TEST : Topp 8 soundbar-högtalare våren 2020

De allra bästa soundbar-högtalarna

Mys i soffan med någon av de 8 bästa soundbar-högtalarna vi har testat.

Här kan du läsa om de åtta bästa soundbar-högtalarna vi har testat i olika prisklasser, som fortfarande går att köpa. En del av testerna har vi plockat från grupptester, så det kan hända att det finns flera som är utsedda till ”Bäst i test”.

Även om vi tillbringar mycket tid hemma i dagsläget så är det ingen som blir glad av att sitta och sura. Då är det bättre att ta kontrollen, och se till att TV-rummet bjuder på det bästa ljudet och de bästa upplevelserna. Fast helst utan att behöva fylla hela rummet med högtalare …

Läs också 7 vägghögtalare Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Ja, för det är fortfarande så att du får det allra fetaste ljudet med stora högtalare. Men om du bryr dig om inredningen är sådana nästan förbjudna. En soundbar är däremot en bra kompromiss mellan utseende och ljud. Så länge du väljer någon av de bästa, vill säga. Det finns mycket crap där ute som du gör klokt i att undvika.

Välj inte den billigaste

Du kan börja med att välja bort alla som kostar under 3 000 kronor. Då kan du hellre spara pengarna och leva med det platta ljudet från TV:n. Lägg pengarna på en par fina middagar eller uppgradera ditt hemnätverk.

Sonos Beam lydplanke
Sonos Beam är ett av de bästa köpen utan subwoofer. Foto: Sonos

Sonos och multiroom

Men investerar du lite mer i ljudet så kan det blir riktigt bra. Det behöver inte bli våldsamt dyrt, det finns soundbar-högtalare för under 5 000 kronor som vi rekommenderar. Till exempel välkända Sonos Beam, som har fullt stöd för Sonos multiroom-system.

Apropå Sonos så har Yamahas MusicCast-system mycket av Sonos användarvänlighet och multiroom-funktioner, plus vissa ljudmässiga fördelar. Därför är MusicCast Bar400 tillsammans med de trådlösa bakre högtalarna MusicCast 20 ett intressant alternativ.

Å andra sidan har vår favorit Samsung HW-Q76R gått ner i pris. Med den får du riktigt bra ljud, med kraftfull bas som dessutom är välbalanserad. Och Dolby Atmos som ger äkta 3D-ljud – även ovanifrån.

Dali Katch One lydplanke
DALI Katch One är en av de bästa soundbar-högtalarna för musik i sin klass. Och dessutom tjusig att titta på. Foto: DALI

Soundbars för designintresserade

Sedan har vi designvänliga soundbar-högtalare som DALI Katch One, som till på köpet är en fenomenal musikförmedlare även utan subwoofer.

Och när vi pratar design små bör väl Bowers & Wilkins Formation Bar också nämnas, även om den är en highend-högtalare som främst handlar om prestanda. Mycket pengar, men väl värd prislappen.

Sennheiser Ambeo lydplanke
Du hittar knappt någon grymmare soundbar än Sennheiser Ambeo. Fast kanske ingen dyrare heller… Foto: Sennheiser

Highend med bäst ljud

Om du är seriös och bara vill ha det allra bästa ljudet i TV-rummet så är det highend-klassen som gäller. Och den börjar med en av våra absoluta favoriter, Samsung HW-Q96R. Vi snackar riktigt grymt ljud med massor av kraft och dessutom ett tillräckligt balanserat ljud för att fungera suveränt med musik. Trådlösa bakre högtalare ingår också, vilket ger äkta surroundljud. Atmos-ljud från ovan får du dessutom både framifrån och bakifrån. Helt klart det mest prisvärda alternativet i highend-klassen.

Bose har äntligen överraskat positivt, med Soundbar 700. Men du behöver Bass Module Bass Module 700 också.

Och sist men inte på något sätt minst: Sennheiser Ambeo. Den maffigaste soundbar-högtalaren vi någonsin har testat. Den är stor och ful, men låter gudomligt på alla sätt och vis. Faktiskt den allra bästa imitationen av surroundljud som vi någonsin har hört från en enda soundbar. Och med massor av kraft och detaljer och allt annat man behöver i hemmabion. Inklusive Dolby Atmos. Fast den bör ha en subwoofer också, och då blir det dyrt. Du får ett bra högtalarpaket för samma pengar. Fast så var det ju den där lilla detaljen med att spara plats också…

 

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Vinner med hästlängder

Sonos ställer upp på startlinjen med ett stort handikapp, eftersom den saknar subwoofer. Ändå tar den sig lekande lätt först till målsnöret.

Sonos står högt på mångas måste-ha-lista, men somliga tycker att det är i dyraste laget. För dem har Sonos lanserat soundbar-högtalaren Beam, som för 4 700 kronor kostar lite drygt hälften av den större modellen PlayBar och ljudsockeln PlayBase kostar. Trots detta kan Beam skryta med samma praktiska användarvänlighet och multiroom-funktion som Sonos är kända för – och har dessutom röststyrning med Amazon Alexa, AirPlay 2 och snart även Google Home.

Beam är Sonos första produkt med HDMI, i form av en enda utgång, med ljudreturkanal (ARC). Alla videokällor kopplas till TV:n, som sedan överför ljudet till Beam via ARC.Om TV:n inte har HDMI med ARC så skickar Sonos med en optisk-till-HDMI-adapter.

Dolby Digital stöds, men inte DTS.

Rumskorrektion

Beam kan anpassa ljudet efter omgivningen, om man har en iPhone eller iPad. Sonos kallar detta för Trueplay och använder nämligen iOS-enheten som en mätmikrofon. I praktiken fungerar detta mycket väl, soundbar-högtalaren tar bort problemfrekvenser och ger en allmänt luftigare och större ljudbild. Vi rekommenderar därför Android-användare att låna en iPhone och göra rumskorrektionen.

Ljudkvalitet

När ljudet är korrigerat efter rummet låter Sonos Beam väldigt bra. Filmdialogen framträder tydligt i ljudbilden. Allt tack vare ett dedikerat diskantelement i mitten som bidrar till att ge mer luft i centerkanalen.

De tidsfördröjda sidohögtalarna ger en stor ljudbild som till viss del ger en illusion av surroundljud.

Ljudet är först och främst naturligt och smakfullt, snarare än utmanande och explosivt. En bil låter som en bil och inte som en monstertruck. ”Larger than life”-känslan man får på bio behöver mer potenta högtalare, åtminstone en extern subwoofer. Som jämförelse har Yamaha YSP-207 – där det ingår en subwoofer för en tusenlapp mindre än Beam – ett kraftfullare ljud med mer tryck. Men den låter också skarpare och hårdare, och ingen annan i prisklassen heller kan utmana Beams naturliga ljud.

Musik låter också riktigt bra. Sångröster och instrument har sin naturliga klang intakt. Men för det här ändamålet hade jag gärna velat stänga av det simulerade surroundljudet eftersom det blir lite väl mycket.

Slutsats

Även utan subwoofer har Sonos Beam ett mer trovärdigt och naturligt ljud än de övriga i klassen. Den har naturligtvis inte tyngden i basen, men låter inte tunt heller. Däremot återger den sångröster och dialoger med ett mycket rent ljud. Kombinera detta med streaming och multiroom som bara Sonos kan, så är Beam en fullträff.

Vi har testat Beam förut, men efter att ha jämfört den direkt mot andra soundbar-högtalare i prisklassen så måste vi justera upp betyget till en fullpoängare. Och då har vi inte ens tagit med i beräkningen att man kan komplettera med både bakhögtalare och subwoofer!

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)

Rent och starkt ljud från ovan

Vi har aldrig hört en soundbar för de här pengarna som kombinerar kraft och klarhet med sådan elegans.

Att Samsung kan det här med soundbar-högtalare är det inte längre någon tvekan om. De senaste åren har Samsung haft en konsekvent ljudkvalitet från modell till modell, där släktskapet mellan de billigaste och de dyraste modellerna är uppenbart.

HW-Q76R täpper till ett hål i den föregående serien, där det inte fanns någon produkt mellan N660 och N860, som kostade 6 000 respektive 12 000 kronor. Ur den synvinkeln har Samsung den här gången gjort något väldigt förnuftig med Q76R som kostar 8 000 kronor.

Högtalaren stöder alla de mest populära filmljudformaten, och dessutom avkodar den både Dolby Atmos och DTS:X, som båda ger ljud ovanifrån och runt lyssnaren. För att åstadkomma detta sitter två högtalare på ovansidan, vinklade snett upp mot taket för att reflektera ljudet ner tillbaka mot lyssnaren.

På musiksidan finns Spotify Connect-avspelning och dessutom Bluetooth. När soundbar-högtalaren är ansluten till nätverket kan du styra den med SmartThings-appen, som är Samsungs smarta hem-variant.

Q76R kan utökas med bakhögtalarparet Wireless Surround Kit om du vill ha äkta surroundljud.

Foto: Samsung

Kraftfullt och rent ljud

Filmer har en stor och häftig ljudbild. Man får verkligen en känsla av surround, speciellt med filmer som har Atmos-ljudspår. Som Ready Player One, där man får en riktigt stor ljudatmosfär – eller audiosfär, om du så vill.

Dialogen framträder tydligt, med både välartikulerade övertoner och en stor bröstklang. Det låter aldrig vasst eller skarpt, bara naturligt. Bashögtalaren hänger också med bra, och även om många subwoofrar låter väldigt konstlade och svulstiga när de placeras i ett hörn så verkar det som om Samsung har fintrimmat sin för att fungera med hörnplacering. Basinstrument och -effekter låter både hård och tuffa. Visst, vi justerar gärna ner subwoofern ett par hack när vi lyssnar på musik, men då låter det hur bra som helst. Man får bara inte riktigt samma fulla kraft som med storebröderna.

Q76R låter mer potent än de flesta av konkurrenterna i samma prisklass och har dessutom en bättre sammanhållning. Vi fick Dolby Atmos att fungera med Netflix via ljudreturkanalen med både en Samsung- och en Panasonic-TV, så det verkar som om Samsung har rättat till bristerna i tidigare Atmos-modeller.

Väldigt bra köp

Ska du ha en soundbar till både film och musik, som har tillräckligt med kraft för att underhålla med film och som har tillräckligt rent ljud för att ge bra upplevelser med det mesta i musikväg (det går till och med spela högt med den!) så kan du inte hamna fel med Samsung Q76R. Detta är den bästa allround-soundbar-högtalaren just nu om din budget är 8 000 kronor.

Soundbar för musik

Det finns få soundbar-högtalare som låter lika musikaliskt som den här.

DALI Katch One sticker ut i mängden av svarta, anonyma soundbar-högtalare. Detta är nämligen en inredningsdelikatess, med avrundade kanter och eleganta fötter av trä. Vårt testexemplar var vitt, en frisk fläkt bland alla svarta lådor vi brukar ta emot.

De rundade kanterna gör att skiljer Katch One skiljer sig från andra soundbar-högtalare. Foto: DALI

DALI har uppenbarligen velat ha en soundbar som är enkel att använda snarare än att förse den med så många funktioner som möjligt. Här kan du välja källa, vrida upp och ner volymen samt sätta på och stänga av en ljudeffekt som ger en känsla av surroundljud. Alltså en mer tredimensionell ljudbild, som kan vara en fördel när du tittar på film eller sport, eller när du spelar spel.

Bland ingångarna hittar du två optiska, en HDMI-ingång som även fungerar med TV:ns ljudretur samt en analog 3,5 mm-ingång. Dessutom finns det trådlös Bluetooth, som stöder förbättrat ljud med aptX och AAC. Och även om Katch One är tänkt att fungera utan subwoofer så finns det en subwooferutgång på baksidan om du vill köpa till en bashögtalare.

Fjärrkontrollen som ingår är överskådlig och har en särskild knapp för varje ingång. Den har ikoner i stället för text, vilket fungerar fint när man väl har satt sig in i vad de betyder.

Har du tappat bort fjärrkontrollen? Katch One sköts enkelt med knappar på ovansidan. Foto: DALI

Musikförmedlare

Vid första anblicken kan DALI Katch One verka som en halvfärdig soundbar. Den stöder nämligen inte Dolby- eller DTS-filmljudformat. Men det beror på att den främst är avsedd för musik. Som musikförmedlare är den däremot enastående, med massor av luftighet i sångröster och instrument.

Bonnie ”Prince” Billys röst i nya In Good Faith låter väldigt tydlig och väl artikulerad. Man kanske skulle kunna tro att man var tvungen att välja mellan ett klart och ett fylligt ljud när man har en soundbar utan subwoofer, men DALI balanserar allting oerhört bra. Bonnies röst har också en fin bröstklang och gästkörande Joan Shelleys falsett är både luftig och behaglig. Allt detta ackompanjeras av lättsamma, melankoliska pianotangenter och välklingande gitarrer.

Basgitarrer låter naturligt och högtalaren har en förmåga att ”andas” även i basregistret.

Basgitarren i Sigur Rós fantastiska Flugufrelsarinn från debutalbumet Ágætis Byrjun har en tjusig tonstruktur, och även om Katch One inte har någon djupbas att tala om så är den tillräckligt fyllig i mellanbasen för att jag inte ska sitta och känna att det saknas en subwoofer.

Foto: DALI

TV och filmer

Eftersom detta är en soundbar för musik fungerar den lysande med Eurovision och andra musikaliska TV-program, ​​men den kommer också att avslöja hur platt ljudet ofta är i sådana TV-program. Skillnaden mellan TV och musik från strömningstjänster är stor.

För att kunna användas med film måste TV:n vara inställd på PCM-digitalljud, inte bitstream. Då får du snyggt ljud i dialoger och Katch One kan till och med ge en känsla av surroundljud, när den effekten är aktiverad. Science fiction-filmen Alita: Battle Angel har en stor och öppen ljudbild och dialogen är klockren och luftig. Men i actionscenerna saknas det lite dynamik, eftersom tuffa ljudeffekter är en aning platta. Då längtar vi mer efter en extern subwoofer som kan sparka liv i ljudet. Det blir liksom lite tamt.

Katch One kan hängas på väggen i ett par läderremmar. Foto: DALI

Slutsats

DALI Katch One är en frisk fläkt bland alla anonyma, svarta soundbar-högtalare som finns där ute. Den briljerar särskilt när den spelar musik, med tjusiga toner och en levande ljudbild. Instrumenten låter detaljerade och upplösta och har gott om svängrum att veckla ut sig på.

Sångröster är tydliga på samma gång som de har tillräckligt med fyllighet längre ner i registret för att klara sig utan en subwoofer.

Det är framför allt när man tittar på film som man saknar en subwoofer. Actionscener som är tänkta att nästa riva ner väggarna låter i tamaste laget. Dolby Digital och DTS finns inte, så TV:n måste ställas in på PCM.

Med andra ord är detta en soundbar för musik. Som den hanterar otroligt bra. Fast får man inte ännu större musikupplevelser för pengarna med ett par trådlösa stativhögtalare, till exempel DALIs egna Zensor 1 AX?

Foto: DALI

TV-ljud som går att bygga ut

Äntligen en Yamaha-soundbar som kan ha trådlösa högtalare! Men MusicCast BAR 400 kan mycket mer än så.

När det handlar om trådlösa multiroom-högtalare är man förlåten om man automatiskt tänker på Sonos. Men då går man miste om andra fina system, ett av de som har övertygat oss med användarvänlighet, flexibilitet och – inte minst – stöd för högupplöst ljud är Yamaha MusicCast. Dessutom kan systemet mycket som inte Sonos kan, till exempel koppla in Bluetooth-produkter. Bluetooth fungerar dessutom åt båda hållen, vilket innebär att man kan välja om man vill spela musik trådlöst från mobilen till MusicCast-anläggningen eller om man vill överföra musiken från anläggningen till ett par trådlösa hörlurar. Med andra ord är man inte lika låst med MusicCast-systemet som man är med Sonos.

Yamaha har dessutom byggt in MusicCast i en hel hög olika produkter. Allt från trådlösa högtalare till förstärkare, hemmabioreceivrar, radioapparater och till och med CD-spelare. Och soundbar-högtalare. Både dyra och billiga. Yamaha övertygade extra mycket med ljudlimpan YSP-5600 som stöder Dolby Atmos och har ”äkta” surroundljud utan bakhögtalare. Nackdelen med alla Yamaha-modeller har varit att man inte kunnat bygga ut dem med trådlösa bakhögtalare. Men nu är det slut med det.

Utbyggbar soundbar

MusicCast BAR 400 är (förutom BAR 40) Yamahas första soundbar som det äntligen går att komplettera med trådlösa bakhögtalare. Även om många bara vill ha något bättre än TV-ljudet och tycker att bakhögtalare är i mesta laget så är det först med en sådan utökning som man på allvar kan börja prata om ett substitut för en hemmabioanläggning.

Priser

Högtalarna som ligger närmast till hands para ihop BAR 400 med är MusicCast 20, som även heter AWX021. De är små multiroom-högtalare som konkurrerar med Sonos Play:1 vad gäller storlek och funktion, men Yamaha är aningen dyrare (2 400 kronor styck mot 2 000 kronor för Sonos). Det innebär att vi hamnar på 12 300 kronor för hela systemet. Som jämförelse får man punga ut med 11 800 kronor för Sonos Playbar och ett par Play:1 som bakhögtalare. Men till Yamaha ingår det en subwoofer, vilket Sonos saknar och lägger till 7 900 kronor till priset. Det blir billigare med Sonos Beam, som dock ändå hamnar på 16 600 kronor med både subwoofer och bakhögtalare. Ur den synvinkeln känns Yamahas priser förnuftiga.

Röststyrning med Alexa

Yamaha MusicCast BAR 400 kan styras med rösten genom Amazons Alexa. Men det finns ingen mikrofon här, i stället kan man aktivera MusicCast som en särskild skill på Amazon Echo-högtalaren. Sedan kan man befalla Alexa att spela valfri musik i önskade MusicCast-högtalare – så länge man har engelskakunskaperna i behåll, vill säga.

För många är det en desto viktigare funktion att ljudnivån på BAR 400 styrs direkt från TV:ns fjärrkontroll via HDMI CEC. Den förkortningen står för Consumer Electronics Control, men du behöver inte veta mer än att nästan alla TV-apparater stöder funktionen. Som gör att när soundbar-högtalaren är inställd på rätt sätt så kan du stoppa undan dess fjärrkontroll i en låda och nästan glömma bort den.

Inkoppling

Att koppla in en MusicCast-enhet är en enkel historia. Man håller inne Connect-knappen på BAR 400 i fem sekunder och följer de korta stegen i MusicCast-appen i mobilen. Vad som kan vara smått irriterande är om det finns firmware-uppdatering till produkten – om man aktiverar den så kommer man inte vidare förrän den är färdig. Har man ett system med flera högtalare som alla ska anslutas för första gången så får man ha lite tålamod. Men uppdateringen går fortare än med de flesta andra liknande produkter, bara en minut eller två, så något stort problem är detta inte.

Varje högtalare får ett eget namn som man bestämmer själv, sedan kan man gruppera dem hur man vill. BAR 400 kan grupperas med bakhögtalare som är anslutna till samma nätverk, de kommunicerar med varandra i ett gemensamt 5 GHz MESH-nät för att få optimal stabilitet och så bra synkronisering som möjligt, med praktiskt taget noll fördröjning mellan högtalarna. Det här är viktigt när flera högtalare ska spela tillsammans som stereopar eller bakhögtalare.

Ljudet av BAR 400

Direkt ur kartongen och med film i surround, i vårt fall Alien: Covenant, spelar BAR 400 med klar och tydlig dialog. Röster kan dock låta lite grova och hårda emellanåt, särskilt i Surround-läge. I scenen där en alien tränger sig ut genom ryggen på en i besättningen är det mycket oväsen och skrik, och det återger inte soundbar-högtalaren helt naturtroget. Det blir inte bättre i 3D Surround, som ger ett ännu större surroundljud genom att försöka simulera ljud i höjdled med hjälp av DTS Virtual:X men som grötar till det ännu lite mer.

Aha-upplevelse

Jag slog en signal till Yamaha och fick en aha-upplevelse. Man kan nämligen välja mellan olika klangkaraktärer, till exempel Music, Movie, Sport, Game och TV Program. Fast bara med MusicCast-appen, eftersom fjärrkontrollen som ingår inte har dessa funktioner. Och eftersom högtalaren saknar display, och bara visar en del funktioner med lysdioder på toppen, så får man ändå ingen ordentlig överblick utan att gå in i appen.

Från början är läget inställt på Movie, då jobbar DSP:n för hårt med att lägga på efterklang och tidsfördröjningar för att ge ett bra surroundljud. Det sker på bekostnad av den tonala trovärdigheten.

TV Program visar sig vara det bästa ljudläget, det minimerar DSP-effekten men ger fortfarande ett intryck av surroundljud. Då blir dialogen genast lugnare och mer naturtrogen. Resten av ljudbilden gör samma sak.

Subwoofern hänger med i svängarna och blandas fint med soundbar-högtalaren. Sammantaget fungerar allt bra. Fast om jag hade 7 000 kronor och bara ville ha bäst ljud från TV:n så skulle jag nog ha landat på Samsung HW-N660 eller kanske Sony HT-ZF9.

Med trådlösa bakhögtalare

Sedan kopplar jag in MusicCast 20 som bakhögtalare. Vad som händer är att ljudet i stället för att ge ett vagt intryck av surround, förvandlas till äkta surround. När ljudet omger dig helt händer det definitivt något filmkänslan.

När ljudbilden dras ut runtomkring oss markeras dialogen plötsligt ännu tydligare. Eftersom det blir en större fysiskt plats för rösterna att breda ut sig på. Och eftersom DSP:n inte behöver trixa med fasåtergivningen blir ljudet mer dynamiskt och sprudlande.

Alien: Covenant sätter fart på spänningen, det blir mer behagligt att lyssna och glas som krossas låter mer som glas än metall.

Musik i surround funkar också. Mathias Eicks trumpet i Hoff Ensembles jazzalbum Quiet Winter Night på Blu-ray låter lite skarpt i TV-ljudläget, den är fylligare och mer behaglig i Music-läget. Som för övrigt går utmärkt att använda till film också om man inte orkar växla fram och tillbaka hela tiden.

Även med extra bakhögtalare låter 3D Surround lite för överdrivet, med mindre dynamik, och har dessutom en odefinierad och bombastisk bas. Nej, välj Surround.

Musik i stereo

MusicCast 400 fungerar helt okej med musik i stereo också. Återigen hänger subwoofern med och integreras väl. En soundbar som denna är en kompromiss jämfört med ett par aktiva stereohögtalare som Triangle Elara LN01A eller Klipsch R-15PM, men om man bara ska spela lite musik ibland så gör den ett bra jobb. Det låter bara lite platt, och övertonregistret hade gott kunnat ha fler nyanser. Men det är långtifrån någon kris.

Multiroom

Som multiroom-produkt är Yamahas soundbar väldigt bra. MusicCast-systemet är flexibelt och man kan till och med lägga till Spotify-spellistor i favoritgenvägarna. Vilket inte alla kan, eftersom Spotify Connect gärna hamnar lite utanför systemets eget gränssnitt. Detta styr man nämligen med Spotifys egen mobil-app.

Med MusicCast är det enkelt att gruppera högtalare och har man andra Yamaha-produkter med denna funktion – till exempel skivspelaren Vinyl 500, stereoanläggningen MCR-N870D eller strömningsförstärkaren WXA-50 – så är det naturligt att välja en soundbar som pratar samma språk och som kan styras med samma app. Det är då vi börjar snacka om full valuta för pengarna.

MusicCast 20 som musikmedlare

När det gäller MusicCast 20, som här fungerar som bakhögtalare, ville jag även ta reda på hur de fungerar som rena musikförmedlare. Jämfört med till exempel Sonos Play:1. Det kan ju hända att man vill fylla flera rum med MusicCast-högtalare, då är 20 en aktuell instegsmodell.

På egen hand är MusicCast 20 tyvärr en ganska grå och trist historia. För det första finns det gränser för hur mycket ljudtryck de tål när man spelar musik med omfångsrik bas. Till exempel You Should See Me in a Crown med Billie Eilish. En fin låt med tuffa beats. Men som låter förfärlig genom MusicCast 20. Då hjälper det inte att högtalarna i princip har större dynamikomfång än Sonos Play:1, när de inte kan hantera ljudnivån. Med två högtalare blir ljudbilden bredare, men inte särskilt mycket mer spännande. Jag skulle därför hellre ha de två högtalarna i vart sitt rum, till exempel köket och sovrummet, eftersom de bara fungerar med bakgrundsmusik.

Med subwoofer

Det förändras när de kopplas till subwoofern MusicCast SUB 100. Då avlastas högtalarna från bas och tål betydligt högre ljudtryck. Kontrasten i ljudbilden kommer fram och SUB 100 är en så engagerande subwoofer att man rycks med. Basen är tillräckligt häftig och djup för att man plötsligt ska kunna få för sig att bjuda in till förfest. På samma gång är den trovärdig nog för att fungera med akustisk och klassisk musik.

Det blir kanske en smula tunt i nedre mellanregistret, sångröster är tunnare än man vill ha ur en ren referenssynpunkt. Priset på 2.1-systemet är lite drygt 10 000 kronor, då börjar det finnas ett bra utbud av fina stereoanläggningar. Till exempel Yamahas egen MCR-N870D, men även Sonos Play:1 med Sonos SUB. För att inte tala om hur mycket bättre ljud man får av de aktiva golvhögtalarna DALI Zensor 5 AX. Så återigen, ska du ha de här högtalarna så är det som bakhögtalare eller för att du vill ha multiroom med MusicCast.

Slutsats

MusicCast BAR 400 är Yamahas mest flexibla soundbar hittills. Den lyfter inte bara ljudet från TV:n till nya höjder, den är också Yamahas första soundbar som stöder trådlösa bakhögtalare. Till exempel MusicCast 20, som sträcker ut ljudbilden större än vi någonsin har hört från en Yamaha-soundbar.

Ljudlimpan är bra på egen hand, och har en prislapp som känns rätt. Men det är först när man använder de extra bakhögtalarna och multiroom-funktionerna som den blir speciell.

MusicCast 20 fungerar fint som bakhögtalare, men bara okej som musikförmedlare på egen hand. Tillsammans med den separata trådlösa subwoofern SUB 100 blir det fart på musiken, men då är priset så högt att det finns bättre saker att lägga pengarna på.

Vi kan däremot klart rekommendera BAR 400 ihop med MusicCast 20. Som då höjer priset med 4 800 kronor.

picture2 picture3 picture4 picture5 picture6 picture7 picture8
<
>
MusicCast 20 är en trådlös multiroom-högtalare som står fint på nattduksbordet. I vårt fall använder vi ett par som bakhögtalare. Foto: Yamaha

Fortfarande bäst i prisklassen

För de här pengarna finns det ingen bättre soundbar.

Visst är 15 000 kronor mycket för en soundbar. Men när man ser att det ingår trådlösa bakhögtalare, och extra höjdkanaler i alla högtalare, i priset så ser det inte så illa ut ändå. En kraftfull trådlös subwoofer ingår förresten också.

Foto: Samsung

 

HW-Q96R är Samsungs tredje försök med en Atmos-soundbar med trådlösa bakhögtalare. De två första (HW-K960 och HW-N960) var väldigt bra båda två, de bästa inom sina områden. Men de hade vissa brister när det gällde att få ut Dolby Atmos ur TV:ns HDMI ARC-kanal (ljudretur). På den första gick det inte alls, och på den andra gick det – men inte från Netflix på en Samsung-TV eftersom Samsung och Netflix inte hade något sådant avtal.

Nu finns däremot allt sådant på plats, och vi har provat och fått ut Atmos-ljud från Netflix via ljudreturkanalen på Atmos-kompatibla TV-apparater från både Samsung och Panasonic.

Dessutom finns både Spotify Connect och Bluetooth, för de som vill ha den enklaste metoden att spela musik från sin mobil. Tidal-användare hänvisas däremot till Tidal-appen på TV:n – om de inte vill spela från sin mobil via komprimerad Bluetooth. Vilket tar bort Tidals fördel med musik i högupplöst kvalitet.

 

Separata, trådlösa högtalare ingår i systemet, vilket gör att Samsung går ett steg längre än konkurrenterna. Foto: Samsung

Superljud!

Rent ljudmässigt är Q96R helt grym! Filmdialoger är stora och starka, samtidigt som de har massor av luft. Det bästa av två världar, med andra ord. Vrid upp ljudet, ljudeffekterna träffar dig i magtrakten på ett sätt som ingen annan soundbar kan matcha. Även utan bakhögtalarna inkopplade får man en så bra känsla av surroundljud att vi mycket väl förstår de som vill spara lite pengar på att köpa lillebror Q86R i stället. Den är helt identisk med Q96R, minus bakhögtalarna.

 

Sidohögtalare sprider ljudet mot sidorna. Foto: Samsung

 

Äkta surroundljud

Men så var det där med äkta surround. För kopplar man in bakhögtalarna så upplever man en helt annan tredimensionalitet. Inte minst med filmer som har Atmos-ljudspår. Bakhögtalarna har nämligen helt separata högtalarelement som är riktade mot taket, så att filmer och spel med Dolby Atmos eller DTS:X får en ännu större, mer omslutande ljudbild än med ljudlimpor som bara har sådana höjdkanaler i fronten.

Att se Ready Player One med den här soundbar-högtalaren är faktiskt äkta hemmabio. Subwoofern hänger också med bra och tillför ljudet den nödvändiga tyngd som behövs för att ge riktiga filmupplevelser.

 

Material med Dolby Atmos och DTS:X får tredimensionellt ljud tack vare särskilda högtalare på ovansidan. Foto: Samsung

Musik låter också bra. Ljudet påminner om lillebror Q76R, fast är ännu kraftfullare. Man kan spela riktigt högt om man vill, och instrument får extra pondus i klangen. Musik i surround är också imponerande, särskilt inspelningar med akustiska instrument och stor, luftig efterklang från inspelningsrummet. Q96R har inte riktigt samma magi i övertonerna som B&W Formation Bar, men det totala underhållningsvärdet är ännu bättre.

Med Q96R har Samsung gjort prisklassens bästa soundbar-högtalare. Varken mer eller mindre!

 

Foto: Samsung

Stenhårt från Bose

Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.

Bose har lång erfarenhet av soundbar-högtalare och även om inte alla har varit lika lyckade så har man aldrig kunnat klaga på användarvänligheten. Men när Soundbar 700 kostar 10 000 kronor utan subwoofer och lika mycket till om du vill ha Bass Module 700, så räcker det inte med att allt är enkelt att använda. Bose vill övertyga oss om att den nya högtalaren är värd pengarna – och mer än så – även när det gäller ljudkvalitet.

Du hittar bara en HDMI-kontakt på baksidan, men den är å andra sidan eARC-kompatibel. Har du en TV med motsvarande utgång får du tillbaka ljudet – högupplöst också – till Soundbar 700 via HDMI-kabeln. Dolby Atmos och DTS:X stöds inte, men du får ut Dolby TrueHD och DTS HD från TV:n.

Både Google Assistant och AirPlay 2 stöds, så om du har ett smart hem som bygger på detta är det enkelt att utöka systemet med Soundbar 700. Musikströmning är också okomplicerad.

 

Bose Soundbar 700
Foto: Bose

 

Användning

Installationen görs enkelt med Bose Music-appen, där kopplar du även in subwoofern. Ljudinställningar görs också i appen, sedan kan du använda den medföljande fjärrkontrollen. Som dessutom också kan programmeras för att styra TV:n och andra komponenter. Vad som är coolt med fjärrkontrollen är att knapparna är dolda under en svart plastfilm och att bara de relevanta knapparna för valda ljud- eller bildkälla tänds. Vilket ger en bra översikt.

 

Ljudkvalitet

När man kopplar in Soundbar 700 leds man igenom den automatiska rumskorrektionen AdaptIQ. Efter kalibreringen låter det fint och sammanhängande och subwoofern integreras väl. I vårt ljudbehandlade testrum, som är mer dämpat än ett typiskt vardagsrum, tycker jag dock att det saknas lite energi i övertonområdet, det låter lite ”grått”.

Men det blir något helt annat när jag tar med alla soundbar-högtalarna hem och kopplar in Bose i vardagsrummet. Den hårdare klangen från rummet får fram mer av det övre tonregistret och plötsligt låter allt mer balanserat. Då tycker jag att jag förstår mig på högtalaren bättre, för hemma i mitt eget vardagsrum finns det både liv och rörelse. Ljudet är spänstigt, det slår nästan gnistor om basregistret av filmernas specialeffekter och dialogen är stor – nästan som på bio. Subwoofern gör så mycket nytta att allt bleknar när man stänger av den. Jag rekommenderar starkt att köpa den tillsammans med Soundbar 700.

 

Du klarar dig utan subwoofer, men Soundbar 700 låter helt klart bäst ihop med Bass Module 700. Foto: Bose

 

Bose har också en förmåga måla upp en tredimensionell ljudbild, det är nästan som att ha separata bakhögtalare. Nästan.

Stereomusik återges med samma mängd energi, den är balanserad och bra. Men 3D-effekten gäller också här, och i stereo skulle jag vilja stänga av den. Det går inte. Ett meddelande från Bose bekräftar att tekniken som Bose kallar för PhaseGuide, som är en fasmanipulation som görs med hjälp av flera högtalarelement och digital signalbehandling, alltid är aktiverad. Även med stereomusik. Därför skulle jag säga att Soundbar 700 är utmärkt med film, men bara OK med musik. Jag hade samma klagomål på Sonos Beam.

Visst finns Soundbar 700 i vitt! Foto: Bose

 

Slutsats

Bose Soundbar 700 låter imponerande i ett vanligt vardagsrum, med tjusig dynamik och tuff bas. Ljudet har bra sammanhållning och filmdialoger är både stora och tydliga. Man får också ett ganska bra intryck av surroundeffekter, även om man inte har bakhögtalare. Det går att köpa Surround Speakers 700 för att göra allt komplett, men då pratar vi om ytterligare 6 000 kronor och jag inte säker på att det är värt det.

Soundbar 700 har inte riktigt samma upplösning i tonregistret som B&W Formation Bar, men är å andra sidan mer underhållande med film. Med musik saknar vi däremot upplösning – och en möjlighet att stänga av 3D-ljudeffekten.

 

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.

Bowers & Wilkins har inte på något sätt haft bråttom in på multiroom-marknaden. I stället dök de upp sent, men bra – och det funkande, för när jag testade de trådlösa stativhögtalarna Formation Duo så var det med chock och skepsis över hur bra det gick att få något sådant att låta. Tvättäkta highend-högtalare, med mycket godsaker som lånats från de dyrare 700- och 800-serierna, på samma gång som de hade något helt eget.

De andra produkterna i serien Formation, inklusive Bar, är aningen enklare än Duo. Här hittar du inte koldiskanter eller Continuum-mellanregister, i stället är komponenterna ärvda från den billigare 600-serien.

Formation Bar är en läcker soundbar, med spännande designdetaljer som får oss att tänka på ett visst danskt lyxmärke. På samma gång är det tveklöst en B&W-produkt.

 

Bowers & Wilkins Formation Bar har vackra linjer överallt. Foto: B&W

 

Formation Duo saknar helt ingångar för kablar, men Bar har en optisk digital ingång för inkoppling av TV:n. Någon HDMI-kontakt hittar du däremot inte, vilket är lite dumt med tanke på kontroll av ljudfördröjning (lipsync) och stöd för högupplösta surroundformat. Ja, för du kan använda Formation Flex som trådlösa bakhögtalare och få äkta surroundljud, fast bara med Dolby Digital-stöd. Inget av DTS-formaten stöds, och alltså inga HD-ljudformat.

 

Subwoofer

Det är enkelt att konfigurera och koppla in Formation Bar, och subwoofern Formation Bass hittas och ansluts enkelt i appen. Bashögtalaren dubblar priset, men jag tror inte att jag skulle rekommendera att köpa Bar utan Bass. Det blir för tunt – och på egen hand skulle den åtminstone inte klara sig i det här startfältet.

 

Formation Bar bör helt klart paras ihop med Formation Bass för att ge ett ordentligt fundament till musik och film. Foto: B&W

 

Användning

Det finns ingen fjärrkontroll, du laddar i stället ner appen till iPhone eller Android. Det fungerar enkelt och smidigt, och Bar kan dessutom lära sig att använda TV:ns fjärrkontroll för att höja och sänka volymen.

Styrningen är väldigt enkel, du kan göra ljudinställningar (bas/diskant och subwoofer-nivå), men annars är det upp till soundbar-högtalaren att bestämma ljudet.

Musik lyssnar du på med antingen Bluetooth från mobilen, eller så kan du använda AirPlay eller Spotify Connect, och lite längre fram även Tidal Connect. Dessutom är högtalaren Roon Ready, vilket innebär att PC- och Mac-användare med Roon-musikprogrammet kan koppla in sig direkt via det trådlösa nätverket och sätta igång muskiken.

 

Så låter Formation Bar

Filmupplevelsen är en helt annan med Bar än med billiga plasthögtalare. Här känner man närvaron på ett annat sätt, det finns luft och upplösning och inte bara tunna diskantljud. Trots att det inte blir någon illusion av surroundljud, som en del andra testdeltagare gör, målar den upp en bred ljudbild. Där panorerande föremål – som en förbipasserande bil – glider sömlöst från vänster, via centrum och långt ut till höger.

B&W har inte det mest framfusiga mellanregistret, dialogen kan ha lite väl mycket fokus på konsonanterna och den djupaste bröstklangen. Ljudeffekter smäller till fint, med ganska tung bas, men det saknas ändå lite gnista någonstans i mitten vilket gör att Formation Bar kanske inte är den mest självskrivna hemmabiomaskinisten.

Däremot blomstrar den med musik. Akustiska gitarrer har en stor och härlig kropp, med en detaljnivå i övertonerna som gör att strängarna låter glänsande nya. Sångröster är stora och ljudbilden breder ut sig snyggt åt sidorna. Ett piano får gott om plats att vältra sig på – och en sådan klangbotten! Detta är nog testets bästa soundbar för musik. Även om det här också hade kunnat slå mer gnistor om mellanregistret. Det blir lite försiktigt, om jag måste klaga på något.

Slutsats

B&W Formation Bar är en strålande soundbar för sitt användningsområde, och då främst till musik. Tonaliteten finns absolut på plats och om du gillar det varmt och fylligt, vilket följs upp av massor av luftighet, så är det här helt rätt soundbar.

TV och filmer fungerar också otroligt bra. Vi hade kunnat tänka oss ett ännu mer utagerande mellanregister – och surroundeffekter kräver ett par Formation Flex som bak högtalare, vilket höjer priset ytterligare.

Subwoofern Formation Bass anser jag för övrigt är ett måste, eftersom Formation Bar inte riktigt klarar av bas-mästerstycket på egen hand.

 

Foto: B&W

Världens bästa soundbar

Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

Ambeo Soundbar är Sennheisers första soundbar för hemmabio. Och när de väl har bestämt sig så skojar de inte! Det här är helt enkelt den största och mest bombastiska soundbar jag någonsin har sett! Den är visserligen inte den längsta, men lägger man till höjden – för att inte tala om djupet – så finns det ingen som kommer i närheten. Det bådar gott för ljudet. Men det gör också den väldigt svårplacerad.

Ambeo Soundbar kan inte hängas upp på väggen. I så fall får den läggas på en väggmonterad hylla. Ska du ha den till TV:n blir lösningen att hänga TV:n på väggen och lägga högtalaren på TV-bänken. Först då slipper du att den täcker mycket av TV:ns nederkant.

Väggfästen kostar drygt 500 kronor extra. Foto: Sennheiser

Surroundljud

Ambeo Soundbar är Sennheisers försök att skapa äkta surroundljud – även på höjden – utan att ha lösa bak- och takhögtalare. För detta ändamål har 13 individuella högtalarelement monterats på olika ställen, i olika vinklar, var och en med sin egen förstärkare. En stark, tvåkärnig 500 MHz SHARC-digitalsignalprocessor dirigerar alltihop.

13 olika högtalarelement ser till att 3D-ljudet blir så realistiskt som möjligt, utan separata bakhögtalare. Foto: Sennheiser

 

Det ingår också en seriös mätmikrofon, som är tillräckligt hög för att komma upp i öronnivå när man placerar sockeln i soffan. Alltså är den lätt att placera korrekt i förhållande till sittplatsen.  Det är bara att ställa den där du tänker sitta och sedan köra kalibreringen. Optimalt resultat får du i ett symmetriskt rum där du kan sitta längre bort än 2 meter från soundbar-högtalaren och mindre än 15 meter från varje sidovägg.

Ambeo Soundbar ger bäst ljud i ett symmetriskt rum, på mer än 2 meters avstånd från soundbar-högtalaren, mindre än 15 meter till sidoväggarna och med 20 graders vinkel mellan högtalaren och taket. Foto: Sennheiser

 

På med filmen

Sennheiser har inte gjort någon subwoofer till Ambeo Soundbar, den är byggd för att fungera utan. Den är specad att nå så djupt som 30 Hz, så man bör inte sakna bas.

Det gör jag inte heller när jag snurrar filmen Alien: Covenant på 4K Blu-ray med Dolby Atmos-ljud. Det finns plenty av bas i dialogen, och en explosion på ett strandat rymdskepp mullrar fint. Basen är dessutom oerhört rapp och hänger ihop helt sömlöst med resten av ljudbilden.

Men med en kraftfull 250-watts soundbar som denna måste ju målet vara att spela på en ljudnivå som liknar det man är van vid från biografsalongen. Gör man det blir det snabbt uppenbart att bassen ändå blir lite platt. DSP:n håller nämligen igen basnivån när volymen blir för hög, så att inte baselementen överbelastas. Fysikens lagar gäller här också, nämligen.

Jag kopplar in vår subwoofer, Procella P15Amp, som är alldeles för dyr i förhållande till Ambeo men som ger en optimal demonstration av vad Sennheiser-högtalaren faktiskt klarar av. Rumskorrektionen körs en gång till, så att subwoofern också kalibreras, och filmen snurras igen.

Pang! Nu snackar vi! Snack om filmupplevelser med krut i! Man får en helt annan känsla, explosionen skakar väggarna i lyssningsrummet på ett helt annat sätt, detta är tveklöst äkta bioupplevelser. Om du på allvar funderar på Sennheiser Ambeo så bör du investera i en subwoofer också, jag kan till exempel rekommendera XTZ Cinema SUB 1X12, eller om du verkligen vill slå på stort kan du prova Arendal Sound 1723 Subwoofer 2.

 

Ambeo-tekniken ger verkligen en övertygande illusion av äkta surroundljud. Foto: Sennheiser

 

Nästan äkta surround

Surroundljudet imponerar, även utan separata bakre högtalare, tack vare Ambeo-tekniken. Olika testmaterial med Dolby Atmos övertygar, med ljud som faktiskt kommer från taket och man får också ett väldigt bra intryck av att det kommer ljud bakifrån. Här får man en holografisk bubbla av ljud, större och mer sammanhängande än jag någonsin har hört från något ljudsystem som saknar bakhögtalare. För att inte tala om takhögtalare!

Dialogen på film är stor, fysisk och distinkt. Det låter helt enkelt som en riktig hemmabioanläggning.

Musik

Musik går att strömma via Chromecast eller Bluetooth. Det verkar i minsta laget men uppfyller de flestas behov. Och ljudet i stereo är väldigt bra. Ambeo Soundbar är inte riktigt lika finmaskig och luftig i övertonerna som B&W Formation Bar, och jag är väl inte helt säker på om den är så mycket bättre än Samsung HW-Q96R i det här registret.

Men den har en stramare, bättre definierad bas – om man bortser från djupbasen där den inte kan hävda sig förrän den får en extern subwoofer. Men den bas som finns är av så hög kvalitet att den hänger med även en väldigt bra subwoofer. Ambeo har alltså bra förutsättningar att blåsa de andra av banan i basregistret – om du är villig att betala för det.

 

Foto: Sennheiser

Svårigheter

En soundbar som Sennheiser Ambeo är inte utan nackdelar. För om du ska ha en subwoofer också hamnar totalpriset lätt på både 30 000 och 35 000 kronor. Och då är vi och nosar på priset på ett mycket bra, diskret surroundsystem. Med en bra surroundförstärkare och dito högtalarsystem. Och hur imponerande soundbar-högtalaren än är så kan surroundeffekten inte mäta sig med separata komponenter.

För 40 000 kronor får du till exempel ett Klipsch-system med golvstående fronthögtalare och en fet subwoofer samt en kraftfull surroundreceiver.

Argumentet för att köpa en soundbar i stället före separata komponenter är ofta utrymmesskäl, användarvänlighet och ett finare utseende. Men Sennheiser Ambeo är inte så vacker och tar en hel del plats. Visst löser en soundbar ett problem för folk som har fyllt hela väggen med TV eller projektorduk, och därför inte har plats för högtalare på sidorna. Men ingen kommer att köpa Ambeo Soundbar för utseendets skull.

 

Foto: Sennheiser

 

Slutsats

Sennheiser Ambeo Soundbar är den bästa soundbar-högtalaren vi har testat. Någonsin. Trots att den inte har vare sig externa bak- eller takhögtalare kan den måla upp en så stor och tredimensionell ljudbild att man helt enkelt inte saknar någonting.

Dynamiken är fenomenal, speciellt dialogen har en rymd som är få förunnad. Sammanhållningen är optimal och det mesta är fröjd och gamman.

Den behöver dock fortfarande en extern subwoofer för att följa upp riktigt ordentligt i basregistret. Här kan man välja själv, men då passerar totalpriset snabbt 30 000 kronor. Du får ett ganska så häftigt hemmabiosystem för de pengarna, med separat centerhögtalare och dito bakhögtalare.

Ambeo Soundbar är en kompromisslös soundbar. Men själva konceptet soundbar är en kompromiss. Så då är frågan vem den är gjord för. Den är helt klart Bäst i test. Vi är däremot mer osäkra på om vi skulle vilja utbrista: Spring och köp!

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vilket headset ska ligga under granen i år? Läs vårt stora test av 12 av marknadens mest intressanta modeller.
  Den minsta modellen i iPhone 12-serien är också den billigaste. iPhone 12 mini är faktiskt smått genialisk
  Ring Alarm Security Kit är ett utmärkt komplett larmsystem för hemmet, det är bara att lägga ett i kundvagnen.
  Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  KEF LS50 Meta

  Riktpris: 15000 kr Sensationellt bra ljud

  JBL L82 Classic

  Riktpris: 25000 kr Högtalarfest

  DALI Oberon On-Wall C

  Riktpris: 16000 kr Smälter in i omgivningen

  Sony SRS-XB33

  Riktpris: 1700 kr Party i farten
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.