Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Världens roligaste protes för barn!

Barn med funktionshinder kan bli tuffast i klassen med den här 3D-printade Iron Man-handprotesen!

Av / 2014-10-21 - 20:39
Världens roligaste protes för barn!

3D-utskrivna proteser är inte bara mycket billigare än traditionella medicinska varianter. De kan vara mycket tuffare också!

En fingerfärdig man som heter Pat Starace har släppt 3D-ritningarna till sin Iron Man-handprotes för barn. Färgkombinationen guld och rött finns på plats, och allt är klart för att proppa protesen full av modern teknik: mikrokontroller, trådlös Bluetooth med NFC-parkoppling, smartklocka, olika sensorer, accelerometer, RFID (radiosensor) – egentligen nästan ”vilken enhet som helst”.

Protesen är förkonfigurerad med Arduino-elektronikplattform, lågenergi-Bluetooth, litiumpolymer-batteri, USB-batteriladdare, LED-ljus och röststyrning. 

”Laser och raketmotor”
Dessutom har protesen en ”fungerande laser och motor”, enligt skaparen Starace. I verkligheten betyder det dock bara att protesen har en rad LED-lampor längs sidan som ger ifrån sig en cool effekt, och en rund yta i handflatan som imiterar Tony Starks rustning.

Handprotesen är helt mekanisk och fungerar med hjälp av trådar som är dolda på insidan. Protesens fingrar griper tag när man rör handen nedåt och släpper taget när man rör handen uppåt igen. 

48 timmar
Det ska ta ungefär 48 timmar med en vanlig 3D-skrivare att skriva ut alla protesens delar. Alla som vill göra en egen version till sitt barn kan ta kontakt med Pat Starace via hans hemsida och få en elektronisk ritning.

patstarace.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen