Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Devialet Gemini

Äkta lyx rakt i öronen

Devialet Gemini är ett par öronproppar som kämpar i toppen mot de allra bästa.

Av / 2021-09-25 - 07:00
Devialet Gemini
Geir Gråbein Nordby

Franska Devialet är främst kända för sina radikala, små – och superstarka – trådlösa highend- högtalare som heter Phantom. Men vi hifi-entusiaster lärde först känna dem genom deras fantastiska förstärkare, och jag blev extra förtjust över hur mycket man får för pengarna i den billigaste Expert 140 Pro. Fast det är klart, direkt billig är den ju inte. 51 000 kronor gör att den är stadigt planterad i highend-klassen.

Devialet är inte som andra märken, allt de gör är på en så högteknologisk nivå att det inte skulle förvåna mig om de någon gång i framtiden börjar syssla med rymdfärder.

Devialet Gemini
Foto: Devialet
Läs också Bättre ljud kan du inte få Bowers & Wilkins PI7 sopar mattan med konkurrenterna.

Aktiv öronmatchning?

Och Gemini har verkligen modern teknik ombord. Så kallad Ear Active Matching, som anpassar ljudet efter dina öron.

Öronpropparna har naturligtvis även både aktiv brusreducering, omgivningsljud och inbyggd EQ i appen. Det sistnämnda är det inte alla som har förstått.

Men efter en kort tid på marknaden stod det klart att Devialet hade det svårt med programvaran och de blev tvungna att återkalla Gemini innan vi här på redaktionen fick tag på ett par att testa. Nu har de äntligen släppts igen, med uppdaterad och förbättrad programvara.

Devialet Gemini & Graabein
Devialet Gemini sitter så lätt i örat att man knappt märker att de finns där. Nästan så att man är rädd att de ska trilla ut – vilket hittills inte har hänt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sedan den förra versionen av programvaran har Devialet tagit bort möjligheten att testa i appen om örontopparna sitter rätt. Detta skulle underlätta att välja rätt storlek. Men ändå justerar öronpropparna automatiskt ljudåtergivningen efter användarens öron. En teknik som mäter akustiskt läckage flera tusen gånger i sekunden och justerar ljudet därefter. Själva korrigeringen görs sedan före  digitalomvandlingen. Det sitter därför en DAC i varje öronpropp, förutom en sofistikerad analog förstärkare.

Premiumkvalitet

Annars finns det ingenting som känns varken billigt eller halvfärdigt. Från det trådlösa uppladdningsbara fodralet, med lock som glider upp och ner med en elegant stängningsmekanism, till huset på öronpropparna som påminner om formen och utformningen av Phantom-högtalarna som gjorde Devialet ​​berömda.

Örontopparna är av silikontyp, det finns fyra olika storlekar som sträcker sig från extra små (XS) till stora (L), så det borde gå att hitta ett par som passar. Fast i mina öron tycker jag kanske att topparna är lite glatta, för även om M-storleken passar bäst så känns det lite som att de lätt kan glida ur. De har visserligen inte gjort det ännu, så det känns nog bara så. Under alla omständigheter är det här nog inte öronpropparna jag nödvändigtvis skulle ge mig ut på en löprunda med, även om de är väldigt lätta och tål fukt tack vare IPX4-certifiering.

Batteritiden anges till 6 timmar i propparna, med två extra laddningar i fodralet för sammanlagt 24 timmars speltid innan den måste laddas.

Devialet Gemini in case
Tillsammans med fodralet får man upp till 24 timmars sammanlagd speltid med Devialet Gemini. Fodralet kan laddas både trådlös och med USB-C. Foto: Devialet
Läs också Den här basen är rent trolleri Den sensationella livsstilshögtalaren Phantom har blivit ännu bättre. Devialet Phantom I 103 dB är helt enkelt unik.

Appen gör proppen

Det är i Devialet Gemini-appen som magin sker. Där kan du nämligen ställa in ljudkaraktären med olika förinställningar, eller göra din egen med en 6-bands grafisk equalizer. Det är också där du automatiskt ska kunna ta reda på vilka silikontoppar som passar dina öron bäst – om Devialet alltså stoppar tillbaka den funktionen någon gång. Du kan också välja om en dubbelknackning på ena öronproppen ska väcka telefonens röstassistent eller om det ska börja spela föregående låt (vänster propp) eller nästa låt (höger propp) i stället.

I appen kan du också välja mellan tre nivåer av brusreducering (låg, hög och flygplan), två nivåer av hur mycket omgivningsljud som ska släppas in (låg och hög) eller välja neutralt och stänga av allting sådant.

När du har valt inställningen som passar dig bäst kan du trycka på och hålla inne en av propparna för att växla mellan brusreducering och omgivningsljud. Men om du vill stänga av båda två måste du använda appen.

Devialet Gemini buds(2)
Det ingår silikontoppar i fyra storlekar. Foto: Devialet

Så låter Devialet Gemini

När det gäller ljudkvalitet så har Devialet aldrig misslyckats hittills, och det gör de inte med Gemini heller.  Ljudet är naturtroget och extremt detaljerat. Man hör varje vibration från Lana Del Reys stämband i White Dress och pianot klingar vackert. Det är ett bra instrument att testa med, eftersom dess många klangfärger snabbt avslöjar både hörlurar och högtalare. Med Gemini får varje ton plats bredvid nästa, i stället för att de glider in i varandra på ett diffust sätt.

Gemini tillhör definitivt de bättre trådlösa öronpropparna. De låter mycket bättre än Sony WF-1000XM4 med musik, även om Sonyerna nog har bättre brusreducering. Den är inte supereffektiv i Gemini, även om den är fullt tillräcklig för att få en behaglig flygresa (jag har faktiskt flugit med dem).

Devialet Gemini buds
Foto: Devialet

Bowers & Wilkins PI7 – min favorit – har ett varmare och fylligare mellanregister än Gemini. Starka poprytmer slår också hårdare i mellanbasen när de kommer från PI7, medan Devialet Gemini har mer tyngd längre ner i djupbasen. Det är mest tycke och smak vad som låter bäst, för mig känns det som om det kan bero på inspelningen vilken av dem som drar det längsta strået. Om man jämför med Sennheiser Momentum Wireless 2 så tycker jag att Gemini är ett litet snäpp bättre – men har en enda nackdel. Det är nämligen något jag saknar, och det är kraft. Alltså ljudnivå. Jag sitter helt enkelt och lyssnar på musik på maxvolym hela tiden, utan att ha något extra att gå på om inspelningarna har låg volym. Det betyder bland annat att merparten av ett klassiskt musikstycke spelas upp ganska så lågt. Tråkig. Och om jag ska vräka på med poplistor eller partymusik så händer det ofta att jag vill ha mer tryck.

Devialet Gemini bubble - lifestyle
Devialet illustrerar med en holografisk bubbla av ljud. Och det är inte så långt från verkligheten. Foto/grafik: Devialet

Lösning

Det finns en fusklösning, och det är att gå in i EQ:n och dra upp alla frekvenser med max 6 dB. EQ:n är nämligen förvånansvärt linjär och då blir det tillräckligt med tryck. Jag lämnar förresten 4 kHz-inställningen 2 dB under de andra frekvenserna, eftersom det finns en liten vasshet där som hörs i vissa låtar.

Tänk på att det här kan öka förvrängningen, speciellt i de kraftigaste partierna, och inte är någon riktigt bra lösning. Undrar just om Devialet helt enkelt har gett Gemini en för liten förstärkare?

 

Devialet Gemini app EQ
Om du tycker att den maximala ljudnivån är för låg så är en nödlösning att vrida upp alla frekvenser på max. Testaren föredrog att hålla 4 kHz-området lite lägre än de övriga. Foto: Skärmdump

Samtalskvalitet

Att prata genom Gemini fungerar i stort sett fint. Min röst kommer fram klart och tydligt till mottagaren, bara lite lågt. Det finns många andra öronproppar med högre ljud, men gemensamt för de flesta är att de har mer förvrängning, skarpare mellanregister och mer sluten diskant än Gemini. Då är det bättre att mottagaren bara höjer volymen i sin ände, så löser sig det mesta.

 

Devialet Gemini buds(3)
Foto: Devialet

Slutsats

Devialet Gemini är ett par oerhört välsvarvade öronproppar som verkligen hör hemma i premiumsegmentet. De låter fantastiskt med det mesta och har tillräckligt bra brusreducering och bär rösten väl i mobilsamtal och videokonferenser. Och så älskar vi tekniken som gör att ljudet automatiskt anpassas efter passformen!

Det finns öronproppar som har mer fyllighet och värme, speciellt i mellanregistret, men mycket kan lösas i appens equalizer.

Personligen hade jag velat att de hade 3–6 dB högre maxnivå, speciellt för klassisk musik. Detta kan faktiskt lösas delvis med EQ:n, genom att dra upp alla frekvenser lika mycket. Då ökar dock risken för förvrängning också, så var försiktig.

Uppdatering 2021-09-27
I det första utkastet till denna text skrev författaren att Devialet Gemini har tagit bort Ear Active Matching, alltså automatisk ljudkorrigering efter användarens passform. Detta stämmer inte, eftersom det görs automatiskt och inte är en funktion som väljs. Vad som däremot har tagits bort i appen är möjligheten att testa om örontopparna har rätt passform (minsta möjliga ljudläckage).

Karakter
Devialet Gemini
Premium

Ljud & Bild tycker

Ultra-rent, osminkat ljud. Stark premium-känsla. Utbytbart batteri i laddfodralet. Imponerande teknik. Lågt ljud i samtalsläge. Maximalt ljudtryck hade kunnat vara högre.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Rulla till toppen