: Sony MDR-1A

Bättre och billigare

Detta är hörlurarna för dig som inte kan leva utan musik. Du kan ha dem på dig hela dagen.

Ljud & Bild tycker

Superupplöst 3D-ljud med glasklar detaljering och fantastisk komfort. Mycket kvalitetsljud för pengarna.
Basen kan bli lite påträngande emellanåt.
 • Slutna hörlurar
 • 40 mm-element
 • 24 ohm, 105 dB
 • 225 gram
 • Pris: 1 900 kr
 • sony.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1900 kr

De här har vi testat förut. Eller rättare sagt: föregångarna ser nästan identiska ut, men låter inte som nya MDR-1A. Annars är det mesta sig likt. Till exempel komforten vi berömde i MDR-1r, den finns kvar och är lite förbättrad med tjockare öronkuddar i den nya versionen.

För vi snackar om en relativt beskedlig uppgradering på papperet. Sony har använt samma grundkonstruktion som i föregångarna men lagt på ett lager med aluminium på de 40 mm stora membranen. Det beror på att de hemskt gärna vill marknadsföra Hi-Res-musik och därför har dragit upp frekvensresponsen ända till svindlande 100 kHz! Bra i och för sig, men det viktigaste är att de slutna hörlurarna låter bra också. Vilket de definitivt gör. Förbaskat bra, till och med. Billigare har de också blivit, och det gör MDR-1A till ett av de bästa köpen som finns för under 2 000 kronor.

Tack vare tjocka och mjuka kuddar som formar sig efter huvudet är lurarna ytterst bekväma att ha på sig länge. Den löstagbara kabeln kan styra musiken och har en svarsknapp och mikrofon, och hörlurarna kan till och med användas med balanserade kablar. Som ger lite mer tryck och mindre brus om du pluggar i dem i en hörlursförstärkare med balanserade utgångar.

Men de flesta kommer nog att använda hörlurarna med mobilen och då är det bra att veta att de är tillräckligt effektiva för att få upp volymen utan att ljudet förvrängs mycket.

Ljudkvaliteten håller nämligen verkligen hög nivå. Ljudbildens balans är förbättrad jämfört med föregångaren och mellanregistret är bättre definierat, med en enorm detaljrikedom som inte precis gör det tråkigt att lyssna på musik. Basen är väl markerad i ljudbilden och efter ett par dagars inspelningstid blir den lite stramare och bättre kontrollerad. Till en början kan den nämligen låta lite slapp.

Om man gillar att övre mellanregistret och diskantregistret inte är dämpat, utan snarare en framträdande – fast inte överdriven – del av ljudbilden så är MDR-1A ett bra val. För hörlurarna är en välsignelse att lyssna på stråkar, kör och röster med, allt framträder bättre när diskanten inte är för anemisk. De gör inte direkt bort sig med rock eller rap heller, då kommer den fylliga basen till sin rätt utan att vara överdriven.

Slutsats
Sony MDR-1A är ett av de bästa köpen som finns under 2 000 kronor, ingen tvekan om saken. Sennheiser Momentum On-Ear är lite varmare i klangen men inte lika detaljerad och genomskinlig. Philips M1 II och Beats Solo2 har varken samma komfort eller dynamik och låter tristare. Så om du använder hörlurar ofta och ställer höga krav på komfort och ljudkvalitet så är det de här du ska ha.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.