Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Äntligen ny Mac Mini

Den minsta Mac-datorn är mångas favorit som mediespelare, men det var länge sedan den senaste uppdateringen, så därför är det en stor liten händelse att det nu kommer en helt ny Mac Mini.

Av / 2014-10-20 - 15:18
Äntligen ny Mac Mini

Formfaktorn är densamma. Den lilla Apple-datorn får enkelt plats i hyllan eller på skrivbordet och nu är den dessutom uppdaterad med ny processorarkitektur, snabbare wifi och anslutningar – och kostar ingen förmögenhet.

Läs vårt test av Mac Mini som medispelare.

Priserna börjar nämligen redan på 4 900 kronor för den enklaste versionen. Som har en anständig 1,4 GHz-processor med dubbla kärnor och 4 GB minne. Tillräckligt mycket för att köra det mesta, och fullt användbart som mediespelare. Åtminstone om man kopplar in mediematerialet med externa hårddiskar, för lagringskapaciteten är bara 500 GB i den enklaste versionen.

Mellersta modellen är kanske den mest intressanta. Den kostar 6 900 kronor och har en mycket snabbare 2,6 GHz-processor med dubbla kärnor och dubbelt så mycket minne

Mac-Mini-2014
Apples Phil Schiller presenterar senaste generationen Mac Mini. 

Alla Mac Mini-modeller – inklusive den finaste som kostar 9 800 kronor – kör Intels nya Haswell-arkitektur som ger högre prestanda och har snabbare wifi med 802.11ac-stöd, vilket allt fler nya wifi-nätverk använder sig av.

När man väljer en Mac Mini är det en bra idé att konfigurera den rätt direkt, eftersom man inte själv kan uppgradera den med exempelvis mer minne. Minneskorten sitter nämligen fastlödda på moderkortet.

Alla tre Mac Mini-versionerna går att koppla till en TV via HDMI och de två dyraste modellerna har Intel Iris-grafikkort. Alla tre har Thunderbolt 3-kontakter, som är ett snabbare alternativ till USB eftersom man till exempel kan koppla till hårddiskar med T2 som har mycket snabbare access- och överföringshastighet.

De tre Mac Mini-datorerna finns redan i butik.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen