Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPad Air 5 (2022)

En viktig och nödvändig uppgradering

Apples senaste iPad Air gör nästan att iPad Pro får svårt att hävda sig som bästa surfplattan på marknaden. Tyvärr bygger skärmen fortfarande på gammal teknik.

Av / 2022-05-16 - 11:30
Apple iPad Air 5 (2022)
Peter Gotschalk

På utsidan har det inte hänt något sedan 2020, när föregångaren till senaste iPad Air såg dagens ljus. Den uppdaterade modellen har samma ”gamla” design med skarpa linjer och kanter kombinerat med rundade hörn som gör att surfplattan ser ut som en förvuxen version av iPhone 4 och iPhone 5 – två klassiska mobiler som på sin tid hade den mest ikoniska Apple-designen.

Skärmen är också densamma: en Liquid Retina på 10,9 tum (med en upplösning på 2360 x 1640 pixlar som motsvarar 264 ppi) och alltså fortfarande en IPS-skärm, vilket i praktiken innebär att ljusstyrkan (500 nits) alltid uppfattas som lite för svag och att kontrasten och svärtan också hade kunnat vara bättre. Vi hade gott kunnat tänka oss att Apple utrustade sin senaste iPad Air med samma Mini-LED-skärmteknik som i iPad Pro.

iPad Air 5 (2022)
2022 års version av iPad Air finns i fem olika färger: rymdgrå, stjärnglans, rosa, lila och blå. (Foto: Apple)

Inget nytt under solen

Face ID har inte heller hittat till nya iPad Air. I stället sitter Touch ID-fingeravtrycksläsaren på samma ställe som för två år sedan, nämligen i av/på-knappen, och precis som i föregångaren har surfplattan inbyggda stereohögtalare som är placerade horisontellt. På så sätt får man bra stereoljud oavsett om man spelar spel eller tittar på video.

Så långt finns det inget nytt under solen. Men 2022-modellen har förstås en nyhet också, annars hade Apple knappast kunnat marknadsföra den som en väsentlig uppdatering.

iPad Air 5 (2022)
Apple iPad Air stöder Apple Pencil (2:a generationen) och kör iPadOS 15. (Foto: Apple)

Hastighetsmonster

Och det är först och främst när det gäller hastighet och muskler som den senaste iPad Air imponerar. Dels för att den nu (äntligen!) har 5G och dels för att den, liksom iPad Pro, har Apples egen M1-processor bakom skärmen.

Eftersom M1-processorn bygger på en ARM-baserad processorarkitektur (och har 16 miljarder transistorer, 16-kärnig Neural Engine och 8 processorer och 8 grafikkärnor) fungerar den lika bra med iPadOS som med MacOS, operativsystemet i Apples ”vanliga” datorer.

Och vi vill lova att iPad Air har fått fart av M1! Om vi ​utgår från benchmark-verktyget Geekbench 5 så är 2022 års version av iPad Air mer än 40 procent snabbare än sin föregångare och när det gäller grafiska prestanda är skillnaden ännu större.

Det betyder naturligtvis också att iPad Air passar bättre än någonsin för såväl bildbehandling som videoredigering. Det är helt enkelt ingen väntetid alls när vi leker med filter eller justerar färger, och både rendering och export av videofiler går blixtsnabbt.

Kamerafunktion från iPad Pro

Och så är det förstås kameran. Nya iPad Air har nämligen en helt ny frontkamera, likadan som den som sitter i betydligt iPad Pro med en ultravidvinkellins på 122 grader, som stöder Centrerat-funktionen som Apple lanserade förra våren.

USB-C används för att ladda, överföra filer och ansluta externa enheter (vilket kan kräva irriterande adaptrar). Observera dock att USB-C inte stöder Thunderbolt 4 på iPad Air, vilket det gör på iPad Pro-modellerna. (Foto: Peter Gotschalk)

Centrerat (även kallad ”Center Stage”) använder artificiell intelligens för att den nya ultravidvinkelkameran på fronten ska kunna följa personen som pratar när man har videomöten på jobbet eller pratar med farmor och farfar på FaceTime, Skype eller Zoom. Om man befinner sig i mitten av bilden följs man av kameran upp till ungefär 2,5 meter åt både höger och vänster – och effekten fungerar oklanderligt och verkar väldigt naturlig.

Huvudkameran är också riktigt duglig och även om det bär mig emot att ta bilder med en surfplatta så gör iPad Air ett strålande jobb, vilket man kan se exempel på i bildspelet nedan.

ipadair2022 galleri1 ipadair2022 galleri2 ipadair2022 galleri3 ipadair2022 galleri4 ipadair2022 galleri5 ipadair2022 galleri6
<
>
(Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Kort sagt är 2022-versionen av iPad Air den bästa i hittills. Den kommer väldigt nära att vara lika bra som den något dyrare iPad Pro, och om man redan är Apple-användare och van vid Apples ekosystem med appar och tjänster så är iPad Air faktiskt det mest självklara valet om man är på jakt efter en surfplatta.

Då är det desto mer frustrerande är att Apple inte har gått hela vägen när det gäller skärmen. Det är helt uppenbart att den läckra, snygga och blixtsnabba iPad Air förtjänar en skärm med Mini-LED. Låt oss hoppas att det kommer i nästa uppdatering.

Karakter
Apple iPad Air 5 (2022)
High End

Home tycker

Apple M1-processor, förbättrad kamera med ”Centrerat”, 5G samt ikonisk Apple-design av hög kvalitet. IPS-skärmen är inte tidsenlig hade kunnat vara ljusstarkare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Rulla till toppen