TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Baskontroll

Sennheiser IE8

Med de här snäckorna kan man anpassa basen efter egen smak – och resten av ljudet är inte illa heller.

forfatter
Publicerad 2009-08-09 - 18:08
Ljud & Bild tycker
Balanserad och raffinerad klang. Potent bas. Perfekt för iPoden.
Aningen tam dynamik Högt pris.
Specifikationer
Öronsnäckor med basjustering 16 ohm, 125 dB 5 gram Pris: 3 400 kr

Små öronsnäckor har bra isolering och så länge de sitter fint i öronen är klangbalansen tillräckligt bra för att man ska höra musikens hela frekvensregister. Men en del lurar är naturligtvis bättre än andra, och våra tester har visat att öronsnäckor som kostar mer än 1 000 eller 1 500 kronor kan leverera ett äkta High End-ljud i mikroformat. Nackdelen med de allra bästa är att de är väldigt dyra. Ta till exempel Sony MDR-EX700LP, en strålande lur som dessvärre kostar en hel del – och som nyligen gick UPP en tusenlapp i pris!

Lyckligtvis finns det alternativ, som de här snäckorna från Sennheiser. De kostar en hel del, men med på köpet får man 10 par silikonproppar i olika storlekar som passar de flesta hörselgångar, två byglar som kan träs på sladden för att haka fast propparna över örat så att de sitter bättre – och basjustering!

Mer bas, någon?
Tittar man efter noga på de små snäckorna så hittar man en pytteliten skruv på dem, samt fem markeringar som anger basnivån. Med hjälp av den medföljande skruvnycken kan man nämligen anpassa baskammarens storlek steglöst. Effekten är omedelbart hörbar. Fast det hänger på att man får in propparna tillräckligt långt i hörselgången så att de sitter ordentligt. De är nämligen kortare än de flesta snäckor, så många lär upptäcka att de små löstagbara byglarna måste sättas på för att allt ska sitta som det ska.

Ljudkvalitet
Men när IE8 väl sitter, spelar de så det knakar i kraniet. Basjusteringen kan vara praktisk för dem som saknar lite fyllighet i basen och som inte har tillgång till andra inställningar som exempelvis en EQ i spelaren. Men de allra flesta gör klokt i att skruva ner basen till noll på snäckorna.

Detta är de första öronsnäckorna som låter märkbart bättre än våra referenser från Ultimate Ears (SuperFi 5 Pro). Sennheisers lurar låter fylligt och behagligt – nästan lite väl behagligt, för lite mer kraft i dynamiken hade gjort underverk. Så som ljudet är nu är det i snällaste laget för somliga. Men ingen kan säga att IE8 inte är välbalanserade och raffinerade.

De får fram små klangnyanser som du kan glömma att höra med en öronpropp för under tusenlappen, och även om basen inte når hela vägen ner i avgrunden är den superkontrollerad och mäktig för att komma från en hörlur. Röster och akustiska instrument markeras fantastiskt klart och man kan vältra sig i luftiga klanger och en ljudbild som är oändligt rik på detaljer.

Slutsats
Till och med diskanten, som ofta är av det mer grova slaget i öronsnäckor, är öppen och distinkt fokuserad. Stora symfonier passar lika bra i IE8 som små rockensembler och jazztrior. Snäckornas basjustering är praktisk för somliga, men för de flesta kräsna lyssnare är Sennheisers snäckor en så stor förbättring jämfört med propparna som ingick till iPoden, att de är väl värda priset även utan den, i synnerhet för dem som mest lyssnar på okomprimerad musik.
 

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend