: Audio-Technica ATH-M70x

Blek storebror

Audio-Technicas slutna toppmodell i M-serien är inte den kvalitetsförbättring vi hade hoppats på.

Ljud & Bild tycker

Låter oerhört avslöjande, vilket ljudtekniker kan utnyttja för att höra exakt vad som finns i inspelningarna.
I överkant ansträngande att lyssna på i längden eftersom övertonregistret är precis en aning för vasst. Vi rekommenderar hellre att ta en titt på den öppna modellen ATH-R70x.
 • Element: 45 mm
 • Kabel: 1,2 - 3 m, rak och snurrad
 • Känslighet: 97 dB
 • Impedans: 35 ohm
 • Frekvensomfång: 5-40 000 Hz
 • Vikt: 280 g
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2850 kr

Audio-Technica är ett av våra stora favoritmärken för hörlurar. Få andra klarar av konsten att balansera budget och kvalitet lika bra, vilket bland annat bevisades med ATH-M50x – en av de absolut bästa i prisklassen under 2 000 kronor, med en fyllig och trivsam bas och tillräckligt med detaljer för att kunna spisa all musik, från pop och rock till klassiskt och jazz.

Storebror ATH-M70x har en något mer exklusiv huvudbygel i aluminium och även kåpornas fästen är av aluminium till skillnad från lillebrors som är av plast. Lurarna känns mer gedigna och passformen är dessutom sådan att de trycker mjukare mot skallen än M50x. Och det gör att man kan lyssna längre under varje musikstund.

Precis som hos lillebror M50x är högtalarelementens membran 45 millimeter, fast det är inte samma element. Storebrors har större bandbredd, så att de kan förmedla högupplösta ljudfiler mer precist.

 

Sterilt ljud

M70x överlåter inte mycket åt fantasin, här hamras musiken ut med alla detaljer. På gott och ont.

Lillebror låter både spänstigt och fängslande, framför allt i basregistret, men från M70x hör vi en mer behärskad bas, så att inte studiomusikerna ska bli lurade att tro att musiken har mer bas än den har. Förnuftigt nog. Men när man tar bort ”party-puckeln” från basen så riskerar man att de ljusare frekvenserna blir väl energiska. Och så tycker jag att det är med M70x. Den låter helt klart mer framfusigt än lillebror, och ofta kan det bli i mesta laget.

Komprimerad musik som redan låter ganska så aggressivt i toppen och platt i basen, låter inte särskilt engagerande. Värre är att musik som jag vet är välproducerad, inklusive utomordentliga, högupplösta låtar med massor av dynamik, också låter väl påträngande. Till och med med en bra hörlursförstärkare som Pioneer U-05. Jag vill ha luftigare övertoner, här låter de lite för betonat i sitt lägre register. S-ljuden är för hårda för min del. Jag dubbelkollar med Sennheiser HD 800, som visar var skåpet ska stå. Den är minst lika linjär och avslöjande som ATH-M70x, men dessutom är övertonregistret så upplöst att cymbalerna skiner, medan de biter lite för mycket i öronen med Audio-Technica. Inkopplade till en dålig bärbar spelare, som en genomsnittlig mobiltelefon, låter det bara tråkigt eftersom lurarna förstärker den dåliga hörlursförstärkarens svagheter.

 

Slutsats

Vi hade stora förväntningar på Audio-Technica ATH-M70x, särskilt med tanke på hur bra lillebror M50x är. Men sanningen är att den dyrare familjemedlemmen låter plattare och mindre engagerande eftersom den tagit bort förstärkningen i basen. En ljudtekniker kan använda den för att avslöja vad som finns på inspelningar, men även för det ändamålet hade jag nog hellre haft ett par hörlurar som låter aningen mindre framfusiga i diskanten. S-ljud är för tydliga, vilket gör att musiken aldrig låter riktigt engagerande, och man blir fort lyssningstrött.

 

Den här du ska ha!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Om du i stället för ATH-M70x satsar på den öppna varianten ATH-R70x så får du inte bara ett mer exklusivt utseende. För även om högtalarelementen ska vara likadana så låter de öppna lurarna mindre ansträngande. De har samma torra och avslöjande basåtergivning men är mindre påflugna i diskanten. Det innebär att de låter både upplöst och neutralt. Både studiomusiker och tekniker kommer att älska de här, som är skönare på örat och låter bättre. Inte en hörlur för mobiltelefonen, eftersom impedansen är hela 470 ohm och det läcker ut mycket ljud och släpps in mycket oväsen utifrån. Men definitivt en hörlur att gotta sig i soffan med!

Pris: 3 300 kr

Audio-Technica ATH-R70x
Ljudkvalitet:5
Funktionalitet: 4
Användning: 5
Kvalitetsintryck: 5
Betyg (1–6): 5
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.