TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

grupptest 8 stora skärmar till fotboll-VM

Så ser du VM bäst!

Fotbolls-VM närmar sig. Och eftersom Sverige är med så kan det vara en bra ursäkt för att skaffa ny TV!

forfatter
Publicerad 2018-05-28 - 09:40
Produkter i testet
 • Sony KD-65XF9005
 • Samsung QE65Q6FAMTXXC
 • LG 65SK8500
 • LG 65SK7900
 • Philips 65PUS8303
 • Panasonic TX-65FX700E
 • LG 65UK6950
 • Philips 65PUS7363
 • Det finns få saker här i livet som kan mäta sig med att sitta i publiken på en fullsatt fotbollsarena. Stämningen och inte minst det öronbedövande vrålet när någon gör mål, är något helt unikt. Speciellt om du hejar på rätt lag!

  Att återskapa samma känsla hemma är inte så lätt, men tekniken tar oss allt närmare. Direktsända fotbollsmatcher är rena rama studier i avancerad TV-produktion och under VM kommer det att finnas dussintals TV-kameror och mikrofoner som följer bollen med laserprecision – allt för att ge miljarder TV-tittare en bit av spänningen. Man kommer nästan till en punkt där det känns som att vara på plats – om man har rätt bild och ljud, förstås.

  Dags för ny TV?

  Direktsända sportevenemang har en speciell förmåga att få TV:n i vardagsrummet att kännas gammal, föråldrad och … liten. Det här är något som TV-tillverkarna vet att de kan utnyttja! Inför VM är butikerna fullproppade med nya 2018-modeller som är som klippta och skurna för att visa både sport, filmer och serier i all sin prakt.

  Om TV:n väl ska bytas ut så är det vanligt att man passar på att gå upp i skärmstorlek också. 55 tum är fortfarande det som säljer bäst, men 65 tum håller på att bli den nya folkfavoriten. Somliga satsar till och med på 75 tum eller ännu mer och den biokänsla som det medför.

  Utmaningen är att ju större skärmen blir, desto tydligare blir dess svagheter. Fotboll och annan fartfylld sport ställer höga krav på TV:ns koordination och är faktiskt bland de svåraste bildmaterialen att ”få till” rätt. Mot ett stort, sammanhängande grönt fält över hela skärmen är det lätt att se är ojämnheter och brus, och det är inte alla TV-apparater som hänger med i de snabbaste kontringarna.

  Därför lönar det sig sällan att satsa på den största och billigaste skärmen man kan hitta – lägg hellre lite extra pengar på bra bildkvalitet, är vårt sedvanliga råd.

  Testet

  I detta test har vi tagit oss an ett urval av de mest intressanta 65-tumsmodellerna mellan 15 000 och 25 000 kronor, som tillsammans representerar ett tvärsnitt av marknaden. Som vanligt ställer vi högst krav på bildkvaliteten men lägger också stor vikt vid ljudet och skötseln. Eftersom detta är ett sport-inriktat test har vi tittat extra noga på färgåtergivning, jämna rörelser och bildbehandling. Men vi har inte glömt kontrast och svärta, som fortfarande är avgörande för att filmer och TV-serier ska se bäst ut.

  Produkter i testet

  Sony KD-65XF9005

  God som guld!

  Toppspelaren från Sony kostar lite mer än konkurrenterna, men wow en sådan bild!

  Sony-skärmen har en gnistrande dynamisk bild som gör lika bra ifrån sig i alla discipliner – sport, spel, serier och filmer.
  Ljudet är tunt och gör inte bilden rättvisa. Soundbar är ett måste!

  Samsung QE65Q6FAMTXXC

  Fullträff

  Med 65Q6F får du många av detaljerna från Samsungs toppmodeller i en billigare inpackning.

  Samsung 65Q6F har en genomtänkt design, smart användarvänlighet och knivskarp bildkvalitet till ett förnuftigt pris.
  Det finns konkurrenter med mer imponerande kontrast.

  LG 65SK8500

  Nyckfull topp-TV

  Toppmodellen från LG är en hejdundrande bra TV på många sätt, men har också ett par komplikationer.

  Mycket bra kontrast och färgåtergivning. Fin svärta. Bra bildbehandling med jämna rörelser gör att den passar till det mesta TV-innehåll.
  En störande effekt med vertikala linjer/brus sänker helhetsintrycket när man tittar på sport.

  LG 65SK7900

  Bäst med boll

  LG 65SK7900 är en fin TV för sport och spel, men inte den bästa till filmkvällar.

  LG-skärmen ser strålande bra ut med fotboll och annan sport tack vare livliga färger och bred betraktningsvinkel.
  Svärta och kontrast ser inte särskilt imponerande ut.

  Philips 65PUS8303

  Ett snäpp bättre

  Med den här modellen tar Philips ett klart steg upp på kvalitetsskalan.

  Bra design och byggkvalitet, knivskarp bild och starkt ljud gör detta till en bra TV på alla sätt och vis.
  Aningen tam kontrast jämfört med allra bästa.

  Panasonic TX-65FX700E

  Håller måttet

  Panasonic har en lång tradition av att konstruera välbyggda TV-apparater med naturlig bildkvalitet, och den nya modellen i FX700-serien är inget undantag.

  Panasonic FX700 har en snygg, naturlig bild och är dessutom lekande lätt att använda.
  Begränsat utbud av appar och smarta finesser.

  LG 65UK6950

  Fin till sport och spel

  LG-skärmen funkar bra med sport och kan skryta med blixtsnabb respons till glädje för gaming-fantaster.

  LG UK6950 levererar en skarp bild med bra färgåtergivning och har dessutom mjuka rörelser. Den kan också skryta med ett spelläge med superkort fördröjning.
  Begränsad svärta och kontrast. Stöder inte Dolby Vision HDR-formatet.

  Philips 65PUS7363

  Stolpe ut

  Philips-skärmen har många fina egenskaper, men det räcker inte till någon pallplats för 65PUS7363.

  Det färgrika Ambilight-ljuset ger extra stämning och inlevelse.
  Skärpa och rörelser hänger inte med de bästa.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
  Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
  Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
  Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
  IFA-nyheter från Samsung En kompakt bildskärm för spel eller en kolossal MicroLED-TV för hemmabio? Samsungs monter på IFA-mässan erbjuder allt.
  Följ Ljud & Bild