Burson HA-160

Engagerande och balanserad

Urvalet av bra hörlursförstärkare växer snabbt. Här är en av de bästa.
Ljud & Bild tycker
Engagerande spelglädje. Dynamisk kontrast. Tyst.
Ingen förförstärkarutgång.
Specifikationer
  • Effekt: 600 mW i 300 ohm
  • 2 st 6,3-mm jack-utgångar
forfatter

De flesta klarar sig utan. Men om man har spenderat mycket pengar på ett par hörlurar är det ofta smart att även lägga lite extra på en separat hörlursförstärkare. Burson HA-160 är en förstärkare som enbart är avsedd för hörlurar. Och en av de bästa vi har testat. Den har inga snofsiga finesser, bara en ljudingång, en volymkontroll och två hörlursuttag.

Kabinettet är gjort av tjock, anodiserad aluminium och har ingen utsmyckning eller blinkande ljusshow. Priset på 6 000 kronor antyder att australiska Burson har lagt resurserna där de gör mest nytta, nämligen på ljudet. De skryter också med ett utgångssteg som är helt fritt från OP-ampar (operationsförstärkare, integrerade kretsar) och i stället har diskreta komponenter. Även om den är en mer komplex – och dyrare – konstruktion anser Burson att den ger en betydligt högre ljudkvalitet.

Och som om inte det vore nog består volymkontrollen av pyttesmå motstånd och ett metallfilmsmotstånd för att frekvenskurvan ska vara linjär i båda kanaler, oberoende av volymen, och minimera förvrängningen. När man vrider på volymratten känner man tydliga klick, eftersom den inte är steglös. Burson har också tagit hänsyn till strömmen och använder sig av en egen regulator i strömförsörjningen för att filtrera bort störningar.

Det finns för övrigt också en version som heter HA-160DS, som är en hörlursförstärkare kombinerat med en D/A-omvandlare, och en som heter HA-160D med både D/A-omvandlare och förförstärkarutgång samt USB-port och koaxialingång.

Ljudkvalitet
Förstärkaren är verkligen tyst. Man hör inte något brus ens om man drar upp volymen på ett par hörlurar med låg impedans. Klangkaraktären är riktigt livlig, med en oerhört hög grad av transparens, gnistrande detaljrikedom och öppenhet. Jämfört med Musical Fidelitys M1 HPA är ljudbilden flyttad närmare lyssnaren – eller uttryckt på ett annat sätt: man sitter närmare scenen med HA-160 än med M1 HPA.

Den dynamiska kontrasten är förträfflig. Ljudbilden är kanske inte riktigt lika rymlig som med Musical Fidelity M1 HPA, där finns lite större djup. Men å andra sidan är HA-160 tuffare rent dynamiskt, lite mindre laidback och definitivt mer engagerande med häftig rytmisk musik och bra inspelningar med akustisk jazz och blues. Musical Fidelity har en mer silkeslen karaktär än Bursons kontrastrikedom, så här finns det ingen absolut sanning vilken som är bäst, snarare är det en fråga om personlig smak.

Slutsats
Burson HA-160 är en mycket bättre hörlursförstärkare än exempelvis Rega Ear eller Argons små modeller, och mer engagerande än Nuforce DAC-9. Om man har lagt en stor summa pengar på ett par kostsamma hörlurar bör man absolut överväga att skaffa en lika bra hörlursförstärkare. Då är Burson HA-160 ett briljant val.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.