TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

test Den sista av de bästa

Den sista av de bästa

KRP-600A är Pioneers största och antagligen sista plasmaskärm. Vi har tittat närmare på 60-tummaren som förmodligen är Pioneers svanesång på flatskärmsmarknaden …

forfatter
Publicerad 2009-09-21 - 14:00
L&B tycker
Enorm kontrast. Naturtrogna färger. Suverän fabriksins­tällning (Pure).
Priset.
Specifikationer
60-tums plasma, 1920 x 1080p 4 HDMI Separat TV-mottagare DVB-T, MPEG2/4 USB-ingång Pris: 52 000 kr
Riktpris: 52000Pr. 2009-09-21 Produktsida

Ända sedan Pioneer kungjorde att de kommer att upphöra med all flatskärmstillverkning från och med mars 2010 har det rått ett stort tvivel om vad som kommer att hända med dagens modeller. Pioneer hävdar att de kommer att fortsätta leverera plasmaskärmar modell­året ut, men säger samtidigt att vissa modeller kommer att tas ur produktion tidigare än andra. Och efter mars 2010 är det definitivt slut.

Flaggskeppet KRP-600A är antagligen den modell som kommer att leva längst. Det är den största och flottaste av alla Pioneers skärmar, fullproppad med det senaste inom bildbehandling och finesser för att kunna förmedla de bästa TV-upplevelserna som går att köpa för pengar. Vad som än händer har Pioneer tänkt sluta med flaggan i topp.

Äkta bioskärm

Du har kanske sett 50-tummaren i verkligheten, men ingenting kan förbereda dig på hur stor en 60-tums plasma verkligen är. Med ungefär 20 procent större bildyta än en 50-tummare snackar vi om en TV som på allvar kan förflytta handlingen till vardag­srummet. Eller för att uttrycka oss på ett annat sätt: Batman ser skummare ut på en 60-tummare, och The Joker ser om möjligt ännu mer galen ut.

En sådan skärmstorlek är som gjord för hemmabio och högupplösta filmer på Blu-ray. Ta till exempel Batman-uppföljaren ”The Dark Knight”, som i stora delar är filmad med enorma IMAX-kameror. Den 7 minuter långa öppningsscenen innehåller en mängd detaljer som helt enkelt går förlorade på en 42-tummare om du inte sitter alldeles framför skärmen. Med Pioneers 60-tummare kan du däremot njuta av samma detaljnivå, och framför allt bildkvalitet, som du gjorde i biosalongen.

Tunnare

Skärmen är inte bara stor, den är definitivt tunn också. KRP-modellerna har krympt från 9 till bara 6,4 centimeter  jämfört med de vanliga PDP-modellerna. Inte rekordsmalt, men till skillnad från många av konkurrenterna anger Pioneer måttet på skärmen där den är som tjockast. Den tunnaste delen, ute vid kanten, är inte tjockare än 2,7 centimeter. Tillsammans med ett väggfäste som sticker ut ytterst lite från väggen lär den vara tillräckligt platt för de flesta.

Bildkvalitet

Detta är Pioneers avgjort finaste modell i plasmasortimentet, så du kan förvänta dig bildkvalitet av högsta klass. Den absolut största wow-känslan får man – precis som med andra Pioneer-skärmar – av den superstarka men ändå neutrala och naturtrogna färgåtergivningen. Bilden formligen sjuder av liv, utan den konstgjorda ”Barbie-känsla” man får med de flesta LCD-skärmar. Lägg därtill ett enormt, men exakt, kontrastomfång och en närmast avgrundsdjup svärta, så är det få skärmar, om ens någon, som kan ta upp kampen med KRP-600A när det gäller bildkvalitet.

Sida vid sida med vår trofasta plasmareferens PDP-LX5090 är inte skillnaden så stor rent kvalitetsmässigt, men några skillnader finns det. KRP-600A har ännu mer precisa och nyanserade färgtoner direkt ur kartongen, och har om möjligt ännu mindre behov av justeringar än sina kusiner i PDP-serien.

KRP-modellerna har fått ett nytt bildläge (som också finns på PDP-LX5090H/6090H), vilket helt enkelt är den bästa fabriksinställningen vi har sett på någon TV någonsin. Med ”Pure”-inställningen stängs all onödig bildbehandling av och man får en förbluffande naturtrogen bild, utan den aningen överdrivna färgmättnad och kontrast skärmen har i standardläge.

Optimum Mode

Utöver fina fabriksinställningar har KRP-600A flera hjälpmedel för att alltid behålla bilden ”optimal”. Med en ljusmätare samt en extern färgmätare tillskansar den sig information om ljusförhållandena som råder i ditt vardagsrum och anpassar sedan bilden därefter. Sätter du bildinställningen till ”Optimum Mode” får du i praktiken en TV som ställer in sig själv efter vad du tittar på och hur ljust det är i vardagsrummet.

Egentligen är detta mer en gimmick än något annat, och vi kan förstå att många gillar tanken på en intelligent TV som ställer in sig själv automatiskt. Trots detta rekommenderar vi hellre att låta skärmen förbli i Pure-läge, så att den gör så lite som möjligt för att stöka till den ursprungliga signalen. Så länge du matar TV:n med rena, digitala bildkällor är detta det mest optimala.

Ska du ha ännu bättre bild än du får med ”Pure”-läget så får du antingen köpa till dyrbar kalibreringsutrustning eller betala för att något proffs ställer in skärmen för dig. Det är egentligen inte nödvändigt eftersom skärmen redan är så bra, men definitivt värt det om du vill få ut det allra sista.

Ljud

En sådan här TV förtjänar naturligtvis att matchas av en bra ljudanläggning. Pioneer har inkluderat högtalarutgångar, men det är nog inte så många som använder dem. ”Påhängshögtalare” hör liksom inte hemma på en skärm i den här pris- och kvalitetsklassen. Då är det betydligt bättre med en separat ljudanläggning. Pioneers LX-08-system är en bra partner både när det gäller utseende och ljudkvalitet. Då kan du dessutom styra de flesta funktioner med en och samma fjärrkontroll.

Slutsats

En era är snart över för vad många har kallat ”världens bästa TV-apparater”. Men det faktum att Pioneer fasar ut sin produktion 2010 borde inte göra dagens modeller mindre intressanta. Ännu så länge finns det inga reella konkurrenter till Kuro-skärmarna när det gäller bildkvalitet.

60-tummaren KRP-600A är en kostsam affär, men ger också betydligt större filmupplevelser än en 50-tummare. Om du kan leva med en lite tjockare skärm och klarar dig utan en separat medie­box kan de billigare PDP-LX6090H och PDP-LX5090H vara bra alternativ. Ska du vara säker på att få en av marknadens bästa TV-apparater så lönar det sig hur som helst att handla fort. För när lagret är tomt, är det verkligen tomt!

Annons
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer är stängda.

OLED plus Ambilight = större inlevelse! Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.
YouTube kör vertikalt på TV-skärmen Nu kan du snart se de vertikala videoklippen i YouTube-appen i din smarta tv.
Största TV:n vi har testat någonsin Glöm 85 tum, nu är det 98 tum som gäller om du vill ha en större TV än alla dina grannar! TCL 98C735 är en riktig monster-TV – och bildkvaliteten överraskar.
Samsung TV-ägare? Då ska du läsa detta! Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.
MiniLED ger bättre kontrast Sony har uppgraderat en av sina bästa LCD-skärmar med finmaskig MiniLED-bakbelysning. Den ger imponerande exakt kontrast och ljusstyrka, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar ...
Kan 8K TV förbjudas? Strängare EU-krav på energieffektivitet kan sätta stopp för knivskarpa men energikrävande 8K-TV-apparater.
Följ Ljud & Bild