandlare, som även kallas DAC, håller nästan på att ersätta CD-spelaren som digital hjärna i anläggningen, och bland kännarna har de blivit en helt nödvändigt produkt för att få ett anständigt ljud.

Våra rekommendationer
På de kommande sidorna hittar du alla de bästa DACarna, skivspelarna och mediespelarna vi tycker är bäst. Vi har också tagit med radio eftersom de representerar den avgjort största musikkällan för många där ute.

Och nejdå, vi har inte glömt BD-spelaren. Du hittar den här också om du bläddrar lite.

Kategorier

DAC, Digitalomvandlare – från 500 kronor
En liten Fiio-DAC för en femhundring och en Apple TV är allt du behöver för att börja strömma musik hemma om du är en Apple-användare och har en gammal förstärkare. Exemplet går att överföra till Android-användare också.

Digitalomvandlare finns i alla prisklasser och har olika egenskaper, men samtliga kan trolla med ljudet från Spotify, Wimp eller högupplösta musiktjänster. Poängen är att du behöver en DAC om du, A: Inte har en digital förstärkare eller trådlösa högtalare, B: Gillar musik och vill höra fler detaljer, mer dynamik och en tjusigare klang, C: Har många digitala ljudkällor och behöver något att koppla dem till, eller D: Alla alternativen ovan.

Radio – från 200 kronor
En fickradio för bara ett par hundralappar känns inte så praktiskt när man har en mobil med radio-appar. Dessutom är ljudet inget vidare och det behövs något bättre hemma. Då börjar priserna kring tusenlappen, men då får du dessutom större förstärkare, bättre högtalare och fler funktioner, till exempel internetradio.

Skivspelare – från 1 000 kronor
Den gamla grammofonens renässans tycks inte ha tappat kraft. Tvärtom lanseras det fortfarande nya skivspelare, och det har inte varit lika enkelt att få tag i LP-skivor sedan 1970-talet. Magin från den snurrande skivtallriken och det varma ljudet verkar attrahera yngre människor också, som använder både strömning och skivspelare.

De billigaste skivspelarna ska du undvika. Välljudet börjar på 2 000–3 000 kronor och fortsätter upp i det oändliga. Kom ihåg att du måste ha en extra liten grammofonförstärkare om du inte har sådan tur att förstärkaren redan har en skivspelaringång.

VINN ”Årets Bästa”-produkter! Värde 39 000 kr

 

Revo_990

Årets bästa radio

Revo SuperConnect

Radiomästaren

SuperConnect är inte bara snygg att titta på. Den kan det mesta och gör det bättre än de flesta. 

SE gullikon 2014.indd

Här är det modern hi-tech överallt, SuperConnect är en av marknadens mest välutrustade radioapparater.

Den har både FM och DAB+ men kombinerar det med webbradio som strömmas från hemmets trådlösa nätverk via wifi. Det går också att strömma musik från husets dator via wifi om datorn stöder DLNA. Som om inte det vore nog finns Spotify Connect inbyggt, så att du får tillgång till världens största strömningsbibliotek med fler än 20 miljoner låtar.

Akustiska instrument framträder bättre i ljudbilden än i många andra motsvarande radioapparater vi har testat. Det är i första hand den skarpa fokuseringens och det fina djupets förtjänst, men också BMR-elementen som ger SuperConnect en klar fördel.

Om jag ska klaga på något så är det att den inte spelar våldsamt högt. Det är visserligen inte unikt i bordsradiosammanhang, men man får automatiskt lust att vrida upp lite extra eftersom det låter så bra. Det finns aningen mer tryck i exempelvis Geneva S.

Revo-radions fördelar är många, från den gedigna kvaliteten och de många anslutningarna till den stilrena designen. Tillsammans med en ljudkvalitet i toppklassen för radioapparater av den här storleken betyder det att vi ger den vår oreserverade rekommendation!

(10/14) LS
Betyg: 6
Pris: 3 200 kr
Läs hela recensionen här

 

Auralic_Vega_front_990

Årets bästa digitalomvandlare

Auralic Vega

Musiken mellan tonerna

Ingen i prisklassen skildrar ljudbildens rymd lika bra som Auralic Vega, som betonar att det finns musik även mellan tonerna. 

SE gullikon 2014.indd

Auralic Vega samplar upp digitalsignalen till hela 1,5 MHz och 32-bitars ordlängd för att förskjuta upp digitala störningar så långt som möjligt och bereda plats åt ett superflackt analogfilter. Via USB tar Vega emot alla upplösningar ända upp till 32 bit/384 kHz (DXD) och stöder dessutom DSD i högsta upplösning (128 gånger högre än CD).

Ljudkvalitet
Auralic låter så musikaliskt att det nästan är omöjligt att tänka på något annat än musiken. Cymbalerna är superluftiga och bastrumman trycker till hårt och rappt. Ljudbilden är lika luftig som helium och ljudlandskapets ”molekylära” sammansättning kan nästan anas på mikronivå.

Omvandlaren låter hårresande upplöst. Jazz-trumpeten på ”Stille, stille kommer vi” med Hoff Ensemble i 24 bit/192 kHz är luftig men direkt, samtidigt som perkussion-klangen breder ut sig i rummet. Kontrabasen ligger i botten på det mest naturliga sätt och Unni Wilhelmson har aldrig låtit vackrare.

Det mest imponerande är dock hur Auralic Vega får mig att lyssna MELLAN tonerna. En klyscha, jag vet, men jag kan inte beskriva det på annat sätt. För mittemellan allt som händer är tystnaden så markerad att den nästan är skrämmande.

Ta Tori Amos ”Flavor” från Gold Dust-skivan. Den mörka Bösendorfer-flygeln med sin extra oktav i basen mullrar fram i underjorden, samtidigt som omvandlaren har en förmåga att hålla käft när den ska. Introt med stråkar låter stort, men när Tori börjar sjunga låter det som om det aldrig har funnits bättre plats för henne att vältra sig i.

Detta är en extremt bra DAC som bevisar att även kineserna bemästrar highend!

(8/14) GN
Betyg: 6
Pris: 26 900 kr
Läs hela recensionen här

 

PJ-Phono-Xtension9_990

Årets bästa skivspelare

Pro-Ject Xtension 9 

Förförande musikalisk

Musiken griper tag i dig direkt från första takten och du kan inte slita dig förrän LP-skivan måste vändas. Så fängslande låter Pro-jects skivspelare. 

SE gullikon 2014.indd

Vinylens renässans har givit oss ett urval av skivspelare som vi inte har sett maken till på flera årtionden. De finns i alla prisklasser, från ett par tusenlappar ända upp till miljonklassen. De flesta av oss lägger däremot inte så våldsamt mycket på en skivspelare och våra tester visar att det finns mycket välljud att hämta i en grammofon för mellan 3 000 och 6 000 kronor.

De dyrare spelarna brukar vara konstruerade efter samma grundläggande principer som de billigare. Fast har mycket högre materialkvalitet, mer effektiv dämpning, högre mekanisk precision och bättre motorstyrning – vilket leder till att de låter bättre.

Pro-jects nya modell i toppklassen är ett bra exempel. Den kostar mer än dubbelt så mycket som förra spelaren vi testade från dem, och priset ligger på en sådan nivå att den utmanar Rega RP8 – en spelare som med sitt tudelade chassi i lätta och styva material bygger på en helt annan filosofi än Xtension 9.

Pro-jects påkostade skivspelare är ett mycket bra köp om man är ute efter ett alternativ till Rega RP8. De har olika ljudkaraktär, så de egna ljudpreferenserna får avgöra vilken som passar bäst. Xtension 9 har en större ljudbild med mer värme, basfyllighet och klangbotten, men låter inte lika fokuserat och rytmiskt som Rega-spelaren. Man måste med andra ord välja vad som är viktigast. Under alla omständigheter får man en härligt livlig och engagerande skivspelare om man köper Pro-ject Xtension 9.

(09/14) LS
Betyg: 6
Pris: 18 000 kr
Läs hela recensionen här

 

bdp-105d-front-hr_990

Årets bästa Blu-ray-spelare

Oppo BD105-D

Kungen av Blu-ray

Den bästa bildvisaren har fått en extra Darbee-twist. Och ljudsidan är (mycket) bättre än du tror.

SE gullikon 2014.indd

Oppo är en firma som på relativt kort tid blivit referensen för Blu-ray-spelare. Det har gått så långt att det inuti väldigt många Blu-ray spelare som vill vara något på marknaden, faktiskt sitter en Oppo som de andra firmorna modifierat i en eller annan grad för att sätta en egen prägel på det hela.

I de senaste D-modellerna har man dessutom lagt till en bildförbättring, så kallad Darbee Visual Prescence. Lägger vi så till att den klarar att spela i princip alla media och format du kan tänka dig och lite till, kan fungera som en surroundprocessor och dessutom sköta tvåkanalsljud på ett ordentligt sätt, verkar det som om den nya Oppo 105D kan vara den ultimata lösningen till både hemmabio och hifi.

Ljud
Hade jag tillverkat rena cd-spelare i samma prisklass och en bit upp hade jag blivit nervös – Oppo 105 låter sannerligen övertygande på musik. Jodå, du kan få cd-spelare som låter bättre, men nog inte för det priset. Och den kan spela alla skivor och klarar både två- och multikanal, till och med HDCD-filter har man byggt in. När Oppo 105 D dessutom kan allt det andra den kan på bildsidan, så är det helt enkelt strålande värde för pengarna.

Bild
4K Up-scaling, DVD Up-Conversion, Full HD 1080p Output, True 24p Video, bildmässigt är Oppo 105 D som vi redan sagt state-of-the-art. Det är bara så. Bilden är exceptionellt bra på Blu-ray och jag vet egentligen inte vad man skulle använda för apparat som kunde vara avgörande bättre.

Slutsats
Oppo 105D är helt enkelt kungen i den här produktkategorin. Inte nog med att den bildmässigt är kanon, har fått den extra Darbee-funktionen och klarar nästan allt du kan drömma om, den har dessutom här fått en ljuddel som är bildsidan värdig.

(06/14) SB
Betyg: 6
Pris: 15 500 kr
Läs hela recensionen här

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.