Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Det här måste du ha

Apples nya iOS 5 för iPhone och iPad har väsentliga förbättringar och tillsammans med iCloud är det nästan oslagbart.

Av / 2011-10-07 - 14:26
Det här måste du ha

Apple iOS har varit under utveckling länge och 12 oktober är det alltså färdigt att ladda ned till din Apple-apparat – iPhone, iPod touch eller iPad. Vad du än använder enheten till kommer den nya versionen av operativsystemet att innebära en markant förbättring. Om du dessutom knyter den till Apples nya iCloud-tjänst så ökar förbättringspotentialen ytterligare.

Här ska vi ta en liten guidad tur genom de viktigaste förbättringarna. Vi börjar med att titta närmare på själva operativsystemet, iCloud återkommer vi till.

Sladdlöst

Många har retat sig på att du måste ha en dator för att få en iPad eller en annan iOS-enhet att fungera. Du kan ju faktiskt inte ens börja använda den förrän den är ansluten med synk-kabeln. Men nu är det slut med det. Du kan få igång enheten utan hjälp av datorn, och allt är trådlöst. Inte en sekund för tidigt, om du frågar oss.
En annan trådlös nyhet är att du numera gör synkroniseringar trådlöst, datorn behöver inte längre vara inkopplad. Så fort enheten kopplas till elnätet synkroniseras den automatiskt. Detta gäller även uppgraderingar av själva operativsystemet, som görs också via etern. Att slippa använda datorn är en lättnad för många. Använder du iCloud får du ännu mer funktionalitet.

Kamera

Här har Apple gjort en del väsentliga förbättringar. Mest iögonfallande är att du kan få tillgång till kameran utan att låsa upp telefonen. Du sätter på kameran med en knapp och använder ”volym upp”-knappen som utlösare. För alla som tar mycket bilder är detta en bra funktion, eftersom det går snabbt och man slipper leta bland alla ikoner.

AirPlay

Detta är också en väsentlig förbättring. De som är lyckliga ägare av en iPad 2 och en Apple TV kan nu visa en spegling av hela skärmen på TV:n. Man kan med andra ord spela iPad-spel på TV-skärmen, till exempel.

Tidningskiosk

Detta är en helt ny applikation, med ett utseende som är snarlikt bok-appen. Den nya appen är specialgjord för tidningar och magasin och samlar dem i ett eget bibliotek, precis som böcker. Om du prenumererar på tidningar laddas nya numer ned automatiskt utan att du lägger märke till det. Allt händer i bakgrunden och påverkar inte annat du håller på med.

Meddelanden

iMessage är en av nyheterna i iOS 5. Detta är en meddelandecentral som låter dig skicka ren text, bilder, videosnuttar, kontakter och platser till andra. Vad som är lite speciellt är att det bara fungerar med andra iOS-användare, på samma sätt som FaceTime. Det fungerar som en Instant Messaging-applikation och du ser att mottagaren är aktiv och vad han eller hon skriver i realtid. Fördelen är att det är gratis (bortsett från datatrafiken), nackdelen är att det bara fungerar mellan iOS-enheter.

Kalender och påminnelser

Kalendern har fått sig en rejäl putsning. Det syns tydligast om du har en iPad men det finns även flera förbättringar för iPhone. Mest intressant är påminnelse-appen. Den är en kombination av en kom-ihåg-lista, som kan användas till så enkla saker som inköpslista och påminnelser om arbetsuppgifter, eller bara en minnesnotering om att ringa hem. I grund och botten ser den ut som en vanlig lista men har en del unika funktioner. Du kan naturligtvis förse påminnelser med alarm, helt vanliga signaler som ljuder vid en särskild tidpunkt. Men alarmen kan också knytas till platser, så att du till exempel blir påmind om att ”ringa hem” när du lämnar en geografisk plats, till exempel jobbet. Det är en fiffig och riktigt praktisk funktion.

Även denna funktion kommunicerar med iCloud så om du har ställt in påminnelsen på iPad så överförs den till iPhone och andra apparater.

Twitter

Apple har valt att integrera Twitter i operativsystemet. Numera ställer du in Twitter en gång för alla på en iOS-enhet och sedan behöver du inte tänka mer på saken. Det fungerar genomgående i alla appar som har det inkodat, vem som än har gjort dem.

E-post

Denna helt centrala funktion har också piffats upp. Du lägger kanske inte märke till det direkt på de små enheterna, men på iPad är uppgraderingen påtaglig. Bland annat får du omfattande textformateringar som inte fanns förut. Du kan också märka e-post med flaggor för att enklare kunna hitta viktiga meddelanden. Sökningar har också blivit betydligt lättare och det går att söka i hela meddelandetexten.

Meddelandecentral

Detta är en helt ny funktion. Drar man med fingret från överkant av skärmen visas en meddelandecentral, utan att man behöver öppna några appar. Där visas information om nästan allt, från nya e-postmeddelanden, påminnelser, SMS och så vidare. Man kan till och med se en liten notering om hur aktiekurserna och vädret beter sig. Mycket praktiskt.

I samband med detta kan vi också nämna att du nu kan läsa SMS utan att öppna själva appen. När meddelandet kommer får du besked på skärmen, sedan är det bara att dra med fingret över skärmen så öppnas meddelandet automatiskt. Detta fungerar också med meddelanden från appar som Facebook.

Safari

Webbläsaren är också förbättrad. Du märker det tydligast på iPad, där en del av de nya funktionerna fungerar bäst. Du får bland annat en möjlighet att köra med ”tabbed browsing”. Dessutom finns en ny funktion: läslista. Den låter dig märka en webbplats eller en artikel för senare läsning, och det kan du göra även om du är offline. Den här funktionen har vi sett i appar från andra tillverkare och det är positivt att det nu fungerar även i Safari.

Delat tangentbord

Den här funktionen är bara avsedd för iPad. Nu kan du dela tangentbordet så att halva visas på ena sidan skärmen och andra halvan på den andra. På så sätt kan du skriva genom att använda båda tummarna samtidigt som du håller iPaden. Inget banbrytande koncept, men säkert praktiskt för somliga.

iCloud

Detta är egentligen ingen del av iOS, men ändå en väsentlig del av systemets funktion. iCloud är Apples nya molntjänst. På sätt och vis skulle man kunna säga att den tar vid efter MobileMe, men den kan också mycket nytt. Vi ska påpeka direkt att tjänsten är gratis med 5 GB lagringsplats. Om du vill kan du köpa till extra utrymme.

På samma sätt som MobileMe synkroniserar iCloud kalendrar, kontakter, e-post och bokmärken mellan alla dina iOS-enheter. Den gör samma sak med alla Mac-datorer och Windows-datorer (de senare via Outlook). Men sedan upphör likheterna med MobileMe.

Photostream

Detta är en tjänst som synkroniserar dina bilder. Fotografier som tas med en iPhone eller iPad blir omedelbart tillgängliga på alla enheter. Detta gäller de 1000 senaste bilderna du har tagit. Apple använder sig av Push för att flytta bilderna mellan enheterna. På iCloud ligger bilderna kvar i 30 dagar. På grund av filernas storlek måste du vara uppkopplad på ett trådlöst nätverk för att det ska fungera.

Dokument

Det är inte bara bilder som hamnar i iCloud. Även dokument du gör via Apples iWork synkroniseras omedelbart med alla iOS-enheter. Kör du iWork även på Macarna så hamnar dokumenten där också. Tredjepartsutvecklare kan också lägga in denna funktion i sina appar.

Applikationer, böcker och säkerhetskopior

Dessa synkroniseras också automatiskt via iCloud. Har du köpt en bok eller en app till iPhone så blir den automatisk tillgänglig även på iPad utan att du behöver tänka mer på saken. Detta gäller naturligtvis även om du köper en musikskiva eller en film.

iCloud kan också göra automatiska säkerhetskopior av enheterna, vilket är en oerhört värdefull funktion.

iTunes i molnet
Detta är en sammansatt sak, där inte allt är klart riktigt än. Allt du köper på iTunes hamnar som sagt automatiskt på alla iOS-enheter om du har ställt in funktionen så. Vad som däremot är intressant är iTunes Match, som för närvarande bara fungerar i USA men som ska finnas i fler länder så småningom.

iTunes Match fungerar så att om du har rippat en CD eller köpt musik på nätet någon annan stans än i iTunes, så går systemet in (om du tillåter det) och jämför detta med iTunes-katalogen. Om Apple har identiska låtar kommer du att kunna ersätt dem med de du har. För att det ska fungera måste man prenumerera på tjänsten, vilket kostar 25 dollar om året i USA. Vad det svenska priset hamnar på återstår att se. Det är viktigt att lägga märke till att iTunes i molnet inte har streaming-tjänster.

Hitta vänner

Detta är också en funktion i iCloud, och som påminner om Hitta min iPhone, som också var en del av MobileMe. Tjänsten har numera utökats så att den fungerar med alla enheter, och Hitta vänner-delen är riktigt användbar.

Bara början
Detta är bara början av allt vi kommer att hitta ute i iCloud-molnet framöver. Apple kommer säkert att hitta på nya funktioner och göra nya appar på löpande band. iCloud är tveklöst något de satsar hårt på, och med tanke på Apples förmåga att tänka i nya banor så lär vi få höra mer om denna funktion.

Det är bara att vänta tålmodigt till 12 oktober, då kommer både iOS 5 och iCloud till en apparat nära dig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen