TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Grupptest: 65-tums 4K-TV för under 15 000 kronor

Stor skärm med liten budget

65 tum håller snabbt på att bli den mest populära skärmstorleken. Vi har testat de bästa för under 15 000 kronor!

forfatter
Publicerad 2021-11-02 - 11:00
Produkter i testet
 • LG NANO88 (65NANO886PB)
 • TCL QLED850 (65QLED850)
 • Samsung AU8075 (UE65AU8075)
 • Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
 • Philips The One 65” (65PUS8506/12)
 • Nokia QLED Smart TV 65" (6500D)
 • Sony X89J (KD-65X89J)
 • Hisense A7GQ (65A7GQ)
 • Nu när vi går mot vinter och mörkare tider är det återigen högsäsong att bänka sig framför TV-rutan med filmer och serier. Då kan det snabbt visa sig att den nuvarande TV:n börjar bli lite förlegad! Om man vill hänga med i utvecklingen, få tillgång till de senaste streamingtjänsterna och titta på moderna filmer och serier för allt de är värda så kan det löna sig att byta upp sig till en större TV som har bättre bild.

  65 tum eller större?

  De senaste åren har 55-tummarna kunnat betraktas som ”folkstorleken”, men nu har 65-tummarna knappat in försprånget i försäljningsstatistiken. Och trenden går helt klart mot större skärmar. Om du ändå ska köpa en ny TV som ska hålla i ett par år så lönar det sig att gå upp en storlek – minst!

  Utvecklingen står aldrig still på TV-marknaden och nu börjar även de ganska stora och bra TV-skärmarna att hamna på en attraktiv prisnivå. För under 15 000 kronor kan du skaffa dig en toppmodern storskärm med strålande bildkvalitet. Men då gäller det att välja rätt!

  Testet

  Vi har samlat ihop ett gäng TV-apparater från de mest meriterade tillverkarna, samt lagt till ett par färska nykomlingar på den nordiska marknaden. Kraven är 65-tum, 4K-upplösning, HDR (High Dynamic Range) och ett användargränssnitt som stöder de senaste streamingtjänsterna. Vilket är precis vad de flesta TV-köpare letar efter i dag!

   

  Detta tittar vi efter

  Som vanligt ställer vi högst krav på bilden och ljudet, men även användarvänligheten är i fokus, med tonvikt på menysystem och fjärrkontroll. Dagens TV-apparater ska kunna hantera ett antal källor (TV-boxar, streamingtjänster etc.), så ett effektivt användargränssnitt är viktigt. Bra anslutningar är också en klar fördel, så att du kan koppla in alla videokällor du behöver. Populära och moderna spelkonsoler som PlayStation 5 och Xbox Series X/S ställer också krav på TV:ns spelfunktioner. För att fungera optimalt måste TV:n klara av varierande bildfrekvenser (60–120 Hz) och framför allt ha en kort fördröjning så att du hänger med i de snabbaste spelvändningarna.

   

  Produkter i testet

  LG NANO88 (65NANO886PB)

  Trivs bäst i ljusa omgivningar

  LG-skärmen levererar massor av ljusstyrka, men saknar detaljer i mörka områden.

  LG-skärmen har bra ljusstyrka, vilket gör att den passar får TV-tittande i upplysta rum. Kort fördröjning och stöd för 120 Hz gör att den kan fungera bra för gaming.
  Kontrasten och svärtan lider lite eftersom ljusa föremål får en synlig gloria.

  TCL QLED850 (65QLED850)

  Bra bild och ljud

  TCL QLED850 kvitterar med lysande bild och ljud. Definitivt ett av prisklassens allra bästa köp!

  QLED850 har imponerande skärpa och kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till en utmärkt allround-TV.
  Betraktningsvinkeln är aningen snäv, bilden kan upplevas som lite kontrastsvag när man sitter ut mot sidan. TV:n ser därför bäst ut rakt framifrån.

  Samsung AU8075 (UE65AU8075)

  Bra bild för pengarna

  Samsung AU8075 har en smal och snygg design på utsidan: det här är en prisvärd TV, men bildåtergivningen kan inte mäta sig med märkets egna QLED-modeller.

  Samsung-skärmen har en smal och lättplacerad design och ett utmärkt användargränssnitt.
  Bilden är ganska genomsnittlig och saknar lite kontrast och nyanser jämfört med de bästa.

  Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

  Prisvärd

  Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: JX800E är deras första Android-TV, som ger fina prestanda för pengarna.

  Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet betyder ett bra urval av appar.
  Kontrasten och svärtan är inte i klass med de bästa. Panasonic får nöja sig med tre HDMI-ingångar, utan de senaste gaming-finesserna.

  Philips The One 65” (65PUS8506/12)

  Ambilight gör stor skillnad

  Philips The One PUS8506 skiljer sig från konkurrenterna genom ett färgsprakande omgivande ljus, som definitivt bidrar till att förstärka bildupplevelsen.

  Philips-skärmen levererar en tjusig bildkvalitet med utmärkt kontrast och det färgsprakande Ambilight-ljuset förhöjer definitivt upplevelsen.
  Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.

  Nokia QLED Smart TV 65" (6500D)

  QLED-TV med nordiska rötter

  Finska Nokia är tillbaka på TV-marknaden, med en ny serie Android-TV. Ridån går upp för QLED Smart TV 6500D!

  Nokia-skärmen levererar en skarp och färgrik bild, med bättre kontrast än flera av sina konkurrenter.
  Skärmen är lite utmanande att montera. Android-användargränssnittet haltar lite jämfört med testets snabbaste TV-apparater.

  Sony X89J (KD-65X89J)

  Fina färger

  Sony-skärmen har många bra kvaliteter, men saknar lite tryck i kontrasten för att hänga med de bästa.

  Sony-skärmen har en fin och neutral färgåtergivning och rikligt med anslutningar.
  Kontrasten är lite för låg för att kunna hävda sig mot testets bästa TV-apparater. Ljudet är relativt tunt.

  Hisense A7GQ (65A7GQ)

  Smart nykomling

  Kinesiska Hisense kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men kontrasten och skärpan är inte lika bra som hos de bästa i testet.

  Hisense-skärmen har en fräsch design och ett nytt användargränssnitt som på sikt kan utmana Android och andra system.
  Bilden är inte den skarpaste vi har sett. TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
  TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
  LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
  Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
  Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
  Första testet av QD-OLED Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend