Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Gratis Windows från Microsoft

Microsoft tar sikte på Google genom att erbjuda gratis ”Windows till saker”.

Av / 2014-04-07 - 09:31
Gratis Windows från Microsoft

Nu har det hänt, det som open source-förkämpar har predikat om i åratal men som ingen vågade hoppas på: Windows blir gratis. På utvecklarkonferensen Build 2014 har Microsoft berättat att hårdvarutillverkare i framtiden kan använda en gratisversion av Windows till telefoner, surfplattor och andra apparater. Enda begränsningen är att enhetera ska ha skärmar som är mindre än 9 tum och ha max 1 GB internminne och 16 GB minne. Gratisversionen, som får anses som en direktattack på Google, heter ”Windows for Internet of Things”. Huruvida även privata datortillverkare kommer att kunna skaffa sig gratis Windows på samma sätt vet vi inte.

Internet of Things – eller ”sakernas internet” – är beteckningen på den nästan oändliga mängd apparater som de närmaste tio åren kommer att surfa på internet helt eller delvis på egen hand. Vi har haft IP-baserade kameror länge, som automatiskt laddar upp bilder och videosnuttar till webbservrar. Men det är bara början. Bilar, tvättmaskiner, automater och wearables kommer också att kommunicera via internet.

yes_windows_will_be_free-460x322

Men vilket styrsystem ska de små datorerna använda? Hittills har valet stått mellan Android, Chrome OS och Linux (eller mellan Linux, Linux och Linux, eftersom de två förstnämnda också bygger på en Linux-kärna). Men Microsoft, som haft operativsystem som sitt levebröd i årtionden, tänker inte sitta i tysthet och se sin stora kassako förtvina. Då är det bättre att ge bort operativsystemet gratis till en miljard små apparater – och hoppas på att vanans och kompatibilitetens makt gör att det också körs Windows på apparater med större skärmar än nio tum.

Det ska bli intressant att se hur gratis-priskriget slutar. Det finns redan fler än en miljard Android-enheter.

Källor: EngadgetWired och Gottabemobile

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen