TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Apple iPad Air 5 (2022)

En viktig och nödvändig uppgradering

Apples senaste iPad Air gör nästan att iPad Pro får svårt att hävda sig som bästa surfplattan på marknaden. Tyvärr bygger skärmen fortfarande på gammal teknik.

forfatter
Publicerad 2022-05-16 - 11:30
Karakter
Apple iPad Air 5 (2022)
L&B tycker
Apple M1-processor, förbättrad kamera med ”Centrerat”, 5G samt ikonisk Apple-design av hög kvalitet.
IPS-skärmen är inte tidsenlig hade kunnat vara ljusstarkare.
Specifikationer
 • Operativsystem: iPadOS 15.4
 • Skärm: 10,9-tums Liquid Retina, 2360 x 1640, 254 ppi
 • Processor: Apple M1 octacore
 • Minne: 4 GB RAM, 256 GB lagring
 • Kamera: 12 Mp f/1,8
 • Frontkamera: 12 Mp f/2,4 (122° ultravidvinkel)
 • Trådlöst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS
 • Mått/vikt: 247,6 x 178,5 x 6,1 mm/462 g
 • Batteri: 28,6 Wh, 20-watts snabbladdning
 • Webb: apple.com/se
Prestanda

Riktpris: 11 000Pr. 2022-05-16 Produktsida

På utsidan har det inte hänt något sedan 2020, när föregångaren till senaste iPad Air såg dagens ljus. Den uppdaterade modellen har samma ”gamla” design med skarpa linjer och kanter kombinerat med rundade hörn som gör att surfplattan ser ut som en förvuxen version av iPhone 4 och iPhone 5 – två klassiska mobiler som på sin tid hade den mest ikoniska Apple-designen.

Skärmen är också densamma: en Liquid Retina på 10,9 tum (med en upplösning på 2360 x 1640 pixlar som motsvarar 264 ppi) och alltså fortfarande en IPS-skärm, vilket i praktiken innebär att ljusstyrkan (500 nits) alltid uppfattas som lite för svag och att kontrasten och svärtan också hade kunnat vara bättre. Vi hade gott kunnat tänka oss att Apple utrustade sin senaste iPad Air med samma Mini-LED-skärmteknik som i iPad Pro.

iPad Air 5 (2022)
2022 års version av iPad Air finns i fem olika färger: rymdgrå, stjärnglans, rosa, lila och blå. (Foto: Apple)

Inget nytt under solen

Face ID har inte heller hittat till nya iPad Air. I stället sitter Touch ID-fingeravtrycksläsaren på samma ställe som för två år sedan, nämligen i av/på-knappen, och precis som i föregångaren har surfplattan inbyggda stereohögtalare som är placerade horisontellt. På så sätt får man bra stereoljud oavsett om man spelar spel eller tittar på video.

Så långt finns det inget nytt under solen. Men 2022-modellen har förstås en nyhet också, annars hade Apple knappast kunnat marknadsföra den som en väsentlig uppdatering.

iPad Air 5 (2022)
Apple iPad Air stöder Apple Pencil (2:a generationen) och kör iPadOS 15. (Foto: Apple)

Hastighetsmonster

Och det är först och främst när det gäller hastighet och muskler som den senaste iPad Air imponerar. Dels för att den nu (äntligen!) har 5G och dels för att den, liksom iPad Pro, har Apples egen M1-processor bakom skärmen.

Eftersom M1-processorn bygger på en ARM-baserad processorarkitektur (och har 16 miljarder transistorer, 16-kärnig Neural Engine och 8 processorer och 8 grafikkärnor) fungerar den lika bra med iPadOS som med MacOS, operativsystemet i Apples ”vanliga” datorer.

Och vi vill lova att iPad Air har fått fart av M1! Om vi ​utgår från benchmark-verktyget Geekbench 5 så är 2022 års version av iPad Air mer än 40 procent snabbare än sin föregångare och när det gäller grafiska prestanda är skillnaden ännu större.

Det betyder naturligtvis också att iPad Air passar bättre än någonsin för såväl bildbehandling som videoredigering. Det är helt enkelt ingen väntetid alls när vi leker med filter eller justerar färger, och både rendering och export av videofiler går blixtsnabbt.

Kamerafunktion från iPad Pro

Och så är det förstås kameran. Nya iPad Air har nämligen en helt ny frontkamera, likadan som den som sitter i betydligt iPad Pro med en ultravidvinkellins på 122 grader, som stöder Centrerat-funktionen som Apple lanserade förra våren.

USB-C används för att ladda, överföra filer och ansluta externa enheter (vilket kan kräva irriterande adaptrar). Observera dock att USB-C inte stöder Thunderbolt 4 på iPad Air, vilket det gör på iPad Pro-modellerna. (Foto: Peter Gotschalk)

Centrerat (även kallad ”Center Stage”) använder artificiell intelligens för att den nya ultravidvinkelkameran på fronten ska kunna följa personen som pratar när man har videomöten på jobbet eller pratar med farmor och farfar på FaceTime, Skype eller Zoom. Om man befinner sig i mitten av bilden följs man av kameran upp till ungefär 2,5 meter åt både höger och vänster – och effekten fungerar oklanderligt och verkar väldigt naturlig.

Huvudkameran är också riktigt duglig och även om det bär mig emot att ta bilder med en surfplatta så gör iPad Air ett strålande jobb, vilket man kan se exempel på i bildspelet nedan.

ipadair2022 galleri1 ipadair2022 galleri2 ipadair2022 galleri3 ipadair2022 galleri4 ipadair2022 galleri5 ipadair2022 galleri6
<
>
(Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Kort sagt är 2022-versionen av iPad Air den bästa i hittills. Den kommer väldigt nära att vara lika bra som den något dyrare iPad Pro, och om man redan är Apple-användare och van vid Apples ekosystem med appar och tjänster så är iPad Air faktiskt det mest självklara valet om man är på jakt efter en surfplatta.

Då är det desto mer frustrerande är att Apple inte har gått hela vägen när det gäller skärmen. Det är helt uppenbart att den läckra, snygga och blixtsnabba iPad Air förtjänar en skärm med Mini-LED. Låt oss hoppas att det kommer i nästa uppdatering.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Nu kan du köpa Huawei Watch GT 3 Pro Titanium och Ceramic Nyligen skrev vi om en ny generation smarta produkter från Huawei som var på gång. Nu är väntan över för en del - Watch GT3 Pro finns att köpa.
Inga fler utgåvor av Samsungs folkmobil. Det kommer aldrig släppas någon Samsung Galaxy S22 FE.
Så ser den ut! [UPPDATERAD] Kanske för att undvika läckor har Nothing själv "läckt" bild av företagets kommande smartphone.
5G-mobil för under 3 000 kronor Motorola lanserar ännu en billig mobil med 5G.
Så blir iPadOS 16 Många av de nya funktionerna har iPadOS gemensamt med macOS och iOS.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend