Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung 65JU7005

Platt nöje?

Samsung satsar stenhårt på böjda skärmar i år också, men de flata varianterna har fortfarande en hel del att erbjuda.

Av / 2015-06-17 - 06:00
Samsung 65JU7005
Audun Hage

De som gillar att hänga med i TV-djungeln har knappast undgått att lägga märke till Samsungs konkava skärmar. TV med ”Curved design” har varit ett varumärke för det sydkoreanska märket den senaste tiden. Och även om de böjda skärmarna fick utstå kritik från både kunder och fackpress när de lanserades så satsar Samsung på Curved design även i år. Vill du ha Samsungs bästa bild så måste alltså TV:n vara konkav. Men Samsung släpper faktiskt ett par spännande modeller med traditionell, platt form också!

 

Samsung UE65JU7005

UE65JU7005 är Samsungs mest påkostade flat-skärm och arvtagare till den populära testvinnaren HU7505. Med sin mörkgrå ram och ett beskedligt glänsande frontglas känns den lite mer nedtonad i designen än de ljusa och blankpolerade Curved-modellerna. TV:n är också lite tjockare på djupet än vi är vana vid att se. Det beror på en lite annorlunda lösning av bakbelysningen. Den mittmonterade foten är dock stilig och bidrar till att TV:n ser lite exklusiv ut.

 

Användning och finesser

Årets nya Samsung-modeller har ett sprillans nytt operativsystem. Tizen är Samsungs egenutvecklade gränssnitt och innebär en rad förändringar i menysystem, grafik och allmän användarvänlighet. Det första vi lägger märke till är att TV:n startar blixtsnabbt från standby-läge. UE65JU7005 har nämligen en så kallad ”instant on”-funktion som är mitt i prick för otåliga TV-slavar. Därifrån är vägen kort till underhållningen du vill se, och apparna laddas fort som bara den. Inte lika supersnabbt som i den dyrare 9-serien med octacore-processor, men det går ändå undan.

Med Tizen-systemet ombord krävs det nya appar också, men en mäktig aktör som Samsung har naturligtvis inga svårigheter att konvertera appar till sin plattform. YouTube och Netflix med 4K-stöd finns på plats från början, detsamma gäller en del lokala varianter. Pekfjärren gör det dessutom enkelt att navigera i menyerna.

En annan nyhet är att 7-serien har fått en separat Mini Connect-kopplingsdosa. Den är ingen fullvärdig ”One Connect”-box med massor av hårdvara och processorkraft som toppmodellerna har, i stället handlar det om en enkel kopplingsdosa med fyra HDMI-ingångar och optisk digitalutgång som får ström och signal genom samma kabel. Med dosan i TV-bänken slipper du dra massor av olika sladdar upp till själva TV-skärmen.

Samsung-UE65JU7005_front

 

Bildkvalitet

Samsung har valt en lite annan strategi på bildfronten än exempelvis Panasonic. Här målas det med en något tjockare pensel för att ge starkare och mer imponerande färger vid första ögonkastet. Konturskärpan är också lite överdriven, så att stora kontraster framstår väldigt tydligt medan de minsta detaljerna suddas ut. Men detta är en smal sak att rätta till i menyerna – vi är mer ute efter att hämta fram maximala prestanda som Samsung-skärmen klarar att ge, utan extra kryddor, och väljer därför filmläget.

Först blir vi lite besvikna med det. Testexemplaret vi har tagit emot har en ganska så ojämn ljusfördelning på skärmytan. Det är tydligast i mörka bilder, där den svarta bakgrunden präglas av ojämnheter i form av ljusa fläckar. Fenomenet kallas ”clouding” och bidrar till att hämma den totala kontrasten. Svärtan och djupkänslan i bilden drabbas också. Clouding är ett vanligt LCD-problem som varierar från skärm till skärm, men med tanke på att Samsung UE65JU7005 kostar drygt 30 000 kronor är vi inte våldsamt imponerade över svärtan.

Vid vanlig användning är den dock inte särskilt störande eftersom Samsung-skärmen släcker bakbelysningen helt när skärmen är svart (vid scenväxlingar och liknande) och dessutom har en utmärkt ljusstyrka som underlättar för kontrastomfånget i varierande scener. Färgåtergivningen är för det mesta helt utmärkt, nyanserad och fin, men ändå inte lika neutral och linjär som vad Panasonic presterar med sin CX700-serie.

Samsung UE65JU7005_Clouding
Samsung-skärmen präglas av ojämnheter i bakbelysningen. Det uppstår ljusa fläckar mot mörk bakgrund, ett fenomen som kallas ”clouding”.

 

Kalibrering

En visuell kontroll med testbilder visar att Samsung-skärmen återger en jämn gråtonskala men att den (på grund av den ojämna bakbelysningen) har problem med att återge de mörkaste gråtonerna (IRE 16-17-18) på en del ställen. Mätningarna visar också att UE65JU7005 inte prickar helt rätt i färgerna. Det är speciellt låg färgmättnad i blått vilket medför att blåtoner får en aningen ljus, lila prägel. Bortsett från detta finns inga grova skevheter i färgbalansen. Samsung-skärmen har dessvärre begränsade ”professionella” justeringsmöjligheter i menysystemet, vilket i praktiken gör det svårt att kalibrera TV:n till 100 % korrekta färger.

 

Ljudkvalitet

Samsung-skärmen har inget speciellt påkostat ljudpaket ombord, men ger ändå ifrån sig ett fint och fylligt ljud, med klara röster, som håller för normal användning. Entusiastiska film- och serie-junkies önskar sig nog snabbt en tyngre ljudlimpa eller liknande. I övrigt är det värt att påpeka att Samsungs TV numera stöder trådlös överföring via Bluetooth. Det innebär att du kan lyssna på TV-ljudet i trådlösa hörlurar. Ljudet från de inbyggda högtalarna kan styras oberoende av detta. Samsung har lanserat Bluetooth-hörlurar med brusreducering som passar utmärkt för ändamålet.

 

Slutats

Samsungs bästa ”flatskärm” har i stora drag en fin bildkvalitet, bra ljud och alla de rätta finesserna på plats. Nya Tizen-operativsystemet har blixtsnabba appar och är smidigt att sköta. Ändå är det något som saknas jämfört med konkurrenterna – och inte minst Samsungs egna S-UHD-toppmodeller – och det är ont om wow-känsla i bildkvaliteten. UE65JU7005 har inte samma dunderstarka kontrast och färgnyanserna skiner inte lika friskt som vi vet att de kan göra. Dessutom noterade vi tydliga ljusfläckar i vårt testexemplar, vilket sänker helhetsintrycket av en annars tjusig TV.

Ljud & Bild tycker

Finesser och användarkomfort är på topp i Samsungs blixtsnabba och välutrustade skärm. Den stora 65-tummaren har både skarp och kontrastrik bildkvalitet. Bilden har ett par oönskade element i form av ljusa fläckar mot mörk bakgrund, vilket sänker den totala kontrasten. Ett trist kvalitetsproblem vi hade hoppats få slippa i den här prisklassen.

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen