: Audio Technica ATH-DSR7BT

Rakt genom luften

Helt digital Bluetooth-hörlur är genvägen till rent ljud.

Juni 2017Audio Technica ATH-DSR7BT

Ljud & Bild tycker

Fantastiskt rent och öppet ljud för pengarna. Kan även användas som digitala hörlurar med USB-kabel.
Inga egentliga nackdelar med tanke på priset. Men de går bara att använda med digitala signalkällor.
Audio Technica ATH-DSR7BT
Typ: Over-ear, slutna
Element: 45 mm
Frekvensomfång: 5 Hz–40 kHz
Anslutning: Micro-USB
Trådlöst: Bluetooth 4.2 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP), NFC
Kodekar: aptX HD, aptX, AAC, SBC
Impedans: 30 ohm
Vikt: 300 g

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3500 kr

Bluetooth-hörlurar är en kategori som vi skriver om ofta. Men det handlar nästan alltid om praktiska, ekonomiska hörlurar som ska ge lite bättre ljud när man är på språng eller när man tränar. Och gärna i form av in-ear- eller on-ear-modeller.

Audio-Technica ATH-DSR7BT är annorlunda. Dels handlar det om en över-ear-hörlur av full storlek, och dels är den betydligt dyrare än typiska Bluetooth-hörlurar.

Öronkuddar och huvudbåge är täckt med svart konstläder ovanpå memoryskum. Kåporna är gjorda av en metalliknande svart plast. Helhetsintrycket är snyggt, utan att kännas direkt lyxigt.

Skötseln är minimalistisk: en omkopplare på höger öronkåpa höjer och sänker ljudet och det går att pausa musiken, svara i telefon och byta låt med ett pekfält. Tre små lysdioder anger batteristatus och överföringskvalitet.

Byggkvaliteten är utmärk utan att vara överdådig. Men ljudet är särklasssigt.
Byggkvaliteten är utmärk utan att vara överdådig. Men ljudet är särklasssigt.

Hörlurarna är av over-ear-typ, men inte en av de största i sitt slag. Mina förhållandevis omfångsrika lyssningsorgan går precis att klämma in i de ovala öronkåporna, men de sitter ganska så tätt och kåpornas djup är också begränsat, så att öronen trycker mot gallret framför elementet. Det är inte direkt trångt, men inte heller i närheten av lika bekvämt som Philips Fidelio X2HR eller AudioQuest Nighthawk. Skötseln är inte den mest intuitiva jag har stött på. Det fungerar, men kräver viss tillvänjning och det är lätt hänt att man byter låt eller pausar musiken av misstag när man bara ska rätta till hörlurarna.

Digital från början till slut

ATH-DSR7BT är utrustad med något som Audio-Technica kallar för Pure Digital Drive. Exakt vad det är för något framgår inte, men tekniken sägs garantera en oavbruten digital signalkedja hela vägen från ljudkällan ända fram till elementen. På så sätt undviker man påverkan från telefonens eller hörlurens DAC. Audio-Technica påstår att de har lyckats undvika D/A-omvandling helt och hållet, så förstärkaren bör också vara digital.

Det finns ingen analog minijack-kontakt på ATH-DSR7BT, men det betyder inte att man är tvungen att köra trådlöst. Mikro-USB-porten för laddning kan nämligen också användas som digital signalingång. Då beter sig hörluren som ett externt ljudkort, och stöder då HD-ljud i 24 bit/96 kHz-upplösning. Det innebär att Audio-Technica ingår i klubben som har Hi-Res Audio-komponenter. Vilket naturligtvis uppmärksammas på kartongen.

Under testets gång lyssnade vi både trådlöst och via USB-kabel. Den direkta kabelanslutningen är ett stort plus, men den två meter långa USB-kabeln passar helt enkelt inte för ändamålet. Den är av samma tjocka, styva plast som man förväntar sig av en laddkabel till en budgetsurfplatta. Som ljudkabel till en lyxig hörlur duger den inte!

Ljudet av ATH-DSR7BT

Lyckligtvis finns annat som betyder något än komfort, skötsel och tillbehör. Ljudet. Och det är då man behöver hämta upp och sätta fast hakan igen, eftersom den trillat ner i bordet. Jag visste helt enkelt inte att det gick att få så bra ljud i ett par trådlösa Bluetooth-hörlurar. Jag har lyssnat på massor av bra musik trådlöst. Fast inte med det överflöd av detaljer som väller över mig här.

ATH-DSR7BT vikas ihop platta när de ska transporteras.
ATH-DSR7BT vikas ihop platta när de ska transporteras.

Särskilt diskanten sticker ut. Små fina hi-hat-detaljer och spröda träblåsljud imponerar i ”Confessin’” (Jazz at the Pawnshop), sorlet i bakgrunden har sällan varit så upplöst och naturtroget. Och aldrig med en trådlös BT-anslutning.

Detsamma gäller för mellanregistret i ATH-DSR7BT: detaljer, detaljer, detaljer. Oavsett om det är en gråtmild Sinéad O’Connor i ”I am Stretched on Your Grave” (The Wolf is Getting Married) eller Leonard Cohens avgrundsröst i ”You Want It Darker?”. Att lyssna på sångröster är att som att slå upp ”sång” i en ordbok. Det menar jag som beröm. För även om återgivningen är avslöjande så finns det fortfarande tillräckligt med värme och musikalitet för att det inte ska kännas obehagligt. Så länge man inte byter till en ljudkälla som inte stöder aptX. Det ska man låta bli.

Basåtergivningen i ATH-DSR7BT känns lite dämpad om man jämför med exempelvis Philips Fidelio X2HR. Men det betyder inte att det saknas bas. Den är bara inte onaturligt betonad. Sätt på en låt som ”Right Hand Man” med Hamilton, där djup elektrobas blandas med kör- och solosång. Då upptäcker man att allt som finns längst ned ska finnas där!

HD-ljud via Bluetooth

Bluetooth har inget gott rykte när det gäller hifi-ljud. Kodekar med ”nästan-CD-kvalitet” som aptX har dock gjort det möjligt att skicka något som påminner om hifi genom luften. ATH-DSR7BT stöder bland annat aptX. Men Audio-Technica utökar arsenalen med nya aptX HD-kodeken som utlovar ljud i HD-kvalitet (24 bit/48 kHz) via Bluetooth. Ännu så länge finns det dock ytterst få mobiler som stöder aptX HD.

Även om aptX är komprimerat 4:1 under överföringen så är det helt klart hifi man får i öronen. En direkt jämförelse med trådbundna Philips Fidelio X2HR slutar faktiskt till fördel för ATH-DSR7BT på flera områden. Speciellt eftersom de två kostar lika mycket. Det är särskilt diskantåtergivningen som är pricken över i. Det tillskriver vi Audio-Technicas helt digitala signalväg.

Det är däremot viktigt att se till att mobilen, surfplattan eller datorn stöder någon av hifi-kodekarna. Under testets gång använde jag både en LG V10 som har aptX och Huawei Mate 9 Pro som inte har det. Och skillnaden var som natt och dag!

Slutsats

Audio-Technica gör en gång för alla upp med Bluetooths rykte som en praktisk men mindre hifi-duglig teknik. ATH-DSR7BT är verkligen en sällsynt fullträff för pengarna. Och när man dessutom får trådlös anslutning och en digital förstärkare med i priset, är det inget annat än imponerande.

Ska vi kritisera något så har vi varit med om en smula bättre komfort, lyxkänslan är begränsad och styrningen är mer smart än genomtänkt. Men allt detta får betraktas som småsaker med tanke på ljudkvaliteten.

 

picture1 picture2 picture3
<
>
Byggkvaliteten är utmärk utan att vara överdådig. Men ljudet är särklasssigt.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.