Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Billig 3D-skrivare till för hemmabruk

Den första 3D-skrivaren för vanliga hemanvändare, lovar tillverkaren M3D. Det är åtminstone den billigaste.

Av / 2014-04-23 - 17:48
Billig 3D-skrivare till för hemmabruk

3D-skrivare är heta just nu, ingen tvekan om den saken. Men även om tekniken har blivit både mer lättillgänglig och mer användbar så är den fortfarande mest en lockande dröm för de allra flesta.

Nystartade amerikanska företaget M3D ligger bakom ”The Micro”, som de själva beskriver som den första riktiga ”konsument-3D-skrivaren”. Den kostar bara 2 000 kronor och har en ganska så städad design, så den verkar onekligen lovande.

Precis som så mycket annat nu för tiden finns skrivaren på finansieringsportalen Kickstarter, där privatpersoner kan vara med och satsa pengar i olika projekt. Och där har den verkligen väckt uppmärksamhet. M3D hade bett om 50 000 dollar för att utveckla skrivaren, men har i skrivande stund fått nästan 60 gånger så mycket: strax under 3 miljoner dollar!

The Micro lever upp till sitt namn. Det handlar om en kub som mäter 18,5 cm åt alla håll och bara väger ett kilo. Den använder vanliga rullar med filmament (plasttråd) för att skriva ut modellerna, som kan bli ungefär 10 x 10 x 10 cm stora. Programvara ingår i priset och skrivaren fungerar med Windows, Mac och Linux via en enkel USB-anslutning.

m3d-2-460x230
Skrivaren använder vanliga filamentrullar av olika plastmaterial.

Medan de flesta 3D-skrivare är byggda för att självbyggare ska kunna ändra konstruktionen efter behov, och därför är ordentligt överdimensionerade, är The Micro byggd för att vara en färdig produkt. Den har betytt att man har kunnat skära ner både vikten och strömförsörjningen – och därmed priset.

m3d_prints-460x289
Det går att skriva ut figurer som är 10 x 10 x 10 cm stora.

De som satsade pengar snabbast fick beställa skrivaren till ett rabatterat pris på 199 dollar (ungefär 1 300 kronor) men detta erbjudande är slut för länge sedan. Det går dock att beställa en skrivare för ordinarie pris, 299 dollar (ungefär 2 000 kronor). Frakt, tull och moms tillkommer.

Sammanlagt har 9 700 personer beställt en mini-3D-skrivare. De första massproducerade modellerna levereras i november, men eftersom produktionskapaciteten är begränsad får nytillkomna köpare räkna med att vänta till i februari 2015.

m3d_tidsplan-460x825
Tidsplanen för The Micro. De första kunder får sina skrivare i höst, den som beställer i dag får vänta till i början av nästa år.

Här är en presentation av The Micro:
http://www.youtube.com/watch?v=DNr9ogDYR-Q

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen