TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Denon AH-D7000 Hörlurar

High End-lyx

Priset är så högt att man skulle kunna tro att Denons lurar är gjorda av guld. Men ljudkvaliteten är också gyllene.

forfatter
Publicerad 2009-09-21 - 12:30
Ljud & Bild tycker
Sublim ljudkvalitet. Superupplöst. Homogen klang. Vacker kvalitet.
Svindyra.
Specifikationer
Denon AH-D7000 Sluten hörlur 25 ohm, 108 dB Vikt: 370 gram Pris: 10 998 kr

Man får ha ett musikintresse över genomsnittet för att punga ut med elvatusen kronor på ett par hörlurar. Om det är värt pengarna beror helt och hållet på vilka värderingar man har här i livet. För dem som inte nöjer sig med något annat än det allra bästa är Denons kostsamma hörlurar väl värda pengarna. De är nämligen skitbra, rent ut sagt. Ljudkvaliteten är i en klass för sig, där Denon inte har många konkurrenter – och få är lika bekväma att ha på huvudet som AH-D7000.

Det här är inga lurar man bara trär på huvudet och sticker ner på stan med. Inte bara för att de är dyra – och stora – utan för att inte passar så bra med bärbara spelare. AH-D7000 ska man sjunka ner och njuta av i favoritfåtöljen.

Denons läckraste hörlurar är gjorda av äkta trä och läder, och hålls ihop av en bygel i aluminium och magnesiumlegering. Själva kåpan är utmejslad ur ett stycke hård mahogny som sedan har lackats och polerats tills det fått en tålig yta. På insidan är kammaren formad för att reglera luftströmmen från det 50 mm stora membranet, som tillsammans med en så kallad Acoustic Optimizer dämpar kompressionseffekten – ett problem som lätt uppstår vid höga ljudtryck – i luftkammaren bakom. D7000 är relativt enkla att driva och tål hela 1 800 mW effekt, men man får nog ändå överväga en bra, separat hörlursförstärkare om inte förstärkarens inbyggda har en tillräckligt hög utgångsspänning för att orka driva de stora Denon-lurarna.

Tunga men bekväma
De väger nästan 400 gram men de stora kåporna, som är klädda i äkta skinn, bär upp vikten fint. Lurens öppning är så stor att den lägger sig runt örat, vilket förbättrar komforten betydligt jämfört med tunga hörlurar som är så små att de lägger sig ovanpå örat i stället för runt omkring.

Superljud
När man pluggar in den gedigna 6,3-mm-kontakten i änden av den tjocka kabeln och vrider upp volymen så inser man att det finns ett sammanhang mellan pris och kvalitet. AH-D7000 låter helt enkelt fantastiskt. Häpet inser jag att somliga kommer att tycka det är väl värt pengarna att lägga 11 000 kronor på hörlurar.

För Denons finaste är helt enkelt härligt musikaliska. Och så raffinerade och detaljerade att klyschan om att känna sig på plats under inspelningen sällan är mer passande än här. Klangbalansen är definitivt av neutral art, det finns enormt med luft och rumskänsla, vilket de flesta hörlurar misslyckas med att få till.

Någon vill kanske ha mer tryck och värme i basen, men AH-D7000 är aldrig tunna eller alltför behärskade i basregistret. Om musiken smäller till så märker man det på att kåporna vibrerar på huvudet. De kan visserligen inte spela lika högt som andra hörlurar, men dess styrkor är andra områden. Till exempel fokuseringen och den sällsynta graden av tredimensionalitet. Och mellanregistret som är det mest neutrala och välbalanserade jag har hört från någon hörlur. Inklusive Stax.

Melissa Walkers röst kan låta varm och svagt färgad i många högtalare, här återges den lika ofärgat och rent som destillerat vatten, men långtifrån lika dött. Det sprudlar verkligen om Don Ross gitarr på ”Klimbim”, där nyanser jag inte får fram med högtalare finns tydligt på plats. John Lee Hookers röst låter ovanligt levande och till och med enkla gitarrackord låter mer komplexa med AH-D7000.

Denons dynamiska kontrast är ypperlig, med anmärkningsvärt mycket liv i klassiska inspelningar som Rimsky-Korsakovs ”Allegro Molto” från Scheherazade. Stråkarna omringar huvudet och här är både stereoperspektivet och ljudbildens djup en ren uppenbarelse. Det känns som om de behärskar allt och som att all musik berörs av en trollstav, eftersom lurarna får fram mer av musikens små nyanser och klangfärger. Och på ett sätt som man hade fått gräva fram sexsiffriga belopp ur plånboken för att få hitta maken till hos ett par högtalare. Fast AH-D7000 blir aldrig lika fysiska som en High End-högtalare, och de har inte heller riktigt samma dynamiska takhöjd – vilket är vårt enda minus i kanten hos hörlurarna.

Slutsats
Denon AH-D7000 är fenomenala. Med dem kan man verkligen göra djupdykningar in i musikens allra innersta, och de presenterar lyssnaren för en superfokuserad, detaljrik och levande ljudbild, med en precision och tydlighet vi aldrig hört tidigare. Alla som lyssnar mycket på hörlurar – och som inte låter sig skrämmas av priset – bör ta en närmare titt på de läckra Denon-lurarna. De låter faktiskt ännu bättre än de ser ut, och det är vår bästa komplimang. Fantastiskt!

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend