test : Panasonic RP-HTX80B

Retroljud på öronen

De ser ut som om de kunde vara från 1970-talet. Men de har modern trådlös teknik.

Ljud & Bild tycker

Stabil Bluetooth-anslutning med bra räckvidd och kort fördröjning. Komforten är bra och ljudet är tillräckligt rent.
Det saknas både bas och övertoner, vilket gör ljudet platt och oengagerande. Brist på rymd och närvarokänsla.
 • Typ: Over-ear, sluten
 • Element: 40 mm
 • Anslutning: BT 4.1
 • Ljudformat: SBC
 • Mikrofon: Ja
 • Vikt: 190 gram
 • Batteritid: 24 timmar
 • Färg: Svart, grå, beige, vinröd
 • Webb: panasonic.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1300 kr

Panasonic HTX80B är som hämtade från 1970-talet, fast med moderna godsaker som trådlösa Bluetooth-trådlös och till och med röststyrning.

På bild ser hörlurarna läckra ut. I verkligen är de lite plastigare än jag hade trott och hoppats på, och de är inte hopfällbara. Men passformen är bra och vikten låg.

Hörlurarna uppges ha en trådlös räckvidd på ungefär 10 meter, men jag kunde gå 30 meter bort från telefonen innan jag fick dropouts i ljudet. Ungefär dubbelt så långt som marknadsledaren Bose QuietComfort 35. Och för en tredjedel av priset!

Vad som är mindre bra är att hörlurarna inte kan använda kabel, vilket innebär att de blir obrukbara när batteriet är tomt. HTX80B stöder inte aptX eller AAC, och är låsta till standard-ljudformatet för Bluetooth (SBC). På ren svenska betyder det ofta lite sämre ljud.

Användning

Att koppla in HTX80B är en enkel historia, trots frånvaro av NFC. Knapparna på höger öronkåpa styr hörlurarna. De är inte alltid lika lätta att känna sig fram till, men det funkar. Håll inne play/pause-knappen så dyker telefonens röststyrning upp. Till exempel Apple Siri eller Google Assistant. Det kan underlätta att ringa en person utan att behöva ta fram telefonen ur fickan. Siri, som jag har testat med, fungerade riktigt bra.

Panasonic RP-HTX80B är något för dig som gillar att ha det retro. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Ljudfördröjningen via Bluetooth är minimal, så man kan titta på film utan att det känns som om skådespelarnas repliker kommer efter läpprörelserna. Det betyder också att man kan spela actionspel utan att oroa sig för att ljudet alltid släpar efter vad som händer på skärmen.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten är okej, men inte mer än så. Det låter inte vasst och man upplever inte att sångröster är luddiga eller färgade. Men basen är varken djup eller speciellt fyllig, och ljudbilden är inte våldsamt stor, öppen och bred. Sådant behöver man nämligen luftiga övertoner för, och det saknas här.

Som jämförelse är Sennheiser PXC 550 (3 000 kr) mycket bättre, även om den aktiva brusreduceringen är avstängd. Basen är mycket fylligare och djupare, med fler klangfärger och en mycket större ljudbild. Phoebe Bridgers fantastiska folkballad Funeral kommer fram fint och hennes känslor kryper in under huden. Det lyckas inte Panasonic få fram, allt blir lite för tamt. Samma sak händer med popmusik som har mycket fart och fläkt.

Slutsats

För de här pengarna är RP-HTX80B helt okej. Stabil anslutning och kort fördröjning är de största styrkorna. Rent ljudmässigt får Panasonic dock se sig besegrade av de billigare Urbanista Seattle Wireless och Urbanears Plattan 2 BT, och går du upp till 2 000 kronor så får du de ännu bättre Sony WH-H800. Är du däremot helt såld på retro-utseendet så är hörlurarna helt okej.

 

Se Panasonics presentationsvideo av RP-HTX80B här

Läs också: 12 hörlurar som värmer kalla vinteröron.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.