annonse
annonse

Nyheter

W11000 har en imponerande skarp bild tack vare 4K-upplösning.

annonse

Flaggskeppet lanseras inte förrän mitten av november men vi har redan fått en smygtitt i AV Shops lokaler. Där fanns också representanter från BenQ, bland annat en av deras taiwanesiska ingenjörer.

De berättade att W11000 är utrustad med Texas Instruments nya 0,67-tums bildpanel, precis som vi förutspådde när vi hörde de första ryktena om projektorn i januari.

Foto: BenQ

Foto: BenQ

4K-upplösningen med ungefär 8 miljoner bildpunkter skapas på liknande sätt som JVC:s e-Shift-teknik och Epsons motsvarande teknik. Det innebär att det finns två bildpaneler som jobbar i tandem för att skapa fler bildpunkter. Men medan JVC och Epson har två 1080 HD-paneler som tillsammans ger ungefär 4 miljoner pixlar har alltså W11000 två paneler som tillsammans ger äkta 4K.

Läs också: Test av JVC DLA-X5000: Den allra bästa bilden.

Projektorn stöder inte HDR (High Dynamic Range) eftersom det ännu så länge är omöjligt för någon hemmabioprojektor att göra svart tillräckligt svart och vitt tillräckligt vitt för att återge den extra ljusinformationen i HDR-material. Inte heller den enorma färgrymden Rec. 2020 stöds.

Foto: BenQ

Foto: BenQ

Däremot är W11000 förprogrammerad enligt Rec. 709, som är den internationella standarden för HDTV-material. Med andra ord kan vi förvänta oss mer korrekta färger direkt ur kartongen och alltså komma närmare filmupplevelserna som regissörerna och efterproduktionsteamet tänkte sig.

Kontrast och ljusstyrka
Ljusstyrkan anges till 2200 ANSI Lumen, vilket är oerhört bra. Med dynamisk iris är kontrastförhållandet 50 000:1, men BenQ:s representanter berättade att panelkontrasten ligger på 2 000:1. Det låter kanske inte som så mycket, men det beror på att många andra märken inte riktigt berättar hela sanningen när de ange sina specifikationer.

THX-läget kan kalibreras
En del projektorer har låsta THX-färglägen men W11000 kan kalibrera detta läge. Det kan vara praktiskt eftersom THX snarare är en mer exakt utgångspunkt att arbeta med för en professionell kalibrerare.

Första intrycket
När vi fick se bilden på AV Shops 2,9 meter breda duk så var den imponerande skarp, det gick inte att se en enda pixel. Filmen ”Revenant” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen hade suveräna landskapsscener. Något av det skarpaste jag sett någonsin!

Linsjustering går att göra både horisontellt och vertikalt Foto: BenQ

Linsjustering går att göra både horisontellt och vertikalt Foto: BenQ

Färgerna såg så fina och neutrala ut att det är uppenbart att film inte är bäst på bio längre. Hemmabio är mycket tyngre!

Projektorn demonstrerades utan dynamisk iris. Då var det tydligt att svärtan inte var i klass med den beckmörka JVC DLA-X5000. Mörka scener kändes betydligt plattare eftersom det saknades tryck i skuggiga områden. Bilden var långtifrån dålig, men det kan gott hända att man vill använda en dynamisk iris för att strypa ljuset i sådana scener. Vi återkommer till detta när vi får in ett exemplar för test så småningom.

Priset hamnar på ungefär 50 000 kronor, samma som JVC DLA-X5000, med andra ord blir detta den allra billigaste äkta 4K-pprojektorn på marknaden. Vi ser fram emot ett testexemplar!

Foto: Geir Gråbein Nordby

Foto: Geir Gråbein Nordby

Här är specifikationerna (klicka på bilden för att förstora den).

Foto: BenQ

Foto: BenQ

Les også:

4K-projektor till vardagsrummet

BenQ TK800 utlovar ”stora 4K-upplevelser i alla vardagsrum” med en ljusstyrka på 3 000 lumen.

BenQ W1700 kostar bara 16 000 kronor men har ”äkta 4K-upplösning”.

Appen som samlar strömmande innehåll på Apple TV har äntligen lanserats.

Säg hej till Marantz första hemmabioförstärkare med 11.2 kanaler.

Sony är först med en äkta 4K-projektor som kryper under 50 000 kronor. Vi har sett den.

Sony vill vara bäst i klassen. Med 4K, HDR och laser!

Epsons nya projektor gör ljuset med laser, men det är inte det ena coola.

Bowers & Wilkins nya highend-baslådor har muskler i kilowattklassen och är proppfulla av tekniska godbitar.

Hemmabiofavoriten lanserar en rad nya projektorer.

Nu drar Hembio-SM igång och det är dags att skicka in ditt bidrag

Nyheter

Pioneers nya platta hemmabioreceiver har alla de senaste funktionerna och bör ge fina upplevelser.

4K UHD BD

Äntligen har det nya hemmabioformatet kommit – och tack vare fyra gånger högre upplösning än de ”gamla” Blu-ray-skivorna får du toppbild hemma i ditt eget vardagsrum.

På forsidan nu

Sony DSC-RX0

Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren....

9 Resehögtalare

Resehögtalare blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för...

Olympus PEN E-PL9

Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

Denon AH-D5200

Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

6 trådlösa öronproppar

Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

annonse
annonse
annonse
annonse