Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Baskontroll

Sennheiser IE8

Med de här snäckorna kan man anpassa basen efter egen smak – och resten av ljudet är inte illa heller.
Ljud & Bild tycker
Balanserad och raffinerad klang. Potent bas. Perfekt för iPoden.
Aningen tam dynamik Högt pris.
Specifikationer
Öronsnäckor med basjustering 16 ohm, 125 dB 5 gram Pris: 3 400 kr

Små öronsnäckor har bra isolering och så länge de sitter fint i öronen är klangbalansen tillräckligt bra för att man ska höra musikens hela frekvensregister. Men en del lurar är naturligtvis bättre än andra, och våra tester har visat att öronsnäckor som kostar mer än 1 000 eller 1 500 kronor kan leverera ett äkta High End-ljud i mikroformat. Nackdelen med de allra bästa är att de är väldigt dyra. Ta till exempel Sony MDR-EX700LP, en strålande lur som dessvärre kostar en hel del – och som nyligen gick UPP en tusenlapp i pris!

Lyckligtvis finns det alternativ, som de här snäckorna från Sennheiser. De kostar en hel del, men med på köpet får man 10 par silikonproppar i olika storlekar som passar de flesta hörselgångar, två byglar som kan träs på sladden för att haka fast propparna över örat så att de sitter bättre – och basjustering!

Mer bas, någon?
Tittar man efter noga på de små snäckorna så hittar man en pytteliten skruv på dem, samt fem markeringar som anger basnivån. Med hjälp av den medföljande skruvnycken kan man nämligen anpassa baskammarens storlek steglöst. Effekten är omedelbart hörbar. Fast det hänger på att man får in propparna tillräckligt långt i hörselgången så att de sitter ordentligt. De är nämligen kortare än de flesta snäckor, så många lär upptäcka att de små löstagbara byglarna måste sättas på för att allt ska sitta som det ska.

Ljudkvalitet
Men när IE8 väl sitter, spelar de så det knakar i kraniet. Basjusteringen kan vara praktisk för dem som saknar lite fyllighet i basen och som inte har tillgång till andra inställningar som exempelvis en EQ i spelaren. Men de allra flesta gör klokt i att skruva ner basen till noll på snäckorna.

Detta är de första öronsnäckorna som låter märkbart bättre än våra referenser från Ultimate Ears (SuperFi 5 Pro). Sennheisers lurar låter fylligt och behagligt – nästan lite väl behagligt, för lite mer kraft i dynamiken hade gjort underverk. Så som ljudet är nu är det i snällaste laget för somliga. Men ingen kan säga att IE8 inte är välbalanserade och raffinerade.

Annons

De får fram små klangnyanser som du kan glömma att höra med en öronpropp för under tusenlappen, och även om basen inte når hela vägen ner i avgrunden är den superkontrollerad och mäktig för att komma från en hörlur. Röster och akustiska instrument markeras fantastiskt klart och man kan vältra sig i luftiga klanger och en ljudbild som är oändligt rik på detaljer.

Slutsats
Till och med diskanten, som ofta är av det mer grova slaget i öronsnäckor, är öppen och distinkt fokuserad. Stora symfonier passar lika bra i IE8 som små rockensembler och jazztrior. Snäckornas basjustering är praktisk för somliga, men för de flesta kräsna lyssnare är Sennheisers snäckor en så stor förbättring jämfört med propparna som ingick till iPoden, att de är väl värda priset även utan den, i synnerhet för dem som mest lyssnar på okomprimerad musik.
 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.