TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

test Panasonic RP-HTX80B

Retroljud på öronen

De ser ut som om de kunde vara från 1970-talet. Men de har modern trådlös teknik.

forfatter
Publicerad 2018-01-29 - 11:27
L&B tycker
Stabil Bluetooth-anslutning med bra räckvidd och kort fördröjning. Komforten är bra och ljudet är tillräckligt rent.
Det saknas både bas och övertoner, vilket gör ljudet platt och oengagerande. Brist på rymd och närvarokänsla.
Specifikationer
  • Typ: Over-ear, sluten
  • Element: 40 mm
  • Anslutning: BT 4.1
  • Ljudformat: SBC
  • Mikrofon: Ja
  • Vikt: 190 gram
  • Batteritid: 24 timmar
  • Färg: Svart, grå, beige, vinröd
  • Webb: panasonic.com
Riktpris: 1300Pr. 2018-01-29 Produktsida

Panasonic HTX80B är som hämtade från 1970-talet, fast med moderna godsaker som trådlösa Bluetooth-trådlös och till och med röststyrning.

På bild ser hörlurarna läckra ut. I verkligen är de lite plastigare än jag hade trott och hoppats på, och de är inte hopfällbara. Men passformen är bra och vikten låg.

Hörlurarna uppges ha en trådlös räckvidd på ungefär 10 meter, men jag kunde gå 30 meter bort från telefonen innan jag fick dropouts i ljudet. Ungefär dubbelt så långt som marknadsledaren Bose QuietComfort 35. Och för en tredjedel av priset!

Vad som är mindre bra är att hörlurarna inte kan använda kabel, vilket innebär att de blir obrukbara när batteriet är tomt. HTX80B stöder inte aptX eller AAC, och är låsta till standard-ljudformatet för Bluetooth (SBC). På ren svenska betyder det ofta lite sämre ljud.

Användning

Att koppla in HTX80B är en enkel historia, trots frånvaro av NFC. Knapparna på höger öronkåpa styr hörlurarna. De är inte alltid lika lätta att känna sig fram till, men det funkar. Håll inne play/pause-knappen så dyker telefonens röststyrning upp. Till exempel Apple Siri eller Google Assistant. Det kan underlätta att ringa en person utan att behöva ta fram telefonen ur fickan. Siri, som jag har testat med, fungerade riktigt bra.

Panasonic RP-HTX80B är något för dig som gillar att ha det retro. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Ljudfördröjningen via Bluetooth är minimal, så man kan titta på film utan att det känns som om skådespelarnas repliker kommer efter läpprörelserna. Det betyder också att man kan spela actionspel utan att oroa sig för att ljudet alltid släpar efter vad som händer på skärmen.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten är okej, men inte mer än så. Det låter inte vasst och man upplever inte att sångröster är luddiga eller färgade. Men basen är varken djup eller speciellt fyllig, och ljudbilden är inte våldsamt stor, öppen och bred. Sådant behöver man nämligen luftiga övertoner för, och det saknas här.

Som jämförelse är Sennheiser PXC 550 (3 000 kr) mycket bättre, även om den aktiva brusreduceringen är avstängd. Basen är mycket fylligare och djupare, med fler klangfärger och en mycket större ljudbild. Phoebe Bridgers fantastiska folkballad Funeral kommer fram fint och hennes känslor kryper in under huden. Det lyckas inte Panasonic få fram, allt blir lite för tamt. Samma sak händer med popmusik som har mycket fart och fläkt.

Slutsats

För de här pengarna är RP-HTX80B helt okej. Stabil anslutning och kort fördröjning är de största styrkorna. Rent ljudmässigt får Panasonic dock se sig besegrade av de billigare Urbanista Seattle Wireless och Urbanears Plattan 2 BT, och går du upp till 2 000 kronor så får du de ännu bättre Sony WH-H800. Är du däremot helt såld på retro-utseendet så är hörlurarna helt okej.

 

Se Panasonics presentationsvideo av RP-HTX80B här

Läs också: 12 hörlurar som värmer kalla vinteröron.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
FreeBuds-familjen utökas FreeBuds-familjen utökas med Pro 2
Hörlurar från T+A: Toppmodellen är en dröm När T+A gör hörlurar menar de allvar. Toppmodellen Solitaire P är rena konstverket.
En mer tillgänglig Meze-hörlur Med 109 Pro vill Meze erbjuda många av kvaliteterna från sina flaggskepp till ett mycket lägre pris.
10 helt trådlösa öronproppar för en tusenlapp Vilka trådlösa öronproppar är bäst när du hellre spenderar dina pengar på något annat? Och ska man prioritera brusreducering i budgetklassen? Läs vårt test!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend