Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

2,7 miljoner för en begagnad dator

En original-Apple I, byggd i Steve Jobs föräldrars garage, har sålt för 365 000 dollar.

Av / 2014-12-16 - 10:49
2,7 miljoner för en begagnad dator

Vad kostar en begagnad gammal dator i trälåda, utan hårddisk, skärm eller ens diskettstation? Om den är riktigt gammal och det står Apple I på den så kan priset sticka iväg rejält!

Ett väl bevarat och till och med fullt funktionsdugligt exemplar av Apple I-datorn från 1967 har just gått under klubban på auktionshusets Christie’s. Det vinnande budet var 365 000 dollar – eller drygt 2,5 miljoner kronor. Och det är inte ens rekord.

För denna runda summa har köparen lagt vantarna på ett stycke datorhistoria. Apple I är den första datorn som Apple-grundarna Steve Jobs och Steve Wozniak konstruerade. Den var en av datorerna som satte igång hela datorrevolutionen – som så småningom ledde till att du kan läsa den här notisen på en skärm.

Den förre ägaren, Charles Rickets, betalade 600 dollar för datorn när han köpte den i Jobs garage på 1970-talet. Enligt Christie’s är detta den enda Apple I-datorn som har dokumentation som visar att den är köpt direkt av Steve Jobs.

Apple_1_Advertisement_Oct_1976-460x595
Tidningsannonsen för Apples första dator. Priset var 666,66 dollar så man kan gott säga att djävulen ligger i detaljerna.

6 miljoner för en komplett modell
Apple I byggdes bara i 200 exemplar, varav minst 63 fortfarande finns kvar – och sex av dem fungerar ännu i denna dag. Henry Ford-muséet i Michigan, USA köpte i oktober 2014 en komplett Apple I med tangentbord, skärm, kassettbandspelare och manual. Den kostade 905 000 dollar!

Källa: Venturebeat

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen