Koss Pro4s

Studioljud i farten

Hörlurar för studio- och utebruk.
Ljud & Bild tycker
Välbalanserat ljud och duglig brusdämpning gör att Pro4S fungerar lika bra utomhus som i studion.
Klämmer hårt mot örat och kan låta lite tamt om man inte spelar ganska så högt.
Specifikationer
  • Slutna hörlurar
  • 40-mm element
  • 35 ohm, 99 dB
  • Löstagbar 3,5-mm minijack-kabel
forfatter

Koss är ett legendariskt hörlursmärke och har sålt miljontals exemplar av den ikoniska PortaPro-modellen. Inte utan anledning. Därför har vi alltid en viss förväntan på nya Koss-modeller, även om det kan hända att vi blir besvikna ibland. Man kan ju inte lyckas lika bra varje gång.

Den nya generationen hörlurar från Koss består av en rad modeller, från öronsnäckor till hörlurar både med och utan sladd. Men här ska det handla om den senaste proffsmodellen för studiobruk, Pro4s, och den civila versionen som heter SP540.

De kostar ungefär lika mycket, 1 300 kronor, och har slutna kåpor med nya 40-millimeters element. Öronkuddarna är D-formade för att passa örat bättre och den spiralformade kabeln går att ta loss. Pro4s (och SP540) går utmärkt att använda tillsammans med mobilen, men ingen av dem säljs med fjärrkontroll och mikrofon på kabeln.

De D-formade kuddarna täcker örat fint men trycker på det också. Pro4s kan helt enkelt bli för obekväma att ha på sig i längden, trots att de har en skönare huvudbygel än SP540.

Fördelen är att de dämpar oväsen utifrån bättre än ett par lössittande lurar, så det handlar om en kompromiss. Prova innan du köper.

Bra balans
Trist nog låter de inte likadant, vilket förmodligen beror på variationer i element och olikt formade öronkåpor. Vi föredrar proffsmodellen eftersom den har mycket bättre balans. SP540 är för mörk, saknar detaljer och har en för svullen bas för att musiklyssning ska bli någon stor upplevelse.

Då låter det friskare i Pro4s, som har en öppnare ljudbild med stramare bas och fler detaljer, rikare klang och framför allt ett tydligare mellanregister.

Men jag kan inte låta blir att tänka på att bastrummor låter som om de har trumskinn av papp jämfört med Audio-Technica ATH-M50x (1 500 kr) och dynamiken får inte direkt foten att börja stampa takten. Den blåser mig inte av stolen, precis. Det låter tamare än jag vill ha det och jag upplever gång på gång att instrument låter färgade, så klangneutralt är inget ord som går att använda.

Jag föredrar Pro4s framför SP540. Den senare har alltför färgat ljud för att jag ska rekommendera den. Prova hellre proffsmodellen om du letar efter ett par bra hörlurar till hemstudion – eller behöver något som kan stänga ute bruset på bussen eller jobbet.

Slutsats
Koss största utmaning är att konkurrensen är mycket hårdare än den brukade vara. Koss är inte det givna valet längre, eftersom det finns för många alternativ. Pro4s är den bästa av de två kabelförsedda hörlurarna i den nya generationen, men den når inte upp till de bästa i prisklassen. Vare sig när det gäller komfort eller ljudkvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.