TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Topp 8 soundbar-högtalare våren 2020

De allra bästa soundbar-högtalarna

Mys i soffan med någon av de 8 bästa soundbar-högtalarna vi har testat.

forfatter
Publicerad 2020-04-29 - 00:00
L&B tycker
Specifikationer

Vi testar

  • Sonos Beam: 4 850 kr
  • Samsung HW-Q76R: 6 800 kr
  • Dali Katch One: 7 200 kr
  • Yamaha MusicCast BAR 400 + MusicCast 20: 9 400 kr
  • Samsung HW-Q96R: 15 000 kr
  • Bose Soundbar 700 + Bass Module 700: 20 000 kr
  • Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass: 25 700 kr
  • Sennheiser Ambeo Soundbar: 25 000 kr

Här kan du läsa om de åtta bästa soundbar-högtalarna vi har testat i olika prisklasser, som fortfarande går att köpa. En del av testerna har vi plockat från grupptester, så det kan hända att det finns flera som är utsedda till ”Bäst i test”.

Även om vi tillbringar mycket tid hemma i dagsläget så är det ingen som blir glad av att sitta och sura. Då är det bättre att ta kontrollen, och se till att TV-rummet bjuder på det bästa ljudet och de bästa upplevelserna. Fast helst utan att behöva fylla hela rummet med högtalare …

Läs också 7 vägghögtalare Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Ja, för det är fortfarande så att du får det allra fetaste ljudet med stora högtalare. Men om du bryr dig om inredningen är sådana nästan förbjudna. En soundbar är däremot en bra kompromiss mellan utseende och ljud. Så länge du väljer någon av de bästa, vill säga. Det finns mycket crap där ute som du gör klokt i att undvika.

Välj inte den billigaste

Du kan börja med att välja bort alla som kostar under 3 000 kronor. Då kan du hellre spara pengarna och leva med det platta ljudet från TV:n. Lägg pengarna på en par fina middagar eller uppgradera ditt hemnätverk.

Sonos Beam lydplanke
Sonos Beam är ett av de bästa köpen utan subwoofer. Foto: Sonos

Sonos och multiroom

Men investerar du lite mer i ljudet så kan det blir riktigt bra. Det behöver inte bli våldsamt dyrt, det finns soundbar-högtalare för under 5 000 kronor som vi rekommenderar. Till exempel välkända Sonos Beam, som har fullt stöd för Sonos multiroom-system.

Apropå Sonos så har Yamahas MusicCast-system mycket av Sonos användarvänlighet och multiroom-funktioner, plus vissa ljudmässiga fördelar. Därför är MusicCast Bar400 tillsammans med de trådlösa bakre högtalarna MusicCast 20 ett intressant alternativ.

Å andra sidan har vår favorit Samsung HW-Q76R gått ner i pris. Med den får du riktigt bra ljud, med kraftfull bas som dessutom är välbalanserad. Och Dolby Atmos som ger äkta 3D-ljud – även ovanifrån.

Dali Katch One lydplanke
DALI Katch One är en av de bästa soundbar-högtalarna för musik i sin klass. Och dessutom tjusig att titta på. Foto: DALI

Soundbars för designintresserade

Sedan har vi designvänliga soundbar-högtalare som DALI Katch One, som till på köpet är en fenomenal musikförmedlare även utan subwoofer.

Och när vi pratar design små bör väl Bowers & Wilkins Formation Bar också nämnas, även om den är en highend-högtalare som främst handlar om prestanda. Mycket pengar, men väl värd prislappen.

Sennheiser Ambeo lydplanke
Du hittar knappt någon grymmare soundbar än Sennheiser Ambeo. Fast kanske ingen dyrare heller… Foto: Sennheiser

Highend med bäst ljud

Om du är seriös och bara vill ha det allra bästa ljudet i TV-rummet så är det highend-klassen som gäller. Och den börjar med en av våra absoluta favoriter, Samsung HW-Q96R. Vi snackar riktigt grymt ljud med massor av kraft och dessutom ett tillräckligt balanserat ljud för att fungera suveränt med musik. Trådlösa bakre högtalare ingår också, vilket ger äkta surroundljud. Atmos-ljud från ovan får du dessutom både framifrån och bakifrån. Helt klart det mest prisvärda alternativet i highend-klassen.

Bose har äntligen överraskat positivt, med Soundbar 700. Men du behöver Bass Module Bass Module 700 också.

Och sist men inte på något sätt minst: Sennheiser Ambeo. Den maffigaste soundbar-högtalaren vi någonsin har testat. Den är stor och ful, men låter gudomligt på alla sätt och vis. Faktiskt den allra bästa imitationen av surroundljud som vi någonsin har hört från en enda soundbar. Och med massor av kraft och detaljer och allt annat man behöver i hemmabion. Inklusive Dolby Atmos. Fast den bör ha en subwoofer också, och då blir det dyrt. Du får ett bra högtalarpaket för samma pengar. Fast så var det ju den där lilla detaljen med att spara plats också…

 

Sonos Beam

Vinner med hästlängder

Sonos ställer upp på startlinjen med ett stort handikapp, eftersom den saknar subwoofer. Ändå tar den sig lekande lätt först till målsnöret.

Kan styra smarta hem med rösten. Äntligen har en Sonos-produkt fått HDMI! Ger TV-ljudet en ny dimension, med naturlig och fin klang.
Vi saknar DTS-stöd, och den trådlösa subwoofern mer än fördubblar priset.

Samsung HW-Q76R

Rent och starkt ljud från ovan

Vi har aldrig hört en soundbar för de här pengarna som kombinerar kraft och klarhet med sådan elegans.

Mycket välbalanserad ljudbild, klockren dialog med ”hår på bröstet”. Atmos-ljudet funkar fint.
Det finns soundbar-högtalare med ännu mer muskler

DALI Katch One

Soundbar för musik

Det finns få soundbar-högtalare som låter lika musikaliskt som den här.

Musik återges med en naturlig klangbalans och en fylligare bas än man skulle kunna tro. Både sångröster och dialoger är klockrena.
Till film och TV saknas stöd för digitalt ljud från Dolby och DTS. Låter inte lika kraftfullt som andra soundbar-modeller som har extern subwoofer.

Yamaha MusicCast BAR 400 och MusicCast 20

TV-ljud som går att bygga ut

Äntligen en Yamaha-soundbar som kan ha trådlösa högtalare! Men MusicCast BAR 400 kan mycket mer än så.

Superflexibel multiroom-funktion. Användarvänlig och bra ljud. Med trådlösa bakhögtalare kommer man nära äkta hemmabio.
På egen hand, utan bakhögtalare, är soundbar-högtalaren ganska så anonym och lättglömd.

Samsung HW-Q96R

Fortfarande bäst i prisklassen

För de här pengarna finns det ingen bättre soundbar.

Ljudet är lika explosivt som välbalanserat och bakhögtalarna ger tvättäkta hemmabio! Äntligen har Samsung löst det här med Dolby Atmos direkt ut TV:n!
Subwoofern håller inte riktigt samma kvalitet och rytmik som resten av systemet. Begränsad strömning.

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Stenhårt från Bose

Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.

Ljudet är kraftfullt och engagerande och rumskorrektionen anpassar ljudet efter rummet. Väldigt användarvänlig och vi gillar den programmerbara fjärrkontrollen.
Ljudbilden är inte lika finmaskig och upplöst som hos de allra bästa. Musik i stereo får ett slags surroundeffekt som man inte kan bli av med.

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.

Ljudet är förförande varmt, fylligt och inbjudande. Speciellt musik är beroendeframkallande. Subwoofern tillför den efterlängtade slagkraftigheten i basen.
Det slår aldrig gnistor om mellanregistret, sångröster och dialoger hade kunnat framträda bättre. Bakhögtalare ska absolut övervägas.

Sennheiser Ambeo Soundbar

Världens bästa soundbar

Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

Vi har aldrig hört bättre surroundljud utan bakhögtalare! Ljudet är stort och explosivt, och på låg volym behöver man inte någon subwoofer alls.
Vem nöjer sig väl med måttlig volym om man har en soundbar som den här? Det betyder att man måste ha en subwoofer trots allt, och då hamnar vi plötsligt på en ganska så extrem prisnivå.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Engelska Lowther är tillbaka med Almira Nya Almira är Lowthers första högtalare på 30 år.
Trådlöst studioljud hemma Ett par högtalare som de här är det enklaste sättet att få bra ljud.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend