Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

TEST: Marshall Mode II

Legendariskt Marshall-ljud rakt in i örat

Det är Marshall Mode II man ska ha om man älskar att det trycker till lite i öronen när man spelar musik. Högt, så klart.

Skrivet av / 2021-03-05 - 12:00
Marshall Mode II
Lasse Svendsen

Man kan undra vad de sysslat med. Nästan varenda tillverkare som finns har för länge sedan lanserat minst en, ofta flera stycken helt trådlösa öronproppar. Men Marshall har bara haft öronproppar med sladd.

Vilket egentligen inte är så dumt. Om de trillar ur så faller de inte långt och med en sladd som hänger runt halsen vet man var man har dem.

Fast sådant bryr sig inte marknaden om. Kunderna vill ha helt trådlösa och sladdfria öronproppar, och nu kan även Marshall erbjuda sådana: Mode II. Som inte får förväxlas med de trådbundna Mode-modellerna. Mode II är helt nya och ligger i ett smidigt fodral som laddar propparna och som dessutom är ett av de minsta vi har sett.

Marshalls första helt trådlösa öronproppar. Foto: Lasse Svendsen

Öronpropparna är också små. Bekvämt små och mycket mindre än referensen Sony WF-1000XM3, som i och för sig har adaptiv brusreducering. Vilket Marshall Mode II inte har. Batteritiden är inte heller lika lång som Sony-propparnas, bara 5 i stället för 8 timmar, men batteriet i fodralet kan förlänga batteritiden till 25 timmar.

Marshall-propparna är vattentäta, eller så gott som med IPX4-certifiering, och den gummerade ytan ger ett säkert grepp när man stapplar av löpbandet med svettiga händer och plockar ur dem ur öronen. Den kompakta storleken gör det lättare att få in dem i öronen. Det ingår silikontoppar i fyra olika storlekar.

Mode II sätts på automatiskt så fort man stoppar in dem i öronen och stänger av sig när man tar ut dem.

USB-kabel och extra silikontoppar ingår i förpackningen. Foto: Lasse Svendsen

Passform och användning

Att para ihop dem med mobilen är en barnlek och om man laddar ner Marshall-appen kan man välja mellan flera EQ-inställningar eller göra sin egen så att man ändra ljudbilden efter tycke och smak.

Det finns inga knappar man måste hantera. Gummiytorna är beröringskänsliga och man kan styra musiken direkt utan att behöva plocka fram mobiltelefonen ur fickan. Man kan svara i telefon och de integrerade mikrofonerna kan också användas för medhörning med en liten tryckning på vänster öronpropp.

Marshall Mode II är öronproppar för dig som älskar att känna rytmen i musiken. Foto: Lasse Svendsen

Utomhus är räckvidden väldigt bra, som med de flesta trådlösa öronproppar, men då har man ändå oftast mobilen i fickan, så räckvidden inomhus är mer intressant. Där lägger man gärna telefonen ifrån sig och då finns det en poäng med att kunna gå och hämta påfyllning utan att ljudet bryts upp och försvinner.

Det fungerar fint med Mode II, som även orkar spela genom betonggolvet upp till övervåningen utan att musiken försvinner helt.

Ljudkvalitet

Men i slutändan är vi mest intresserade av ljudkvaliteten. Vår erfarenhet av Marshall-ljudet har varierat, från obalanserat och bastungt till mer användbart och engagerande. Mode II tillhör definitivt den senare kategorin.

De betonar fortfarande bas mer än exempelvis ett par RHA-proppar, men är å andra sidan inte lika upplösta i mellanregistret eller diskanten. Det ger bland annat piano mer tyngd och fyllighet, men övertonerna klingar inte lika fritt. Det hjälper att använda EQ:n i appen, men det går inte att bortse från att Marshall Mode II trivs bättre med pop, rock, hip-hop, elektronika, metal och annat än med kammarmusik och tyska lieder-visor.

Det kan hända att du vill fintrimma ljudet, då är appen praktisk. Foto: Lasse Svendsen

De funkar även med hård jazz. Terje Rypdal och Jaga Jazzist låter stentufft genom Mode II, som får fram rytmen och tyngden i basen bättre än de flesta öronproppar. I Rypdals Conspiracy är basen mäktigt hård i de små öronpropparna, och även om gitarrklangen är en smula tillbakadragen så är den stabil och tydligt placerad i ljudbilden. Trummorna i inledningen av Jagas Starfire är feta som f-n. Kanske inte riktigt lika stramt definierade som i RHA-propparna, men mer engagerande.

Zara Larssons röst i Look What You’ve Done är tydligt definierad och man känner verkligen att det rycker i höfterna när trummorna dundrar in i ljudbilden. Där finns det också en dugligt definierad diskant – den är inte särskilt luftigt eller distinkt, men inte heller stickande, hård eller vass.

Ett av de minsta fodralen, som även laddar propparna. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Marshall-propparnas styrka är rytmen, basdynamiken och den feta basen, som inte på något sätt överskuggar någon del av frekvensregistret men som ändå dominerar ljudbilden i all musik. Detta betyder att Mode II inte är de mest balanserade eller förfinade helt trådlösa öronpropparna, men de är definitivt bland de mest engagerande. Priset är inte illa heller, även om man kan köpa Sony WF-1000XM3 ännu billigare just nu. Marshall-propparna saknar brusreducering och låter inte helt neutralt, men det tycker vi inte gör något så länge de lockar fram leendet och får höfterna att börja svaja när man lyssnar på musiken.

Läs också Helt trådlösa budgetproppar Nu kan du slippa alla sladdar och få bra ljud utan att behöva tömma spargrisen.
Karakter
Marshall Mode II
Basic

Ljud & Bild tycker

Mycket engagerande ljud med rejäl basdynamik och stark rytmisk kontrast. Små, lätta, vattentäta. Godkänd batteritid. Ingen aktiv brusreducering. Basen passar inte allas smak. Saknar en smula finess.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Musik låter sällan mer inbjudande

Storm i ett vattenglas

Ljud & Bild
Rulla till toppen