test: Samsung UE65KS7505

Stark comeback

Tidigare har Samsungs 7-serie fallit mellan två stolar, men i år har Samsung gjort vad som behövs för att förvandla den till en mycket mer spännande TV-modell!
September 2016Samsung UE65KS7505
Ljud & Bild tycker
Blixtsnabba menyer och bra utbud av tjänster gör detta till en utmärkt smart-TV. Bildkvaliteten ligger tätskiktet och har grym kontrast och svärta.
Begränsad ljuskontroll gör att 65KS7505 saknar lite jämfört med highend-modellerna.
Specifikationer
  • 65-tums 4K LCD, 3840 x 2160
  • One Connect-box
  • Smart Hub
  • 4 HDMI, 3 USB
Annons
Annons
forfatter

Att Samsung är en av världens största TV-tillverkare går att se på deras sortiment, som sträcker sig hela vägen från budget till highend. I mitten hittar vi 7-serien. Den ska ha snyggare design och bild än budgetmodellerna men utan att priserna sticker iväg alldeles. Tyvärr har detta också medfört att serien har fallit lite mellan två stolar: för dyr för den som vill ha en enkel TV till ett rimligt pris – och kanske inte riktigt avancerad nog för den som vill ha det allra bästa.

Detta har Samsung velat göra något åt, och 2016 har 7-serien blivit en del av SUHD-familjen. Det innebär teknik motsvarande den som finns i toppmodellerna i 8- och 9-serierna, inklusive 10-bitars Quantum Dot-panel, som har en förmåga att visa fler färgnyanser, större kontrast och högre ljusstyrka (uppemot 1000 nits). Dessutom går det att välja själv om man vill ha TV:n med platt (65KS7005) eller konkav (65KS7505) skärm.

 

Design

Oavsett om man väljer den böjda formen eller inte så går det inte att klaga på utförandet. Samsung är kända för att lägga stor vikt vid designen och 7-serien har ett klart mer påkostat utseende än 6-serien. Baksidan är svart, spegelblank och helt jämn, utan synliga skruvar. De förkromade fötterna kan monteras tätt eller brett isär, beroende på hur TV-bänken ser ut. Väggmontering går också med hjälp av vanligt VESA-fäste.

Anslutningarna kan döljas bakom ett lock och det ingår en smart kopplingsbox (One Connect) som kan gömmas undan på en hylla under TV:n. På så sätt slipper man dra tre eller fyra HDMI-kablar upp till TV:n, det räcker med en enda som dessutom förser boxen med ström.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Användning och finesser

Samsung har haft stora framgångar med sina smart-TV-modeller och inte utan anledning. Vi tycker att deras Tizen Smart Hub-portal är ett av marknadens bästa system, med en layout som är enkel att förstå och använda, läcker grafik och ett stort urval av appar. Dessutom är det blixtsnabbt. Du kan enkelt zappa fram och tillbaka mellan YouTube, Netflix och direktsänd TV på bråkdelen av en sekund. Samsung har också gjort genvägar till det du tittar på oftast, direkt på startskärmen. Tjänster som Netflix har fått en genväg direkt på startskärmen, där du kan välja bland favoritprogrammen utan att behöva gå in i själva appen först.

7-serien har fått samma förenklade fjärrkontroll som 8- och 9-serien. Den har bara ett fåtal knappar men klarar ändå av att styra det mesta – inklusive enheter du har kopplat ut, till exempel TV-boxar, PlayStation eller Blu-ray-spelare. TV:n identifierade vår parabolmottagare från Canal Digital och lade till den i innehållslistan helt automatiskt. Fiffigt och smart!

 

Bildkvalitet

Vi har tidigare blivit imponerade av bildkvaliteten i 9-serien och 65KS7505 gör inte bort sig heller. Samsung har satsat hårt på att öka ljusstyrkan i årets modell, till hela 1000 nits. Det kvalificerar den till ”Ultra HD Premium”-certifiering, vilket berättar för oss att skärmen är kapabel att visa HDR och Ultra-HD Blu-ray från sin bästa sida – åtminstone på papperet.

Fram tills nu har UHD Premium-stämpeln varit förbehållen dyra highend-skärmar med direkt-LED-bakbelysning, inklusive Panasonics toppmodell TX-65DX900. OLED-skärmar som LG 65E6 finns också på listan. Samsung 65KS7505 använder däremot vanlig kant-LED, men har ett par trick som ska förbättra den lokala kontrasten.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Samsung-skärmen har bra ljuskontroll, utan irriterande ljusa fält (”clouding”) eller andra ojämnheter. I de allra mörkaste scenerna kan vi skönja hur bakbelysningen arbetar genom att större områden på skärmen lyser upp varje gång det visas ett ljust föremål. Detta är dock något vi måste leva med på alla skärmar som bygger på kant-LED, inklusive Sonys toppmodell XD9305. Samsungs bakbelysning är relativt finmaskig och fungerar betydligt bättre än konkurrenten från LG (65UH8509) i mörka områden.

Vi fortsatte testandet med ett par UHD-Blu-ray-filmer i Samsungs egen spelare. Och det är ingen tvekan om att skärmens starka ljusstyrka och kontrast bidrar till att förbättra bilden: Filmer som Life of Pi och The Revenant har en fenomenal djupkänsla. När solljuset speglas i vattenytan bländas vi nästan som i verkligheten och det stora dynamikomfånget och det breda färgspektrat gör att både människor och naturscener ser mer verklighetstrogna ut. Netflix har också material i HDR-format (i skrivande stund bara Marco Polo) och även om inte allt ser imponerande ut så är det ingen tvekan om att effekten av HDR är något som alla kommer att lägga märke till och uppskatta.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Under testets gång introducerade Samsung även sin senaste finess, HDR+. Det är en bildinställning som nästan ska ge en HDR-effekt även med vanligt material. Vi var tämligen skeptiska mot att manipulera bilden på det här sättet, men det allmänna intrycket var positivt, Samsung-skärmen beräknar vilka scener som kan tjäna på mer ljusstyrka och ger bilden lite extra punch där det behövs. På det stora hela tycker vi att kontrasten blir bättre, utan alla de negativa effekter man brukar få med dynamisk kontrast. Och gillar man inte vad HDR+-funktionen gör med bilden så är det bara att stänga av den.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudkvalitet

Den senaste tiden har Samsung lagt stor vikt vid bra ljud. Ljudsystemen i årets TV-modeller är utvecklade i deras nya studio i Kalifornien, och vi måste medge att KS7505 låter överraskande bra. Här är det inte bara klara röster, utan också en del tryck i trummor och bas, vilket gör mycket för den totala ljudupplevelsen.

 

Slutsats

Samsung har gett 7-serien en efterlängtad överhalning som gör att KS7005 och KS7505 kan hävda sig i TV-apparaternas tätskikt. Ljusstyrkan och kontrasten gör ett väsentligt hopp från fjolårets 7-serie, bildkvaliteten är faktiskt så bra att den kan utmana de dyrare modellerna i 8- och 9-serien på flera områden. I skrivande stund är priset på 65-tummarna 65KS7005 och 65KS8005 relativt låga, men vi både tror och tycker att 7-serien förtjänar mer vind i seglen. Vi ger åtminstone tummen upp och delar ut en ”Särskilt rekommenderad”-utmärkelse.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Kommentarer är stängda.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.