iPhone 4S

iPhone S-Class

Trots några besvikelser är det bara att kaptitulera – iPhone 4S är en fantastisk mobil.
Ljud & Bild tycker
Kameran iOS 5 Prestanda Skärmen Siri
Skärmens storlek Ingen svensk Siri Sämre standbytid
Specifikationer
  • Operativsystem: iOS 5.0
  • Skärm: 3,5 tum 640 x 960 px
  • Processor: 800 MHz dualcore A5
  • Minne: 512 MB + 16-64 GB lagring
  • Kameror: 5 Mp + VGA
  • Trådlöst: Bluetooth 4.0 + 802.11 b/g/n
  • Storlek: 115,2 x 58,6 x 9,3 mm
  • Vikt: 140 gram
  • Pris: 5 800 - 7 800 kr
forfatter

Inga produkter skapar sådan hype inför lanseringen som Apples. Ryktena på nätet pratade om snabbare processor, bättre kamera och större skärm. Men nu är den äntligen här så att vi kan prova i verkligheten.

Utsidan är snudd på identisk. Det innebär att skärmen alltså är samma som iPhone 4 vilket gjorde många besvikna. Den har exakt samma form och väger 3 gram mer. Det enda man ser på utsidan är att mute-knappen flyttats några millimeter och att det finns några fler avbrott i ramen runt enheten.

Det skvallrar om att antennen är omgjord. Föregångaren fick kritik för att mottagningstyrkan gick ner när man höll den på ett visst sätt. 4S-modellen har nu två antenner och använder den som får bäst mottagning. Man har också skruvat upp Turbo-3G till 14,4 Mbps. Det finns också stöd för det ryska GPS-alternativet GLONASS vilket ryktas kunna ge bättre positionering här i Skandinavien.

S för Snabb
iPhone 4S använder samma processor som i iPad 2, den dubbelkärniga A5-processorn. Den körs dock i något lägre hastighet. Apple hävdar att den är dubbelt så snabbt som gamla A4. Ett snabbt test med benchmark-appen Gensystek visar att det är en bra uppskattning. Den är betydligt snabbare än iPhone 4, men något långsammare än iPad 2.

Ett mer realistiskt test är att prova en vanlig app som vi alla använder – webbläsaren. Vi körde Javascript testet Sunspider och jämförde med tidigare tester vi gjort på en mängd mobiler och surfplattor. iPad 2 vinner igen, men iPhone 4S är inte långt efter. Ännu intressantare är att prestandamobiler som Samsung Galaxy S II och LG Optimus 2X kommer långt efter.

Sun Spider Javascript benchmark 0.9.1

S för Spel
Förutom att processorn är snabbare så har den en bättre grafikkrets vilket ska ge upp till sju gånger snabbare grafik. Det bekräftas av GL Benchmark där dem springer cirklar run iPhoen 4. En mer oväntad effekt är att spelen även startar mycket snabbare. Och om de är gjorda för A5-processorn så blir de dessutom mycket snyggare. Håll ögonen öppna efter kommande Infinity Blade II som är gjort för A5-processorn.


Vissa spel blir faktiskt snyggare på iPhone 4S…


…än på iPhone 4 (Real Racing 2)

S för Software
Självklart levereras mobilen med operativsystemet iOS 5. Det har vi redan skrivit så mycket om att vi bara tar upp det allra viktigaste här. iCloud är molntjänsten som låter datorer och iOS-enheter synkronisera innehåll trådlöst. Man kan även sköta de flesta uppdateringar utan en dator. Airplay kan visa skärmen direkt på en TV via Apple TV. Notifieringar hanteras nu på ett enda ställe och visas på låsskärmen. iMessage låter sig skicka gratis meddelanden mellan iOS-enheter. Newsstand är en tidningsbutik liknande den tidigare iBooks. Webbläsaren och e-post-klienten har förbättrats och många appar har fått inbyggt stöd för Twitter. En skandinavisk nyhet är att man numera kan köpa och hyra filmer i iTunes Store.

S för Siri
En omtalad nyhet är röstassistenten Siri. Till skillnad från tidigare varianter på röstigenkänning så handlar det inte bara om att kunna diktera SMS eller att ringa någon genom att säga namnet. Siri gör sitt bästa för att inte bara förstå vad du säger utan att förstå vad du menar. Alltså kan man säga saker som ”do I need an umbrella in Oslo” för att få veta om det regnar. Men det handlar inte bara om fraser utan man kan fortsätta med följdfrågor ”and in Stockholm?” och få svar. Den kan dessutom hantera påminnelser på ett sätt som inte ens är möjligt om man gör det manuellt. ”Remind me to call mum when I get home” kopplar påminnelser till platser, inte bara tider. Den stora besvikelsen är så klart att Siri inte pratar skandinaviska språk, och inte hanterar intressepunkter här. När eller om det kommer är oklart.


Siri har uppenbarligen läst Douglas Adams.

S för Superkamera
Kameran har fått högre upplösning, vilket i sig inte behöver vara något bra. Men man har gett den en rejäl uppgradering. Förutom den bakgrundsbelysta sensorn som släpper in mer ljus har man uppgraderat optiken. Den har fått en extra lins för bättre skärpa och dessutom har ljuskänsligheten ökat till respektabla F2,2. Man har även jobbat på mjukvaran så att det nu finns ansiktsigenkänning samt att man kan göra enklare bildredigering direkt från kameran. Kameran kan dessutom nås direkt från låsskärmen och man kan använda volymknappen som avtryckare.

Videodelen har också uppgraderats så att den nu filmar 1080p HD-video. Tack vare bildstabilisering och möjligheten att låsa fokus så är den med ens en riktigt kompetent videokamera.

Slutsats
Visst är det en besvikelse att skärmen inte blev större och att Siri inte funkar fullt ut här. Men annars levererar Apple på alla punkter. iPhone 4S är rejält mycket snabbare än tidigare vilket lär leda till ännu mer avancerade appar framöver. iOS5 rättar till de flesta bristerna i mjukvaran så att den nu är ännu smidigare att använda. Och kameran är bland de allra bästa man kan hitta i en mobil. Har du en 3GS ska du definitivt uppgradera. Från iPhone 4 är uppgraderingen inte lika stor och hänger nog på om du tar mycket bilder med mobilen.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.