Search
Generic filters

: Shure SE846

Världens bästa öronproppar

När musiken börjar spela så förstår du varför de här lurarna kostar skjortan.

December 2015Shure SE846

Ljud & Bild tycker

Stort, fylligt, fantastiskt kristallklart ljud utan skavanker. Akustiska filter som fungerar.
Saknar fjärr till mobilen. Högt pris.
 • Typ: Öronsnäckor
 • Omfång: 15–20 000 Hz
 • Känslighet: 114 dB
 • Övrigt: Löstagbar kabel, fodral, filter, adapter, volymkontroll
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 10000 kr

Att kasta ut de dåliga öronpropparna som ingick till mobilen och köpa sig något bättre är en sak. Att hosta upp flera tusenlappar för att få ett bättre ljud en helt annan. Då får man vara tämligen intresserad av hög ljudkvalitet. Eller yrkesmusiker, ljudtekniker eller musikentusiast med audiofil läggning.

För det kostar att köpa det allra bästa. Som Shure SE846. Kanske de bästa öronsnäckorna vi har testat någonsin. Åtminstone bland de bästa. Men det är inte säkert att de passar alla.

Det går inte att bortse från priset, med tanke på att vi vet att det är fullt möjligt att få fantastiskt mycket bättre ljud för en tusenlapp om man inte är nöjd med öronpropparna som följde med mobiltelefonen.

Läs vårt test av Beyerdynamic MMX 102 iE.

Lägger man ännu mer pengar i potten så blir det genast mer seriöst. Då tar man steget upp till elitserien, med avsevärt mer påkostad teknik. Till exempel Ultimate Ears In-Ear Reference Monitors som är gjorda för studiobruk eller Shures före detta toppmodell SE535.

Shures nuvarande toppmodell heter SE846 och påminner mycket om den billigare SE535. Vid första anblicken ser den faktiskt inte särskilt kostsam ut alls. Snäckorna finns i svart, blått, brunt och – som här – i genomskinlig polykarbonatplast.

De levereras med mycket tillbehör. En förvaringsväska och ett resefodral är några av dem. Detsamma är en lång rad silikon- och skumproppar i olika storlekar, en kort och en längre Kevlar-förstärkt sladd samt diverse adaptrar, en sladdklämma och en volymkontroll som pluggas in i sladden.

Märkligt nog är ingen av sladdarna försedd med en mikrofon och fjärrkontroll till mobilen. Men det glömmer man snabbt när man stoppar in lurarna i öronen och trycker på Play.

 

Fyrvägshögtalare

De flesta öronsnäckor klarar sig utmärkt med ett enda fullregisterelement som täcker allt från bas till diskant. Shure, Philips, Sony och Jays har flera modeller som inte kostar en förmögenhet men som levererar hög ljudkvalitet med ett enda element.

Mer påkostade lurar i högre prisklasser kan ha både ett och två element för att ge bättre ljud och större frekvensomfång. Nackdelen är att snäckorna blir större och tyngre – och naturligtvis dyrare.

I SE846 har Shure inte nöjt sig med två element – eller ”armatur-element” om man ska vara petig – utan har fyra stycken i varje öronsnäcka. Det ena fungerar nästan som en subwoofer som ger djupare bas, medan de andra fördelar sig på bas, mellanregister och diskant. Sådant kostar naturligtvis.

Kanalen som ljudet passerar på väg mot örat har utbytbara akustiska filter. Tre stycken, faktiskt. Det mest neutrala sitter redan i när man köper ett par SE846 och de två andra ligger i en liten metallbehållare tillsammans med ett praktiskt verktyg som gör det enkelt att byta.

Det ena filtret dämpar diskanten och det andra lyfter diskanten över 1 kHz med 2,5 dB. Precis tillräckligt mycket för att man ska märka skillnad. Men det gör man också med de olika silikon- och skumpropparna. Som har olika diameter och längd på öppningen vilket kan påverka ljudets balans.

Mitt råd är att hitta den silikon- eller skumpropp som är mest behaglig att ha i örat, och vrida lite på snäckorna för att få optimal balans i ljudet. Väljer man för stora proppar så får man inte in dem tillräckligt långt i örat och då låter det luddigt. Väljer man för små så täpper de inte till hörselgången ordentligt och då smiter det in bakgrundsljud som förstör musikupplevelsen.

Behöver man specialanpassade silikonproppar som formas efter örat så går det att beställa från Sensaphonics, men då måste man gå till en audionom och göra en avgjutning av hörselgångarna som sedan används när man gör beställningen. Priset för ett gjutet par proppar är 150 dollar.

Med optimal passform kan ljud utifrån dämpas med så mycket som 37 dB. Det är tyst, det.

Så här ser ett par dyra hörlurar ut inuti. Till vänster syns kammaren som huserar de fyra elementen.
Så här ser ett par dyra hörlurar ut inuti. Till vänster syns kammaren som huserar de fyra elementen.

 

Kristallklar highend

De passar fint för musiker som står på scen och behöver monitorljud i örat. Men de är också suveräna för audiofiler som är villiga att betala en förmögenhet för att få bästa möjliga ljud.

SE846 kan pluggas in direkt i mobilen, mixerbordet eller förstärkaren och låter fantastiskt fylligt och kristallklart på samma gång. En separat hörlursförstärkare av god kvalitet låter ännu bättre eftersom Shure-snäckorna har enorm potential. Ljudet blir bara bättre och bättre för varje steg upp på kvalitetstrappan man tar med signalkällan.

Jämfört med UE In-Ear Reference Monitor är balansen varmare, med djupare och mer klangrik bas. Trummor, basgitarrer och stora konsertflyglar låter större och har mer tyngd bakom tonerna med Shure. UE-lurarna är något mer fokuserade i mellanregistret, särskilt i smådetaljer, men röster har inte samma klangbotten som med SE846.

Ljudbilden känns också större med Shure-lurarna, som har större dynamisk kontrast i basen. Vilket gör dem behagligare att spela högt med, eftersom det betyder att klangbalansen inte ger en lika aggressiv diskant som med UE.

Klangen från sångrösten i Adeles hit ”Hello” är som sammet för öronen med SE846, medan UE-snäckorna påminner mer om flortunt silke – röstklangen är lite ljusare, med tydligare s-ljud men på bekostnad av fylligheten.

Byter man till rytmisk musik med större tonvikt på bas så blir skillnaderna ännu tydligare, då är SE846 i sitt esse. De har en mycket trovärdigare basåtergivning än någon annan öronsnäcka vi har testat, utan att vara påträngande eller överskugga mellanregister eller diskant.

 

Perfekt för de mest kräsna

Kabeln är i styvaste laget och det finns ingen fjärrkontroll. Men det är inte så viktigt att det överskuggar det fantastiskt fylliga och engagerande ljudet som Shure SE846 levererar. Det är svårt att sätta fingret på något som skulle kunna förbättras, för ljudkvaliteten är så nära fulländad man kan komma i ett par kostsamma öronsnäckor. Tack vare bra passiv brusdämpning, bra komfort och kristallklart ljud är SE846 våra nya favoriter i highend-klassen.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.