Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung UE55H8005

Böjd överraskning

Vi har testat Samsungs nya konkava 8-serie!

Av / 2014-05-20 - 06:00
Samsung UE55H8005
Audun Hage

Samsung har länge varit ledstjärnan inom TV-design och årets designtrend är den konkava formen. De böjda skärmarna hämtar bland annat inspiration från stora IMAX-biografer och flygsimulatorer, där den konkava formen används för att skapa en mer engagerande bildupplevelse. Men framför allt handlar det om ett nytt utseende och ett sätt att skilja sig från mängden i butikshyllorna. Och det gör den verkligen: i en djungel av andra TV-apparater får Samsungs nya 8-serier onekligen vanliga platta skärmar att se lite tråkiga ut.

Användning och finesser
Samsung har tidigare introducerat rösten och handrörelser som nya sätt att styra TV:n på. I år har de valt att skicka med en så kallad pekfjärr. Den nya fjärrkontrollen har en inbyggd, ”Wii-aktig” rörelsesensor som används för att styra en muspekare runt på skärmen. Om detta låter bekant så kan det bero på att tekniken först lanserades av LG. Det har nog tagit ett tag för Samsung att erkänna att ärkerivalen hade en god idé, men nu när markören är på plats har även användarvänligheten fått sig ett stort lyft.

På app-fronten är Samsung det enda märket som erbjuder både HBO Nordics och Netflix streaming-tjänster. Dessutom finns välkända appar som SF Anytime, Skype, YouTube, Spotify med flera ombord. Menysystemet har fått en uppryckning i form av en ny, mer överskådlig layout där alla funktioner och källor ligger lättare och snabbare åtkomliga. Samsung-skärmen är för övrigt fullproppad med funktioner, inklusive dubbla TV-mottagare som gör att man kan titta på ett program medan man spelar in ett annat (kräver också dubbla programkortmoduler/CAM). Man har också en möjlighet att fjärrstyra separata TV-mottagare. Programguiden hämtas in i menysystemet så att du kan programmera inspelningar. Även integrerad webbkamera finns på plats.

Smart Control

Bildkvalitet
Vi har redan nämnt den konkava formen, som drar paralleller till simulatorer och stora biosalonger. Många av oss har upptäckt att en böjd skärm kan kännas mer omslutande, men det kräver en bild av stora mått. I Ljud & Bilds egen nybyggda hemmabio har vi också en böjd duk, men den är mer än tre meter bred! Frågan är hur relevant det är att jämföra sådana med en 55-tums vardagsrums-TV?

Jodå, den konkava Samsung-skärmen ger absolut en lite mer ”omslutande” känsla. Så länge man sitter mycket nära, mitt framför skärmen (1–2 meter) kan man faktiskt få en liten större djupkänsla. Effekten avtar dock när man sitter 3–4 meter bort. Vår omedelbara tanke är därför att formen förmodligen fyller en större funktion (rent bildmässigt) på Samsungs större modeller med 4K/Ultra-HD-upplösning, där man lättare kan sitta ännu närmare skärmen utan att se pixlar eller rutmönster.

Första intrycket är att bildkvaliteten är riktigt läcker. I ett normalt upplyst rum imponerar Samsung-skärmen med sin superstarka ljusstyrka och kontrast som ger en bild som sjuder av liv och underhållning. Den blanksvarta skärmytan ger en mycket bra svärta och kontrast, och färgåtergivningen sitter som gjuten. Så länge vi befinner oss i ljusa omgivningar kunde vi nästan tro att vi hade med en OLED-skärm att göra! Så vital är faktiskt bilden.

Men …
När vi dämpar belysningen och sätter oss i soffan för att titta på film så blir vi påminda om att vi har med en vanlig LED-LCD-skärm med kantbelysning att göra. Samsung-skärmen har visserligen bra svärta och kontrast om man har tur och sitter rakt framför den, men de som hamnar längre ut mot kanterna får tåla en lite blekare bild. UE55H8005 får nämligen en något blåaktig svärta så fort man rör sig ut mot sidan. Begränsad synvinkel är något som alla LCD-skärmar lider mer eller mindre av, men det verkar inte som om den konkava formen påverkar detta till det bättre.

Skärmens blanka yta kan också orsaka spegelbilder i en del fall. Den böjda formen sträcker ut dessa reflektioner, ungefär som när man står framför en konkav spegel på tivoli. Det betyder att även om TV:n är bra i vanliga upplysta rum så har den vissa begränsningar i ”biomörkret”.

sam1

Ljudkvalitet
Ljudet från Samsung-skärmen är mycket bra. Högtalarna på baksidan levererar ett starkt och klart ljud med tydliga röster och tillräckligt med bas för att musik, rytmer och ljudeffekter ska få fyllighet så det räcker. En separat ljudanläggning är naturligtvis att föredra även här, men till skillnad från den billigare Sony-skärmen så är ljudet fullt användbart för allround-TV-bruk.

Slutsats
Samsungs H8005-serie är efterträdaren till förra årets stora testvinnare och en av Samsungs största bästsäljare här i Norden, F8005. Ribban ligger med andra ord högt för den konkava arvtagaren, och rent designmässigt är den definitivt spännande att titta på tack vare sin böjda form. 55H8005 är späckad med funktioner och smarta finesser, och användarvänligheten är förbättrad med hjälp av en ny pekfjärr. Dessutom har den en bildkvalitet som imponerar, framför allt i ljusa omgivningar, med en grym skärpa och färgåtergivning. Ska vi klaga på något så är det att svärtan i mörka rum inte riktigt är i referensklass, samt att betraktningsvinkeln är en aning snäv. För dig som gillar att ha ljuset tänt och vill ha en stilig TV med ett stort urval av smarta finesser är 55H8005 dock en utmärkt TV.

Ljud & Bild tycker

Samsung 55H8005 har en läcker, nydanande design och en form som väcker mycket uppmärksamhet. Den får vanliga flatskärmar att verka helt passé! Användarvänligheten är dessutom av högsta klass. Betraktningsvinkeln är begränsad så att man inte kan sitta långt ut mot kanten utan att bilden blir märkbart blekare och mindre kontrastrik. Även om Samsung-skärmen har utmärkt ljusstyrka och kontrast i dagsljus så har den mindre svärta än de allra bästa bakbelysta LED-skärmarna och framför allt OLED-skärmarna.

Kommentarer är stängda.

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen