Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Milky Plant

Gör växtbaserade drycker på köksbänken

Milky Plant är en unik maskin som låter dig förvandla innehållet i dina köksskåp till färska växtbaserade drycker.

Skrivet av / 2024-01-08 - 09:02
Milky Plant
Pernille Redder

Om du också har börjat dricka växtbaserad mjölk under de senaste åren hänger du med i trenden.

I Norge, Sverige och Danmark har försäljningen av växtbaserade drycker ökat markant under de senaste åren. I Danmark har försäljningen enligt butikskedjan Coop ökat med 500 procent sedan 2015, och i Sverige är försäljningen av växtbaserade drycker enligt en rapport från Nielsen IQ värd hela 975,5 miljoner svenska kronor årligen. I Norge visade den nationella folkhälsoundersökningen 2021 att 62 procent av befolkningen hade förändrat sin kost i en mer klimatvänlig riktning.

Det är med andra ord en glödhet marknad som Milky Plant försöker ta sig in på, och vi har därför varit ivriga att få lägga vantarna på den veganska mjölkmaskinen. Den säljs uteslutande av tillverkaren själv på deras egen webbplats. Dock med gratis leverans till stora delar av världen.

Det första intrycket när man packar upp Milky Plant är positivt. Maskinen är kritvit med silverfärgade detaljer, den har en rundad form och gör sig bra på de flesta köksbänkar. Den ser inte ut som andra köksmaskiner vi känner till. Faktum är att den är ganska lik de maskiner för modersmjölksersättning som har dykt upp under de senaste åren, men det finns ju också ett visst släktskap.

Växtdrycken pressas genom filtret med så mycket tryck att den blir skummig. (Foto: Pernille Redder)

Så fungerar den

Milky Plant har tre olika kammare. På baksidan sitter vattentanken, som behöver fyllas med vatten. Den rymmer knappt en liter, vilket inte är så mycket, men det är logiskt att fylla den med iskallt vatten varje gång i stället för att göra en rumstempererad växtdryck.

Överst sitter kvarnen där ingredienserna hälls i. Man blir förvånad över hur lite som behövs för att göra en hel flaska växtbaserad dryck. Endast 80 ml per 500 ml vatten. En praktisk sked ingår för att dosera.

Strax ovanför pipen sitter filtret, som är extremt finmaskigt. Här samlas resterna och Milky Plant uppmanar oss att använda resterna till att baka kakor istället för att slänga dem. Deras webbplats är full av recept.

När man sätter på maskinen maler Milky Plant ingredienserna, suger upp vatten och blandar ihop det. Sedan pressas blandningen genom filtret, och det är riktigt högt tryck. Drycken blir skummig och resterna är nästan torra när man tömmer filtret.

Resterna kan användas för att baka t.ex. kakor eller bröd. Tillverkaren har lagt ut recept på sin webbplats. (Foto: Pernille Redder)

De första experimenten

Vi börjar med att göra en flaska havredryck som bara består av havregryn och vatten. Billigare och enklare blir det inte. Maskinen maler och brummar och efter tre minuter är flaskan full av ljus havredryck.

Om du någonsin har försökt göra en växtbaserad dryck med en mixer och en silduk så vet du att filtrering är en utmaning. Det kommer alltid med partiklar, och det är här som Milky Plants filter verkligen kommer till sin rätt. Det är minimalt med grumlighet i munnen när vi smakar havredrycken. Den smakar dock vatten och havre och är alldeles för vattnig för att kunna användas i en kopp kaffe.

Nästa försök är med mandlar, och föga förvånande visar det sig att mandlarnas naturliga oljeinnehåll gör drycken krämigare och mycket mer välsmakande. Familjens nioårige son får mandelmjölken på sina havrefras till frukost och tycker att det smakar jättegott.

Men för att få en riktigt smakrik dryck behövs även lite sötma och sälta.

Tre nybryggda växtdrycker. Från vänster: hasselnötsmjölk med lönnsirap, mandelmjölk med matcha och mandelmjölk med kakao och dadlar (Foto: Pernille Redder)

Kreativa smaker

Milky Plants webbplats lockar med recept och idéer på drycker med olika smaker, så nu sätter vi igång att pressa på allvar.

Vi gör tjock och krämig mandelkakaomjölk med dadlar, en gnutta salt och rostad kokosnöt.

Vi gör mandelmjölk med matcha.

Och vi gör hasselnötsmjölk med lönnsirap och en gnutta flingsalt.

Den sista varianten är en klar vinnare. Drycken smakar nästan som flytande pralin och är milsvid bättre än något man kan köpa i en kartong i mataffären.

Med Milky Plant kan man göra sig av med överblivna torrvaror som kanske gömmer sig i köksskåpet. I vårt skåp fanns det till exempel chokladknappar och kokosflingor som vi inte haft hjärta att slänga, men inte heller använder. Dessa är perfekta att slänga i Milky Plants kvarn och förvandla till goda drycker.

Milky Plant räknar ner sekunderna medan du brygger din dryck. (Foto: Pernille Redder)

Användningen

Det krävs lite övning för att få kläm på hur man skruvar ihop och isär de olika delarna, och det är också lite mer komplicerat än att till exempel sätta en kapsel i en kaffemaskin och trycka på en knapp.

Och så är det rengöringen, som måste göras mycket regelbundet. Det underlättar dock avsevärt att Milky Plant har ett eget rengöringsprogram som tar hand om insidan.

Det tar cirka tre minuter att brygga en flaska växtdryck, och maskinen räknar ner under var och en av de tre processer som den går igenom: mala, blanda, filtrera.

Rena produkter

Undertecknad brukar använda växtbaserade drycker i sitt kaffe, och jag har smakat på nästan alla produkter som finns på marknaden. Ett gemensamt tema är att tillverkarna ofta tillsätter salt, någon form av olja och ett bindemedel för att hålla drycken homogen. Och sedan fylls de naturligtvis i kartonger, transporteras till en mataffär och förvaras i de flesta fall i kyldisken.

Med Milky Plant får man en mycket renare produkt, och när man väl har köpt maskinen sparar man pengar. Det kostar inte mycket i ingredienser eller energi att brygga en halv liter dryck, och den kan enkelt göras dagen innan och förvaras i kylen i den glasflaska som medföljer maskinen.

Slutsats

Som apparat betraktad fungerar Milky Plant och håller vad den lovar. Det är kul att experimentera med olika smaker och ingredienser, och jämfört med andra metoder för hemmagjorda växtbaserade drycker är den helt klart överlägsen.

Men har Milky Plant potential att bli en av de där maskinerna som hamnar på maskinkyrkogården längst bak i skåpet? Ja, det har den. För att den inte är tidsbesparande och kräver att man verkligen vill använda den.

Funktionsmässigt har vi dock inte mycket att anmärka på och därför får Milky Plant fem välförtjänta stjärnor.

Karakter
Milky Plant
Premium

Home tycker

Om du vill göra dina egna växtbaserade drycker ger Milky Plant ett fantastiskt resultat. Rengöring och förberedelse av maskinen är tidskrävande och lite krångligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Mer ström var du än befinner dig

Ljud & Bild
Rulla till toppen