Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

test: Panasonic RP-HTX80B

Retroljud på öronen

De ser ut som om de kunde vara från 1970-talet. Men de har modern trådlös teknik.

Skrivet av / 2018-01-29 - 11:27
Panasonic RP-HTX80B
Geir Gråbein Nordby

Panasonic HTX80B är som hämtade från 1970-talet, fast med moderna godsaker som trådlösa Bluetooth-trådlös och till och med röststyrning.

På bild ser hörlurarna läckra ut. I verkligen är de lite plastigare än jag hade trott och hoppats på, och de är inte hopfällbara. Men passformen är bra och vikten låg.

Hörlurarna uppges ha en trådlös räckvidd på ungefär 10 meter, men jag kunde gå 30 meter bort från telefonen innan jag fick dropouts i ljudet. Ungefär dubbelt så långt som marknadsledaren Bose QuietComfort 35. Och för en tredjedel av priset!

Vad som är mindre bra är att hörlurarna inte kan använda kabel, vilket innebär att de blir obrukbara när batteriet är tomt. HTX80B stöder inte aptX eller AAC, och är låsta till standard-ljudformatet för Bluetooth (SBC). På ren svenska betyder det ofta lite sämre ljud.

Användning

Att koppla in HTX80B är en enkel historia, trots frånvaro av NFC. Knapparna på höger öronkåpa styr hörlurarna. De är inte alltid lika lätta att känna sig fram till, men det funkar. Håll inne play/pause-knappen så dyker telefonens röststyrning upp. Till exempel Apple Siri eller Google Assistant. Det kan underlätta att ringa en person utan att behöva ta fram telefonen ur fickan. Siri, som jag har testat med, fungerade riktigt bra.

Panasonic RP-HTX80B är något för dig som gillar att ha det retro. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Ljudfördröjningen via Bluetooth är minimal, så man kan titta på film utan att det känns som om skådespelarnas repliker kommer efter läpprörelserna. Det betyder också att man kan spela actionspel utan att oroa sig för att ljudet alltid släpar efter vad som händer på skärmen.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten är okej, men inte mer än så. Det låter inte vasst och man upplever inte att sångröster är luddiga eller färgade. Men basen är varken djup eller speciellt fyllig, och ljudbilden är inte våldsamt stor, öppen och bred. Sådant behöver man nämligen luftiga övertoner för, och det saknas här.

Som jämförelse är Sennheiser PXC 550 (3 000 kr) mycket bättre, även om den aktiva brusreduceringen är avstängd. Basen är mycket fylligare och djupare, med fler klangfärger och en mycket större ljudbild. Phoebe Bridgers fantastiska folkballad Funeral kommer fram fint och hennes känslor kryper in under huden. Det lyckas inte Panasonic få fram, allt blir lite för tamt. Samma sak händer med popmusik som har mycket fart och fläkt.

Slutsats

För de här pengarna är RP-HTX80B helt okej. Stabil anslutning och kort fördröjning är de största styrkorna. Rent ljudmässigt får Panasonic dock se sig besegrade av de billigare Urbanista Seattle Wireless och Urbanears Plattan 2 BT, och går du upp till 2 000 kronor så får du de ännu bättre Sony WH-H800. Är du däremot helt såld på retro-utseendet så är hörlurarna helt okej.

 

Se Panasonics presentationsvideo av RP-HTX80B här

Läs också: 12 hörlurar som värmer kalla vinteröron.

Ljud & Bild tycker

Stabil Bluetooth-anslutning med bra räckvidd och kort fördröjning. Komforten är bra och ljudet är tillräckligt rent. Det saknas både bas och övertoner, vilket gör ljudet platt och oengagerande. Brist på rymd och närvarokänsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Musik låter sällan mer inbjudande

Storm i ett vattenglas

Ljud & Bild
Rulla till toppen