test: Audeze Mobius

Audeze Mobius
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Plus
Fantastiskt rent och öppet ljud. Perspektivet flyttar inte på sig när man vrider på huvudet!
Minus
Fungerar bara som aktiva. Kostar väldigt mycket pengar!

Bra ljud är inte bara lyx utan livsviktigt när du spelar 3D-skjutaspel. För om du inte hör vad som händer runtomkring så är du virtuellt dödens. Och har du inte plats, pengar och grannar för en surroundanläggning så är det ett gaming-headset som gäller. Sådana har vi testat massor av. Men inget som liknar Audeze Mobius.

Audeze Mobius är lyx på alla fronter. Foto: Audeze

Amerikanska Audeze använder sig nämligen av planar-principen i sina hörlurar. I enkla ordalag går den ut på att membranet inte drivs av en talspole, utan påverkas över hela ytan av en ingjuten koppartråd. Det ger ett ljud som kan jämföras med elektrostathögtalare, fast utan att det behövs högspänning och transformatorer. Resultatet kan bli riktigt bra men tekniken är kostsam. Nyligen testade vi Audeze LCD-2 Classic, som betraktas som billiga trots att de kostar dubbelt så mycket som Mobius!

Som om det inte vore nog att använda planar-principen i ett par gaming-hörlurar är Audeze Mobius utrustade med NX-tekniken från Waves. Det är en ambiofoniteknik som ger virtuellt surroundljud i hörlurar. Sådana finns det gott om: DTS Headphone:X och Dolby Atmos for Heaphones är de mest kända, medan Waves NX används i större utsträckning för studiobruk i musikvärlden.

Waves NX säljs vanligtvis som en app, en så kallad plug-in, för musikproduktion, men i Audeze Mobius finns den inbyggd så att den fungerar oavsett vilken källa som är ansluten. Men funktionerna, till exempel huvudstorleken, kan fintrimmas med hjälp av AudezeHQ-programmet. Man kan också välja ljudprofiler för olika speltyper.

Det virtuella surroundljudet kan trimmas i AudezeHQ. Foto: Audeze

Snygghetsfaktor

Att de flesta hörlursmodellerna från Audeze bygger på en annan princip än majoriteten är något som syns. Mobius liknar däremot mest ett par typiska lyxhörlurar – eller ett lyx-headset när den löstagbara mikrofon-armen är påmonterad. Öronkåporna är stora och ovala och gjorda av ett silkesmatt plastmaterial som har samma färg som svart kaffe. Huvudbygeln är gjort av samma material och metalldelarna är antingen kopparfärgade eller i blåmetallic. Öronkuddarna är tjocka och mjuka och överdragna med konstläder. Utseendet är med andra ord minst lika lyxigt som priset.

Audeze Mobius kan användas trådlöst via Bluetooth eller direktanslutet med USB (både USB- och USB-C-kablar ingår). Det finns också en analog minijack-ingång. På vänster kåpa sitter kontroller för volym och mikrofon. Och en tryckknapp som är märkt ”3D”, som vi återkommer till strax.

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Audeze Mobius kan användas trådlöst, direkt via USB, samt med analog minijack. Foto: Audeze

Som att lyssna på högtalare

Att installera Audeze Mobius är enkelt. Stoppa in dem i USB-porten så dyker de upp som ett externt ljudkort. Ändå trodde jag att något hade gått fel när jag lyssnade på dem första gången. För när jag vred på huvudet var det tydligt att ljudet kom från högtalarna på skrivbordet framför mig. Åtminstone tills jag tog av mig hörlurarna – och ljudet försvann!

Saken är nämligen den att Audeze inte nöjer sig med att enbart använd Waves NX-teknik för att skapa virtuellt surroundljud. Med hjälp av en positionssensor läser headsetet av ditt huvuds läge 1000 gånger i sekunden – och justerar stereoperspektivet därefter. Det betyder att ljudet inte följer med runt när du flyttar på huvudet, utan är kvar på sin plats. Det är helt normalt när man lyssnar på högtalare, men i hörlurar känns det fullständigt naturvidrigt! Men jämfört med hötalare finns det fortfarande en skillnad, eftersom avståndet till den virtuella ljudkällan fortsätter att vara detsamma, även om man rör sig runt i rummet.

Eftersom huvudsensorn bara kan registrera om du vrider ditt huvud, men inte hur du håller det från början, kan det vara nödvändigt att ”nollställa” riktningen. Det är det som 3D-knappen används till. Samma knapp stänger också av det virtuella surroundljudet helt om den hålls inne i ett par sekunder.

Audeze Mobius låter inte som hörlurar, utan som högtalare. Foto: Audeze

Så låter Mobius

Det tar flera timmar att vänja sig vid det helt annorlunda perspektivet. Å andra sidan är det uppenbart direkt att Mobius är en extremt precis och exakt ljudåtergivare. Även pyttesmå detaljer framträder tydligt. Och det gäller oavsett om vi pratar om mänskliga röster och hi-hat-finurligheter i musik eller – mer relevant – om ljuden från slagfältet runt omkring i Battlefield 1. Det låter inte bara naturligt, utan gåshudsframkallande naturligt. I synnerhet när man tänker på att man inte bara betalar för ett par bra hörlurar utan även för mikrofon, inbyggd förstärkare, trådlös mottagare – och digital processorkraft som vida överstiger den som skickade upp rymdfärjorna i omloppsbana.

Äkta manipulation

Som ljudnörd är jag van vid att eftersträva det ”äkta”, ursprungliga ljudet. Men sådana begrepp har ingen poäng för en produkt som Audeze Mobius, där allt man hör är resultatet av åtskilliga lager digital manipulation. Headsetet lägger till artificiell rumsklang i ljudet (hur mycket går att justera i AudezeHQ-programmet) och sådant är kolossalt förbjudet i hifi-sammanhang. Å andra sidan gör lyssningsrummet samma sak när man lyssnar på högtalare. Och det tillåter vi. I praktiken upplevs inte den artificiella rumsklangen som en effekt, utan bara som en del av ljudet. Jag provade med att justera mängden rumsklangen och måste konstatera att fabriksinställningen ger det subjektivt mest naturliga resultatet. Stänger man av den helt så går en del av öppenheten förlorad. Och stänger man även av den virtuella surroundfunktionen så återstår ett ljud som påminner mycket mer om vanliga hörlurar. Men fortfarande upplöst.

Slutsats

Audeze Mobius liknar inte något annat gaming-headset jag har provat. Eller som någon annan hörlur, för den delen. Wave NX-systemet och den inbyggda huvudspårningen gör att lyssningskänslan är fundamentalt annorlunda – och mer högtalar-aktig. Mobius är dessutom det första planmagnetiska spel-headsetet och har en ljudkvalitet som överträffar allt jag hört hittills till gaming. Även prismässigt bryter de här hörlurarna ny mark, men har du pengarna så är de värda det.

<
>
(Foto: Tillverkare)
Bra ljud är inte bara lyx utan livsviktigt när du spelar 3D-skjutaspel. För om du inte hör vad som händer runtomkring så är du virtuellt dödens. Och har du inte plats, pengar och grannar för en surroundanläggning så är det ett gaming-headset som gäller. Sådana har vi testat massor av. Men inget som liknar Audeze Mobius. [caption id="attachment_92657" align="alignnone" width="800"] Audeze Mobius är lyx på alla fronter. Foto: Audeze[/caption] Amerikanska Audeze använder sig nämligen av planar-principen i sina hörlurar. I enkla ordalag går den ut på att membranet inte drivs av en talspole, utan påverkas över hela ytan av en ingjuten koppartråd. Det ger ett ljud som kan jämföras med elektrostathögtalare, fast utan att det behövs högspänning och transformatorer. Resultatet kan bli riktigt bra men tekniken är kostsam. Nyligen testade vi Audeze LCD-2 Classic, som betraktas som billiga trots att de kostar dubbelt så mycket som Mobius! Som om det inte vore nog att använda planar-principen i ett par gaming-hörlurar är Audeze Mobius utrustade med NX-tekniken från Waves. Det är en ambiofoniteknik som ger virtuellt surroundljud i hörlurar. Sådana finns det gott om: DTS Headphone:X och Dolby Atmos for Heaphones är de mest kända, medan Waves NX används i större utsträckning för studiobruk i musikvärlden. Waves NX säljs vanligtvis som en app, en så kallad plug-in, för musikproduktion, men i Audeze Mobius finns den inbyggd så att den fungerar oavsett vilken källa som är ansluten. Men funktionerna, till exempel huvudstorleken, kan fintrimmas med hjälp av AudezeHQ-programmet. Man kan också välja ljudprofiler för olika speltyper. [caption id="attachment_92658" align="alignnone" width="800"] Det virtuella surroundljudet kan trimmas i AudezeHQ. Foto: Audeze[/caption]

Snygghetsfaktor

Att de flesta hörlursmodellerna från Audeze bygger på en annan princip än majoriteten är något som syns. Mobius liknar däremot mest ett par typiska lyxhörlurar – eller ett lyx-headset när den löstagbara mikrofon-armen är påmonterad. Öronkåporna är stora och ovala och gjorda av ett silkesmatt plastmaterial som har samma färg som svart kaffe. Huvudbygeln är gjort av samma material och metalldelarna är antingen kopparfärgade eller i blåmetallic. Öronkuddarna är tjocka och mjuka och överdragna med konstläder. Utseendet är med andra ord minst lika lyxigt som priset. Audeze Mobius kan användas trådlöst via Bluetooth eller direktanslutet med USB (både USB- och USB-C-kablar ingår). Det finns också en analog minijack-ingång. På vänster kåpa sitter kontroller för volym och mikrofon. Och en tryckknapp som är märkt ”3D”, som vi återkommer till strax. [caption id="attachment_92660" align="alignnone" width="800"] Audeze Mobius kan användas trådlöst, direkt via USB, samt med analog minijack. Foto: Audeze[/caption]

Som att lyssna på högtalare

Att installera Audeze Mobius är enkelt. Stoppa in dem i USB-porten så dyker de upp som ett externt ljudkort. Ändå trodde jag att något hade gått fel när jag lyssnade på dem första gången. För när jag vred på huvudet var det tydligt att ljudet kom från högtalarna på skrivbordet framför mig. Åtminstone tills jag tog av mig hörlurarna – och ljudet försvann! Saken är nämligen den att Audeze inte nöjer sig med att enbart använd Waves NX-teknik för att skapa virtuellt surroundljud. Med hjälp av en positionssensor läser headsetet av ditt huvuds läge 1000 gånger i sekunden – och justerar stereoperspektivet därefter. Det betyder att ljudet inte följer med runt när du flyttar på huvudet, utan är kvar på sin plats. Det är helt normalt när man lyssnar på högtalare, men i hörlurar känns det fullständigt naturvidrigt! Men jämfört med hötalare finns det fortfarande en skillnad, eftersom avståndet till den virtuella ljudkällan fortsätter att vara detsamma, även om man rör sig runt i rummet. Eftersom huvudsensorn bara kan registrera om du vrider ditt huvud, men inte hur du håller det från början, kan det vara nödvändigt att ”nollställa” riktningen. Det är det som 3D-knappen används till. Samma knapp stänger också av det virtuella surroundljudet helt om den hålls inne i ett par sekunder. [caption id="attachment_92659" align="alignnone" width="800"] Audeze Mobius låter inte som hörlurar, utan som högtalare. Foto: Audeze[/caption]

Så låter Mobius

Det tar flera timmar att vänja sig vid det helt annorlunda perspektivet. Å andra sidan är det uppenbart direkt att Mobius är en extremt precis och exakt ljudåtergivare. Även pyttesmå detaljer framträder tydligt. Och det gäller oavsett om vi pratar om mänskliga röster och hi-hat-finurligheter i musik eller – mer relevant – om ljuden från slagfältet runt omkring i Battlefield 1. Det låter inte bara naturligt, utan gåshudsframkallande naturligt. I synnerhet när man tänker på att man inte bara betalar för ett par bra hörlurar utan även för mikrofon, inbyggd förstärkare, trådlös mottagare – och digital processorkraft som vida överstiger den som skickade upp rymdfärjorna i omloppsbana.

Äkta manipulation

Som ljudnörd är jag van vid att eftersträva det ”äkta”, ursprungliga ljudet. Men sådana begrepp har ingen poäng för en produkt som Audeze Mobius, där allt man hör är resultatet av åtskilliga lager digital manipulation. Headsetet lägger till artificiell rumsklang i ljudet (hur mycket går att justera i AudezeHQ-programmet) och sådant är kolossalt förbjudet i hifi-sammanhang. Å andra sidan gör lyssningsrummet samma sak när man lyssnar på högtalare. Och det tillåter vi. I praktiken upplevs inte den artificiella rumsklangen som en effekt, utan bara som en del av ljudet. Jag provade med att justera mängden rumsklangen och måste konstatera att fabriksinställningen ger det subjektivt mest naturliga resultatet. Stänger man av den helt så går en del av öppenheten förlorad. Och stänger man även av den virtuella surroundfunktionen så återstår ett ljud som påminner mycket mer om vanliga hörlurar. Men fortfarande upplöst.

Slutsats

Audeze Mobius liknar inte något annat gaming-headset jag har provat. Eller som någon annan hörlur, för den delen. Wave NX-systemet och den inbyggda huvudspårningen gör att lyssningskänslan är fundamentalt annorlunda – och mer högtalar-aktig. Mobius är dessutom det första planmagnetiska spel-headsetet och har en ljudkvalitet som överträffar allt jag hört hittills till gaming. Även prismässigt bryter de här hörlurarna ny mark, men har du pengarna så är de värda det. [gallery ids="92662,92663,92664,92665,92666,92667,92668,92670,92671,92672,92673,92674"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Audeze Mobius
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Over-ear, slutna
  • Element 100 mm planmagnetiska
  • Frekvensomfång: 10 Hz – 50 kHz
  • Anslutning: USB-C, USB, 3,5 mm minijack
  • Trådlöst: Bluetooth (AAC, SBC, LDAC)
  • Mikrofon: Löstagbar, på arm
  • Styrning: Audeze HQ-app (Windows/MacOS), Waves Nx 3D-processning
  • Vikt: 350 g
  • Webb: stylusaudio.se
Audeze Mobius produktside
Pris: 4500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.