annons
annons
annons
TEST:

NAD C338

Juni 2017NAD C338
annons

Trådlös, tunn bjässe

Lägg till som favorit
Komplettera med högtalare och en mobil så har du en stereo som låter mycket mer än den kostar.
Plus lbadvantages
Det här är riktig hifi! Varm, musikalisk och charmig som bara den. Och Chromecast är pricken över i.
Minus lbdisadvantages
Finns inte mycket att klaga på. Men Bass Eq-funktionen gör ingen nytta. Och så finns det gränser för musklerna.

NAD har en nästan kultliknande status när det gäller hifi till låga priser. Det mest berömda exemplet är den klassiska NAD 3020, som efter nästan 40 år fortfarande har rekordet som den mest sålda förstärkare någonsin. Men märket har många lyckade modeller på sitt samvete – och så gott som alla har en design som får en gråsparv att se prålig ut.

C338 är den minsta i NADs ”New Classic”-serie med förstärkare. Precis som toppmodellen C388, som vi också har testat, handlar det en integrerad klass D-förstärkare. Men medan de andra modellerna kan utökas med MDC-moduler (Modular Design Construction) som utvecklats till NAD Masters Series, så får man här nöja sig med de in- och utgångar som finns från början. Fast det är inte så illa: tre analoga ingångar, varav en till skivspelare, och fyra digitala (optiska och koaxiala). Det lär vara fullt tillräckligt för de flesta. Sedan tillkommer trådlösa anslutningar för Bluetooth och Chromecast. Man kan alltså strömma musiken trådlöst i full kvalitet från exempelvis Tidal.

På utsidan är NAD C338 så anspråkslös och minimalistisk man kan tänka sig. En display och en vridknapp plus två knappar som väljer signalkälla. Bass Eq-funktion har dock fått en egen knapp. Eftersom chassiet är mycket kompakt är det trångt på baksidan. Kontakterna är rejäla och av OK kvalitet utan att vara överdådiga. Högtalarteminalerna är av plast och ser ut som något från en fysiksal i skolan. Precis som man kan förvänta sig av NAD – allt det fina ska ju sitta på insidan. Tre vridbara antenner ger anslutning till Bluetooth och wifi.

Hifi via wifi

Klass D-förstärkarmodulerna i C338 kommer från holländska Hypex Electronics. Precis som i C388. Men här är de bara på 50 watt, och inte balanserade. Den mest intressanta funktionen är dock Chromecast. Googles protokoll för wifi-mediestreaming i hifi-kvalitet är på god väg att bli en standard som till och med kan hota Apples AirPlay. Men ännu så länge finns det bara ett fåtal förstärkare som har det inbyggt. När C388 är införlivad i nätverket kan man strömma till den från de flesta musik-appar i mobiler och datorer. Helt enkelt enastående.

Ljudet av NAD C338

NAD C388 målar upp en öppen och sammanhängande bild av den akustiska scenen. Luften mellan instrumenten är rimligtvis inte lika ren och transparent som vad mycket större och dyrare förstärkare klarar av. Men sammanhållningen känns helgjuten och varm. Djupperspektivet har vi kanske hört bättre, men det kompenserar NAD till fullo för med hinkvis av musikalitet och närhet. I ”I’m Confessin’” från Jazz at the Pawnshop känner man verkligen spelglädjen och livestämningen. På samma gång imponerar dynamiken. Även om effekten är begränsad så finns det tillräckligt med energi till topparna. Vibrafonslag och trummor får all den tyngd de ska ha. Det tyder på en väldimensionerad strömförsörjning.

C338 har våldsamma kraftresurser för att vara en så liten förstärkare. Så länge man inte försöker spela omöjligt högt har ljudbilden lugn och kontroll. Även storvuxna golvhögtalare som Q Acoustics Concept 500, som kostar 10 gånger så mycket som C338, hålls i ett fast grepp i det djupa basmullret i ”Right Hand Man” från Hamilton. Inte lika fast som med enorma förstärkare som Marantz PM-10 och Gato Dia-400S, men ändå riktigt snyggt.

På många sätt låter NADC338 som en mycket större och dyrare förstärkare. Det är när man ska spela högt som det trots allt märks att det finns begränsningar. När volymkontrollen vrids åt höger, och ljudtrycket närmar sig partinivå på medelkänsliga högtalare (87 dB), gör verkligheten sig gällande igen: basen tappar kontroll och mellanregistret låter hårt och pressat. Men det händer alltså på en högre volymnivå än vad vi är vana vid från relativt billiga 50-watts förstärkare.

Bass Eq-funktionen undrar vi lite över. För det första saknar förstärkaren är inte tyngd i basen från början, och för det andra förstärks inte den djupa basen när man trycker på knappen. Det gör däremot den övre basen (runt 80–100 Hz). Det kan mycket väl hända att ett små bokhyllehögtalare med tillbakadragen bas skulle kunna tjäna på ett sådant lyft, men har man högtalare som spelar godkänd bas så blir effekten nästan den motsatta, eftersom mellanbasen i slutändan maskerar den riktiga djupbasen.

Slutsats

NAD C338 är ett riktigt charmtroll som kombinerar streaming, behagligt ljud och väl valda funktioner i en välbekant, minimalistisk NAD-inpackning. Även om priset är nedbantat – tämligen rejält – så är ljudet precis som det ska vara. Vi har måhända inte riktigt att göra med en ny klassiker som kan efterträda NAD 3020. Men ska du sätta ihop en nybörjarstereo så är den helt perfekt. Och för de flesta kommer det förmodligen aldrig att finnas någon anledning att leta efter något dyrare att ersätta den med längre fram.

NAD har en nästan kultliknande status när det gäller hifi till låga priser.

quote

<
>
Trots att förstärkaren är kompakt finns alla ingångar man kan tänka dig. Både analoga (inklusive för skivspelare), digitala och trådlösa.

NAD C338
2 x 50 watt i 8 ohm
2 analoga ingångar, skivspelaringång (MM)
2 optiska och 2 koaxiala digitalingångar (24 bit/96 kHz)
Bluetooth, Chromecast Audio
Subwoofer-utgång
Mått/vikt: 43,5 x 7,1 x 30,2 cm/ 4,9 kg
Färg: Grafit


Pris: 6500 kr
Bästa pris på NAD C338
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Lämna ett svar

  Läs också

  Stark hybridförstärkare

  Stark hybridförstärkare

  Rör och transistorer i skön förening. Lägg till som favorit
  Sälj mer – eller bli uppköpt!

  Sälj mer – eller bli uppköpt!

  Är det dags att sälja den danska nationalklenoden Bang & Olufsen?Lägg till som favorit
  Audioquest Dragonfly Cobalt

  Audioquest Dragonfly Cobalt

  Koppla in en bärbar DAC och förbered dig på något du aldrig har hört från mobilen förut.

  Lägg till som favorit
  Förbättrad McIntosh

  Förbättrad McIntosh

  McIntosh rullar ut en ny generation förförstärkare, vilket innebär att den fantastiska C2600 får en uppdatering. Lägg till som favorit
  Ny serie Gryphon-förstärkare

  Ny serie Gryphon-förstärkare

  Danska Gryphon Audio Designs presenterar en ny serie på highend-mässan i Hong Kong. Lägg till som favorit
  Naim Uniti Star

  Naim Uniti Star

  För alla som samlar CD-skivor och gillar att strömma musik finns det inget bättre än Naim Uniti Star.

  Lägg till som favorit
  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro är både DAC och hörlursförstärkare – och bäst om du kan använda den som både och.

  Lägg till som favorit
  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como har bara en skivspelare, men den är å andra sidan väldigt bra – och trådlös.

  Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny