test: Panasonic RP-HTX80B

Retroljud på öronen

De ser ut som om de kunde vara från 1970-talet. Men de har modern trådlös teknik.
Ljud & Bild tycker
Stabil Bluetooth-anslutning med bra räckvidd och kort fördröjning. Komforten är bra och ljudet är tillräckligt rent.
Det saknas både bas och övertoner, vilket gör ljudet platt och oengagerande. Brist på rymd och närvarokänsla.
Specifikationer
  • Typ: Over-ear, sluten
  • Element: 40 mm
  • Anslutning: BT 4.1
  • Ljudformat: SBC
  • Mikrofon: Ja
  • Vikt: 190 gram
  • Batteritid: 24 timmar
  • Färg: Svart, grå, beige, vinröd
  • Webb: panasonic.com
Annons
Annons
forfatter

Panasonic HTX80B är som hämtade från 1970-talet, fast med moderna godsaker som trådlösa Bluetooth-trådlös och till och med röststyrning.

På bild ser hörlurarna läckra ut. I verkligen är de lite plastigare än jag hade trott och hoppats på, och de är inte hopfällbara. Men passformen är bra och vikten låg.

Hörlurarna uppges ha en trådlös räckvidd på ungefär 10 meter, men jag kunde gå 30 meter bort från telefonen innan jag fick dropouts i ljudet. Ungefär dubbelt så långt som marknadsledaren Bose QuietComfort 35. Och för en tredjedel av priset!

Vad som är mindre bra är att hörlurarna inte kan använda kabel, vilket innebär att de blir obrukbara när batteriet är tomt. HTX80B stöder inte aptX eller AAC, och är låsta till standard-ljudformatet för Bluetooth (SBC). På ren svenska betyder det ofta lite sämre ljud.

Användning

Att koppla in HTX80B är en enkel historia, trots frånvaro av NFC. Knapparna på höger öronkåpa styr hörlurarna. De är inte alltid lika lätta att känna sig fram till, men det funkar. Håll inne play/pause-knappen så dyker telefonens röststyrning upp. Till exempel Apple Siri eller Google Assistant. Det kan underlätta att ringa en person utan att behöva ta fram telefonen ur fickan. Siri, som jag har testat med, fungerade riktigt bra.

Panasonic RP-HTX80B är något för dig som gillar att ha det retro. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Ljudfördröjningen via Bluetooth är minimal, så man kan titta på film utan att det känns som om skådespelarnas repliker kommer efter läpprörelserna. Det betyder också att man kan spela actionspel utan att oroa sig för att ljudet alltid släpar efter vad som händer på skärmen.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten är okej, men inte mer än så. Det låter inte vasst och man upplever inte att sångröster är luddiga eller färgade. Men basen är varken djup eller speciellt fyllig, och ljudbilden är inte våldsamt stor, öppen och bred. Sådant behöver man nämligen luftiga övertoner för, och det saknas här.

Som jämförelse är Sennheiser PXC 550 (3 000 kr) mycket bättre, även om den aktiva brusreduceringen är avstängd. Basen är mycket fylligare och djupare, med fler klangfärger och en mycket större ljudbild. Phoebe Bridgers fantastiska folkballad Funeral kommer fram fint och hennes känslor kryper in under huden. Det lyckas inte Panasonic få fram, allt blir lite för tamt. Samma sak händer med popmusik som har mycket fart och fläkt.

Slutsats

För de här pengarna är RP-HTX80B helt okej. Stabil anslutning och kort fördröjning är de största styrkorna. Rent ljudmässigt får Panasonic dock se sig besegrade av de billigare Urbanista Seattle Wireless och Urbanears Plattan 2 BT, och går du upp till 2 000 kronor så får du de ännu bättre Sony WH-H800. Är du däremot helt såld på retro-utseendet så är hörlurarna helt okej.

 

Se Panasonics presentationsvideo av RP-HTX80B här

Läs också: 12 hörlurar som värmer kalla vinteröron.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Den är inte pigg, den laddar långsamt och den kör inte långt. Men Mazda MX-30 har en ljudanläggning som många kommer att bli avundsjuka på.
Netatmo Smart Video Doorbell är en av få trådbundna smarta dörrklockor som fungerar med svensk strömförsörjning. Och du behöver inget abonnemang för att få alla funktioner.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!