TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test Samsung UE75ES9005

Storslam från Samsung

Om du är en av dem som alltid vill vara värre än grannen så läs vidare! Vi har testat Samsungs största och dyraste TV – och den väcker ett lika stor habegär!

forfatter
Publicerad 2012-12-15 - 00:00
L&B tycker
Kolossal, skarp och levande bild
Priset Aningen crosstalk i 3D
Specifikationer
 • 75-tums 3D-LED LCD, 1920 x 1080
 • 3 HDMI, 3 USB
 • MPEG4/DVB-T2
 • SmartHUB-nätportal
Riktpris: 75000Pr. 2012-12-15 Produktsida

– Detta är det grymmaste TV:n jag har sett! utbrister en av kollegorna på kontoret. Flera av redaktionsmedarbetarna har smugit sig in i testrummet och precis alla tappar hakan av den enorma bilden som möter dem. En sak är bombsäker: Samsungs nya storskärm har definitivt hög wow-faktor! Den 75 tum stora 3D-smart-skärmen är Samsungs allra största, mest välutrustade och solklart dyraste TV, om man bortser från toppmodellen UA55ES9500 med OLED-teknik som i skrivande stund verkar ha blivit försenad till 2013. Och varför vänta på en ”liten” OLED när du kan få en 60 % större bild för samma pengar?

UE75ES9005
Samsungs förra 9-serie floppade rejält tack vare ett läckert utseende men en bild som inte riktigt levde upp till prislappen. I år verkar det som om koreanerna har insett att de som pungar ut med stora pengar för deras dyraste TV även vill ha en bild av toppklass.

Nya 9-serien är utrustad med en ny bildpanel där lysdioderna sitter vertikalt på sidorna av skärmen, i ställer för horisontellt på över- och undersidan. Ljuset dirigeras till indelade områden av skärmen med hjälp av ett spegelarrangemang. Tekniken är densamma som i Samsungs 8-serie, men i UE75ES9005:s fall är kabinettet marginellt tjockare för att ge plats åt en jämnare ljusfördelning.

UE75ES9005 är fortfarande väsentligt tunnare än sina plasmarivaler, och lätt nog för att det ska gå fint att hänga den på väggen. Utseendemässigt ger 9-serien ett avgjort mer exklusivt intryck än sina syskon i 8-serien, tack vare den kopparfärgade ramen och foten som ger ett varmare och mer organiskt utseende än kromvarianten.

Mest imponerande är ändå hur tunn ramen är. Med bara ett par få millimeter ram runt ser det nästan ut som om bilden svävar i luften. Visst, en 75-tummare blir aldrig osynlig, men den smala ramen bidrar åtminstone till att göra den mer diskret. Jämför man med de första flatskärmarna i 40 tum, som hade gott och väl 10 tum extra i överflödig ram runt skärmen, så är det ingen tvekan om att Samsungen är mer funktionell och effektiv.

Användning och finesser
När det gäller utrustning har UE75ES9005 många likheter med Samsungs 8-serie, som redan är en av marknadens mesta avancerade. Här finns Samsungs nätportal SmartHUB, röst- och rörelsekontroll, internet- och video-appar som YouTube, Netflix och HBO samt inbyggd videokamera för Skype-videosamtal. På 9-serien sitter både kamera och rörelsesensor i en dold lucka på baksidan som höjs upp när en av enheterna aktiveras.

Precis som 8-serien har 9-serien en vanlig fjärrkontroll plus en tryckkänslig variant med inbyggd mikrofon för röstkommandon. Som vi har rapporterar tidigare är det enda vi egentligen saknar från Samsung en mer anpassad ”pek-och-klick”-fjärr i stil med LG:s Magic Remote, som vi tycker är enklare att navigera med än handrörelser.

Bildkvalitet
Vi är däremot tvungna att göra tummen upp när vi ser vilken bildkvalitet Samsung-skärmen har att erbjuda, för den måste sägas fungera häpnadsväckande bra. Det första man måste smälta är det kolossala formatet. Såväl skådespelare som nyhetsuppläsare får en realistisk, levande storlek och allt från TV-serier till naturprogram ger en helt annan inverkan och inlevelse än vad man är van vid från mer normala storskärmar på runt 55–60 tum.

När jag sätter på den första Blu-ray-filmen går det upp för mig att det finns mycket mer information i en Full HD-signal än man kanske tror. UE75ES9005 kan inte mäta sig med skärpan och detaljerna i en äkta 4K-skärm, det kan vi slå fast direkt. Men den måste ända sägas fungera imponerande väl med konventionellt 1080p-material.

Till och med uppblåst i 75 tum, på tre meters tittavstånd, är det svårt att se någon antydan till pixelstruktur eller grynigheter i bilden. Man lägger tvärtemot märke till små detaljer som har en tendens att försvinna i mängden på mindre skärmar. Till och med i testscener jag har sett hundra gånger kändes det som att jag såg saker jag missat förut.

Komprimerade HD-inspelningar av Top Gear på min PVR-box ser också gnistrande bra ut, fast där tyckte jag att det behövdes ett par ändringar i inställningarna. Samsung-skärmen har en effektiv men lite överambitiös bildbehandling och funktioner som MPEG-brusreducering kan med fördel stängas av eftersom den gör att bilden får en lite ”mild” och urlakad känsla. Men så länge man ”reducerar brusreduceringen” kan man se att det finns mycket skärpa även i de komprimerade inspelningarna. Med handen på hjärtat kan jag säga att jag aldrig har sett Jeremy Clarkson & co se bättre ut!

DVD eller TV-program i standardupplösning kan däremot inte rekommenderas, åtminstone inte om du inte ökar tittavståndet med en meter eller två. En så här stor TV blir som ett förstoringsglas som enkelt avslöjar komprimerade TV-sändningar med låg upplösning och bithastighet. Samsung-skärmen trivs helt klart bäst när den matas med HD-sändningar. Och har du råd med en 75-tummare har du väl råd med HD-kanaler också?

Mycket bra kontrast
UE75ES9005 är en konventionell LCD-skärm med LED-sidobelysning. Det handlar alltså inte om någon speciellt avancerad eller kostsam teknik jämfört med bak-LED där tusentals lysdioder är indelade i grupper för att ge maximal kontrast. Samsung har däremot lyckats fintrimma sin Edge LED-teknik till en mycket tillfredsställande nivå. Svärtan är bättre än förväntat och det är bara i de allra mörkaste scenerna som man ser att man inte har med en bak-LED eller plasma att göra. Bildkvaliteten ligger helt klart ett par snäpp över vad vi sett från Samsungs 8-serie. Bilden har inga ”grå” band överst och underst och det är bara ut mot hörnen som vi kan skymta ljusläckage från bakpanelen.

På en så stor skärm är det särskilt viktigt att kunna bevara skärpan i rörelser. Samsung-skärmen utmärker sig med mjuka rörelser och det syns faktiskt märkbart mindre hackningar i rörelser än på lika stora plasmaskärmar, även när båda har aktiverad rörelsekompensation/interpolering.

3D
En så här stor TV är som gjord för 3D. Det är helt enkelt mer behagligt med en stor och bred bild som fyller hela synfältet, och det är om möjligt ännu viktigare när man tittar på 3D-film. Därför kommer det inte som någon överraskning att UE75ES9005 ger tämligen häftiga 3D-upplevelser. Skärmen har aktiv slutarteknik och det ingår fyra par uppladdningsbara glasögon av bluetooth-typ och som är både lätta och sköna att ha på sig.

Med referensfilmen ”Prometheus” i Blu-ray-spelaren har Samsung en bild med en otrolig mängd detaljer, och kombinationen av skärpa och ”lugn” är imponerande. Precis som de flesta LCD-skärmar dras dock UE75ES9005 med en viss mängd crosstalk, där bilden till höger och vänster öga glider över i varandra. Vissa människor vänjer sig ganska fort vid det medan andra tycker det är jobbigt att se en lång film. Samsung-skärmen är alltså inte riktigt lika bra som de bästa plasmaskärmarna när det gäller renodlad 3D-kvalitet, men tjänar ändå på att den har väsentligt bättre ljusstyrka, vilket onekligen är en fördel när man tittar på film genom de mörka 3D-glasögonen.

Ljudkvalitet
I den här enorma modellen har Samsung gjort plats för lite kraftigare högtalare än i de billigare serierna. Det har medfört en mycket fyllig och tydlig ljudkaraktär. Här finns det tillräckligt med bas för att ljudeffekter ska få lite tyngd bakom sig, plus en stark och klar röståtergivning. Vi rekommenderar ändå (naturligtvis) att matcha med en betydligt mer potent ljudanläggning.

Slutsats
UE75ES9005 är det största och dyraste TV-monster vi någonsin testat, och därför inte något för alla. Men när TV:n står hemma i vardagsrummet har man förhoppningsvis glömt både den onda ryggen och det tömda bankkontot – det tar nämligen bara fem sekunder att vänja sig vid Samsung-skärmens stora och vitala bild. Bildkvaliteten är något av det bästa vi har sett från en konventionell LED-LCD-TV och den ger en inlevelse i både 2D och 3D som är få förunnat. Enda nackdelen är egentligen priset: för 75 000 kronor kan man köpa både en maffig projektor och en fin TV att ha bredvid. Fast så är det ju det där med att ha allt på samma ställe …

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
IFA-nyheter från Samsung En kompakt bildskärm för spel eller en kolossal MicroLED-TV för hemmabio? Samsungs monter på IFA-mässan erbjuder allt.
Följ Ljud & Bild