annons

test:
Philips 65OLED873

Bländande bra!

Konkurrenterna får verkligen hitta på något speciellt om de ska överträffa bilden på Philips färgsprakande OLED-TV.

(Foto: Tillverkare)
Mars 2018
Philips 65OLED873
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Under tiden som resten av TV-tillverkarna är fullt upptagna med den sista finputsningen har Philips redan lyckats få ut sina första 2018-modeller till butikerna. Allra först är nya OLED 873, som av allt att döma blir den mest prisvärda OLED-TV:n från Philips i år. Receptet påminner mycket om fjolårsmodellernas: OLED-panel, P5-bildprocessor, Ambilight och Android Smart TV. Och bäst av allt är att den nu finns i en 65-tumsversion!

I en OLED-panel är varje liten pixel ”självlysande” och behöver alltså inte ha någon bakgrundsbelysning, vilket en LCD-panel måste ha. Detta ger enastående kontrast och beckmörk återgivning av svart, vilket på kort tid har gjort OLED-tekniken till det främsta alternativet i highend-klassen. Så är det hos Philips också, de rullar ut hela tre modellserier med OLED i år.

Lillebror 55POS9002 (som finns kvar 2018) var en strålande bra TV på många sätt, inte minst tack vare den enastående kombinationen av OLED och Ambilight, som är Philips patenterade omgivningsljus. Det enda vi saknade var en större modell: de som har en känsla för bra bild vill ju absolut ha något större än 55 tum!

Philips 65OLED873. (Foto: Philips)

 

Design

Philips har inte sett något behov av att förändra designen. OLED 873 är en tunn och läcker TV med diskret framtoning. Den får klara sig utan den exklusiva glasramen som toppmodellen OLED 973 har, men är ändå snygg att titta på. Den lövtunna OLED-panelen har en mörkgrå stålram som påminner om LG:s OLED C7-modell, där bilden inte går hela vägen ut mot kanterna utan har en tunn svart rand mellan bild och inramning. Den borstade metallfoten har en fin utformning och är tillräckligt smal för att 65-tumsversionen ska få plats på de flesta TV-bänkar.

Användarvänlighet och finesser

Philips-modellen kör Android 7.0 som operativsystem, med allt vad det innebär av smarta finesser. TV:n är oftast superenkel att installera, och har du en Android-mobil med Gmail-konto kan du använda den för att ställa in TV:n, dela info om wifi och användarkonton.

Gränssnittet är väldigt likt det i andra Android-TV-apparater, med YouTube och andra appar lätt åtkomliga på startskärmen. Men när vi vill göra mer avancerade val och inställningar flyttas vi över till Philips eget menysystem. Där har det inte skett några betydande förändringar sedan sist: menystrukturen kräver viss tillvänjning och sättet som man bekräftar val med och hur man hoppar fram och tillbaka känns inte lika intuitivt som i Samsungs eller LG:s system.

annons

Huvudfjärrkontrollen utmärker sig med ett eget tangentbord på baksidan som gör det enkelt att knappa in sökord, lösenord och annat. Bortsett från detta känns fjärrkontrollen lite gammal och pilknapparna ger ifrån sig ett irriterande klickljud som vi hade klarat oss utan! Lyckligtvis har Philips också lagt med en enklare minifjärrkontroll som fungerar mycket bättre. Den har betydligt färre knappar och låter oss svepa enkelt åt önskat håll.

annons

Precis som konkurrenterna har Philips sett till att det finns ett särskilt spelläge med minimal fördröjning. Vi mätte input lag till 35 ms, vilket inte är något rekord men ändå bör räcka så länge du inte spelar på proffsnivå.

Den största nyheten på smart-fronten i år är röststyrning med hjälp av Google Assistant. Philips-skärmen är förberedd för detta och har inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen. Vi återkommer med mer info när Google Assistant rullas ut Norden och förstår svenska.

Bildkvalitet

Philips har alltid gillat att gå sina egna vägar när det gäller bildkvalitet. Medan konkurrenter som Sony och Panasonic eftersträvar att vara så trogna mot originalbilden som möjligt, har Philips ingenjörer en förkärlek att krydda lite extra. Ur en puritansk synvinkel det ”aja-baja” att lägga till starkare färg, kontrast eller markerad skärpa – men så länge det görs med måtta och är noggrant anpassat efter bildmaterialet så kan det bidra till att förbättra upplevelsen, anser Philips.

annons

OLED873 har alla förutsättningar för att ge briljant bildkvalitet: förutom en toppmodern OLED-panel och färgsprakande Ambilight-ljus är den utrustad med Philips starkaste P5-bildprocessor som är fullproppad med olika bildförbättringskretsar och algoritmer. Så varför inte använda dem? är Philips argument.

TV:n har flera olika bildlägen att välja mellan, allt beroende på hur mycket extra krydda du vill ha. Livlig-läget (”Vivid”) är väl starkt för vår smak, och ser mer ut som något Chili Klaus-skulle gilla! Här är allt inställt på max. Personerna på skärmen ser ut som om de också ätit överdrivet kryddad mat, och den överdrivna skärpan gör att bilden känns lite tvådimensionell.

Standard-läget gillar vi däremot. Här utnyttjar Philips bildbehandlingen för att ge lite tydligare och starkare bild än originalet, utan att färgerna tappar proportionerna helt. Det här läget kan passa bra till nyheter, sport och andra TV-program.

Vi tog en sväng med klassikern ”Breaking Bad” (Netflix, 4K) och det kändes nästan som att se serien på nytt! För det första är kontrasten helt grym: metamfetamin-kungen Walter White ser ännu mer härjad och väderbiten ut, himlen är ännu blåare och ökensanden ännu mer brännande het, men utan att det känns överdrivet eller onaturligt. Lägg sedan till Ambilight-ljuset som projiceras på väggen bakom TV:n så känns allting ännu mer närvarande och verkligt.

När man vill titta på filmer och serier så som regissören tänkte sig dem är det dock Film-läget vi föredrar. Philips har gjort ett bra jobb med fabriksinställningarna, som ger mycket neutrala och fina färger, utan överdriven skärpa. Svärtan är nästan bottenlös, med bra detaljnivå i mörka områden. I ljusa scener imponerar kontrasten stort. HDR-versionen av ”Blade Runner 2049” på 4K Blu-ray formligen strålar! Jämfört med LG:s populära 2017-modell OLED B7 har Philips lyckats få fram mer kontrast, bättre skärpa och framför allt mjukare rörelser. Hur Philips klarar sig mot 2018-modeller som B8 eller C8 återstår att testa närmare. Vi ser fram emot en riktig OLED-duell!

Ljudkvalitet

Philips 65OLED873 har ett relativt enkelt ljudsystem som består av högtalare i nederkant och en extra ”woofer” på baksidan. Ljudet är både starkt och rent, med tydliga röster och bra fundament. Philipsen tål en ganska så hög volym innan den låter pressad. De som vill ha ännu bättre TV-ljud bör överväga en soundbar, alternativt vänta på toppmodellen OLED 973 som har ett mer påkostat högtalarsystem.

Slutsats

Med den här 65-tums OLED-skärmen har Philips lagt ribban högt för kommande 2018-konkurrenter. Bildkvaliteten är gnistrande bra, med övertygande kontrast och svärta så som vi är vana vid från OLED. Philips har gjort ett bra jobb med färgerna och Ambilight-ljuset ser till att stämningen blir den rätta. 65OLED873 är absolut värd en rekommendation – och för 35 000 kronor måste den sägas vara ett otroligt bra köp.

Storlek/typ: 65-tums 4K OLED

Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Android Nougat (7.0)

Ingångar: 4 HDMI, 3 USB

Utgångar: Optisk digitalutgång

HDR: HDR10+

3-sidig Ambilight

Webb: philips.se

Pris: 35000 kr
PlusPhilips-skärmen har en bländande stark kontrast och gnistrande färger, som förstärks ytterligare av det stämningsfulla Ambilight-ljuset.
MinusPhilips stöder inte Dolby Vision. Smart-gränssnittet hade kunnat vara ännu snabbare.

  Läs också

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

  Stortest: Samsung QLED 4K TV
  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!
  Samsung QE65Q85R

  Samsung QE65Q85R

  25 000
  Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!
  Samsung QE65Q82R

  Samsung QE65Q82R

  28 000
  Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!
  Samsung QE65Q60R

  Samsung QE65Q60R

  17 000
  Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.
  Samsung UE65RU8005

  Samsung UE65RU8005

  16 000
  RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.
  Sony KD-55AG8

  Sony KD-55AG8

  19 990
  OLED med dolda talanger
  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...
  LG OLED55B9

  LG OLED55B9

  20 000
  Här börjar OLED
  LG:s billigaste OLED-modell ger fenomenal bildkvalitet till ett mycket överkomligt pris. Den är så bra att konkurrenterna darrar på manschetten!
  Panasonic TX-65GZ2000E

  Panasonic TX-65GZ2000E

  50 000
  Här är TV:n du ska köpa om du har ett passionerat intresse för film!
  Panasonics bästa OLED-TV är gnistrande bra. En TV för de riktiga finsmakarna!
  Panasonic TX-75GX942E

  Panasonic TX-75GX942E

  38 000
  Enorm TV för de kräsna
  Årets största TV från Panasonic serverar en gnistrande bildkvalitet.
  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  15 000
  Konstutställning på väggen
  Samsungs superläckra tavel-TV The Frame är tillbaka i turboladdad QLED-version. Det har gett bildkvaliteten ett rejält lyft!
  Samsung UE65RU7475

  Samsung UE65RU7475

  13 000
  Bästa totalupplevelsen
  Samsungs 7475-serie har läcker design, bra skötsel och framför allt testets snyggaste bild.
  TCL 65EP685

  TCL 65EP685

  11 000
  Prispressare från TCL
  TCL erbjuder en fullspäckad LCD-TV till ett riktigt bra pris.
  Sony KD-65XG8096

  Sony KD-65XG8096

  14 000
  Bra på det mesta
  Sony XG8096 är en bra allround-TV med många viktiga funktioner som Android och HDR-video till ett rimligt pris.
  65-tums TV

  65-tums TV

  Äkta storskärmar till mini-pris
  En stor TV med bra bild behöver inte kosta en förmögenhet: vårt test visar att du nu kan få en stor och bra TV med få kompromisser för strax över 10 000 kronor!
  LG 65UM7510

  LG 65UM7510

  13 500
  I skuggan av OLED?
  Den här storskärmen från LG är lättskött och har läcker design, men bildkvaliteten hämmas av dålig kontrast.
  Philips ”The One” 65PUS7354/12

  Philips ”The One” 65PUS7354/12

  14 000
  Komplett paket från Philips
  I den här modellen har Philips helgarderat sig och bockat av hela utrustningslistan. Resultatet har de gett det självsäkra namnet ”The One” – helt enkelt den TV man ska ha!