TEST: Marshall Mode II

Legendariskt Marshall-ljud rakt in i örat

Det är Marshall Mode II man ska ha om man älskar att det trycker till lite i öronen när man spelar musik. Högt, så klart.
Karakter
Marshall Mode II
Ljud & Bild tycker
Mycket engagerande ljud med rejäl basdynamik och stark rytmisk kontrast. Små, lätta, vattentäta. Godkänd batteritid.
Ingen aktiv brusreducering. Basen passar inte allas smak. Saknar en smula finess.
Specifikationer
  • Typ: Helt trådlösa, in-ear
  • Bluetooth: 5.1
  • Vattentäthet: IPX4, stänksäker
  • Mikrofon/fjärr: Ja/touch
  • Laddkabel: USB
  • Batteritid: Upp till 5 timmar, 25 timmar med fodral
  • Vikt: 4,75 gram (fodral 35 gram)
  • Färg: Svart
  • Webb: marshallheadphones.com
Annons
Annons
forfatter

Man kan undra vad de sysslat med. Nästan varenda tillverkare som finns har för länge sedan lanserat minst en, ofta flera stycken helt trådlösa öronproppar. Men Marshall har bara haft öronproppar med sladd.

Vilket egentligen inte är så dumt. Om de trillar ur så faller de inte långt och med en sladd som hänger runt halsen vet man var man har dem.

Fast sådant bryr sig inte marknaden om. Kunderna vill ha helt trådlösa och sladdfria öronproppar, och nu kan även Marshall erbjuda sådana: Mode II. Som inte får förväxlas med de trådbundna Mode-modellerna. Mode II är helt nya och ligger i ett smidigt fodral som laddar propparna och som dessutom är ett av de minsta vi har sett.

Marshalls första helt trådlösa öronproppar. Foto: Lasse Svendsen

Öronpropparna är också små. Bekvämt små och mycket mindre än referensen Sony WF-1000XM3, som i och för sig har adaptiv brusreducering. Vilket Marshall Mode II inte har. Batteritiden är inte heller lika lång som Sony-propparnas, bara 5 i stället för 8 timmar, men batteriet i fodralet kan förlänga batteritiden till 25 timmar.

Marshall-propparna är vattentäta, eller så gott som med IPX4-certifiering, och den gummerade ytan ger ett säkert grepp när man stapplar av löpbandet med svettiga händer och plockar ur dem ur öronen. Den kompakta storleken gör det lättare att få in dem i öronen. Det ingår silikontoppar i fyra olika storlekar.

Annons

Mode II sätts på automatiskt så fort man stoppar in dem i öronen och stänger av sig när man tar ut dem.

USB-kabel och extra silikontoppar ingår i förpackningen. Foto: Lasse Svendsen

Passform och användning

Att para ihop dem med mobilen är en barnlek och om man laddar ner Marshall-appen kan man välja mellan flera EQ-inställningar eller göra sin egen så att man ändra ljudbilden efter tycke och smak.

Det finns inga knappar man måste hantera. Gummiytorna är beröringskänsliga och man kan styra musiken direkt utan att behöva plocka fram mobiltelefonen ur fickan. Man kan svara i telefon och de integrerade mikrofonerna kan också användas för medhörning med en liten tryckning på vänster öronpropp.

Marshall Mode II är öronproppar för dig som älskar att känna rytmen i musiken. Foto: Lasse Svendsen

Utomhus är räckvidden väldigt bra, som med de flesta trådlösa öronproppar, men då har man ändå oftast mobilen i fickan, så räckvidden inomhus är mer intressant. Där lägger man gärna telefonen ifrån sig och då finns det en poäng med att kunna gå och hämta påfyllning utan att ljudet bryts upp och försvinner.

Det fungerar fint med Mode II, som även orkar spela genom betonggolvet upp till övervåningen utan att musiken försvinner helt.

Annons

Ljudkvalitet

Men i slutändan är vi mest intresserade av ljudkvaliteten. Vår erfarenhet av Marshall-ljudet har varierat, från obalanserat och bastungt till mer användbart och engagerande. Mode II tillhör definitivt den senare kategorin.

De betonar fortfarande bas mer än exempelvis ett par RHA-proppar, men är å andra sidan inte lika upplösta i mellanregistret eller diskanten. Det ger bland annat piano mer tyngd och fyllighet, men övertonerna klingar inte lika fritt. Det hjälper att använda EQ:n i appen, men det går inte att bortse från att Marshall Mode II trivs bättre med pop, rock, hip-hop, elektronika, metal och annat än med kammarmusik och tyska lieder-visor.

Det kan hända att du vill fintrimma ljudet, då är appen praktisk. Foto: Lasse Svendsen

De funkar även med hård jazz. Terje Rypdal och Jaga Jazzist låter stentufft genom Mode II, som får fram rytmen och tyngden i basen bättre än de flesta öronproppar. I Rypdals Conspiracy är basen mäktigt hård i de små öronpropparna, och även om gitarrklangen är en smula tillbakadragen så är den stabil och tydligt placerad i ljudbilden. Trummorna i inledningen av Jagas Starfire är feta som f-n. Kanske inte riktigt lika stramt definierade som i RHA-propparna, men mer engagerande.

Zara Larssons röst i Look What You’ve Done är tydligt definierad och man känner verkligen att det rycker i höfterna när trummorna dundrar in i ljudbilden. Där finns det också en dugligt definierad diskant – den är inte särskilt luftigt eller distinkt, men inte heller stickande, hård eller vass.

Ett av de minsta fodralen, som även laddar propparna. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Marshall-propparnas styrka är rytmen, basdynamiken och den feta basen, som inte på något sätt överskuggar någon del av frekvensregistret men som ändå dominerar ljudbilden i all musik. Detta betyder att Mode II inte är de mest balanserade eller förfinade helt trådlösa öronpropparna, men de är definitivt bland de mest engagerande. Priset är inte illa heller, även om man kan köpa Sony WF-1000XM3 ännu billigare just nu. Marshall-propparna saknar brusreducering och låter inte helt neutralt, men det tycker vi inte gör något så länge de lockar fram leendet och får höfterna att börja svaja när man lyssnar på musiken.

Annons
Läs också
Helt trådlösa budgetproppar Nu kan du slippa alla sladdar och få bra ljud utan att behöva tömma spargrisen.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

4 / 5. Antal röster: 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Denon har gjort en jubileumsversion av sin legendariska pickup och visar varför den har varit en favorit ända sedan 1964.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Citroën har lyckats elektrifiera C4 utan att gå i fällan, ë-C4 Shine är en helt annorlunda upplevelse.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Samsung Galaxy SmartTag är ett liten Bluetooth-bricka som håller reda på dina saker.
Du förtjänar det bästa ljudet terrassen i påsk. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare