Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Topp 8 soundbar-högtalare våren 2020

De allra bästa soundbar-högtalarna

Mys i soffan med någon av de 8 bästa soundbar-högtalarna vi har testat.

Skrivet av / 2020-04-29 - 00:00
Topp 8 soundbar-högtalare våren 2020
Geir Gråbein Nordby

Här kan du läsa om de åtta bästa soundbar-högtalarna vi har testat i olika prisklasser, som fortfarande går att köpa. En del av testerna har vi plockat från grupptester, så det kan hända att det finns flera som är utsedda till ”Bäst i test”.

Även om vi tillbringar mycket tid hemma i dagsläget så är det ingen som blir glad av att sitta och sura. Då är det bättre att ta kontrollen, och se till att TV-rummet bjuder på det bästa ljudet och de bästa upplevelserna. Fast helst utan att behöva fylla hela rummet med högtalare …

Läs också 7 vägghögtalare Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Ja, för det är fortfarande så att du får det allra fetaste ljudet med stora högtalare. Men om du bryr dig om inredningen är sådana nästan förbjudna. En soundbar är däremot en bra kompromiss mellan utseende och ljud. Så länge du väljer någon av de bästa, vill säga. Det finns mycket crap där ute som du gör klokt i att undvika.

Välj inte den billigaste

Du kan börja med att välja bort alla som kostar under 3 000 kronor. Då kan du hellre spara pengarna och leva med det platta ljudet från TV:n. Lägg pengarna på en par fina middagar eller uppgradera ditt hemnätverk.

Sonos Beam lydplanke
Sonos Beam är ett av de bästa köpen utan subwoofer. Foto: Sonos

Sonos och multiroom

Men investerar du lite mer i ljudet så kan det blir riktigt bra. Det behöver inte bli våldsamt dyrt, det finns soundbar-högtalare för under 5 000 kronor som vi rekommenderar. Till exempel välkända Sonos Beam, som har fullt stöd för Sonos multiroom-system.

Apropå Sonos så har Yamahas MusicCast-system mycket av Sonos användarvänlighet och multiroom-funktioner, plus vissa ljudmässiga fördelar. Därför är MusicCast Bar400 tillsammans med de trådlösa bakre högtalarna MusicCast 20 ett intressant alternativ.

Å andra sidan har vår favorit Samsung HW-Q76R gått ner i pris. Med den får du riktigt bra ljud, med kraftfull bas som dessutom är välbalanserad. Och Dolby Atmos som ger äkta 3D-ljud – även ovanifrån.

Dali Katch One lydplanke
DALI Katch One är en av de bästa soundbar-högtalarna för musik i sin klass. Och dessutom tjusig att titta på. Foto: DALI

Soundbars för designintresserade

Sedan har vi designvänliga soundbar-högtalare som DALI Katch One, som till på köpet är en fenomenal musikförmedlare även utan subwoofer.

Och när vi pratar design små bör väl Bowers & Wilkins Formation Bar också nämnas, även om den är en highend-högtalare som främst handlar om prestanda. Mycket pengar, men väl värd prislappen.

Sennheiser Ambeo lydplanke
Du hittar knappt någon grymmare soundbar än Sennheiser Ambeo. Fast kanske ingen dyrare heller… Foto: Sennheiser

Highend med bäst ljud

Om du är seriös och bara vill ha det allra bästa ljudet i TV-rummet så är det highend-klassen som gäller. Och den börjar med en av våra absoluta favoriter, Samsung HW-Q96R. Vi snackar riktigt grymt ljud med massor av kraft och dessutom ett tillräckligt balanserat ljud för att fungera suveränt med musik. Trådlösa bakre högtalare ingår också, vilket ger äkta surroundljud. Atmos-ljud från ovan får du dessutom både framifrån och bakifrån. Helt klart det mest prisvärda alternativet i highend-klassen.

Bose har äntligen överraskat positivt, med Soundbar 700. Men du behöver Bass Module Bass Module 700 också.

Och sist men inte på något sätt minst: Sennheiser Ambeo. Den maffigaste soundbar-högtalaren vi någonsin har testat. Den är stor och ful, men låter gudomligt på alla sätt och vis. Faktiskt den allra bästa imitationen av surroundljud som vi någonsin har hört från en enda soundbar. Och med massor av kraft och detaljer och allt annat man behöver i hemmabion. Inklusive Dolby Atmos. Fast den bör ha en subwoofer också, och då blir det dyrt. Du får ett bra högtalarpaket för samma pengar. Fast så var det ju den där lilla detaljen med att spara plats också…

 

 1. Sonos Beam

  Vinner med hästlängder

  Sonos ställer upp på startlinjen med ett stort handikapp, eftersom den saknar subwoofer. Ändå tar den sig lekande lätt först till målsnöret.

  Kan styra smarta hem med rösten. Äntligen har en Sonos-produkt fått HDMI! Ger TV-ljudet en ny dimension, med naturlig och fin klang.
  Vi saknar DTS-stöd, och den trådlösa subwoofern mer än fördubblar priset.
  Läs hela testet
 2. Samsung HW-Q76R

  Rent och starkt ljud från ovan

  Vi har aldrig hört en soundbar för de här pengarna som kombinerar kraft och klarhet med sådan elegans.

  Mycket välbalanserad ljudbild, klockren dialog med ”hår på bröstet”. Atmos-ljudet funkar fint.
  Det finns soundbar-högtalare med ännu mer muskler
  Läs hela testet
 3. DALI Katch One

  Soundbar för musik

  Det finns få soundbar-högtalare som låter lika musikaliskt som den här.

  Musik återges med en naturlig klangbalans och en fylligare bas än man skulle kunna tro. Både sångröster och dialoger är klockrena.
  Till film och TV saknas stöd för digitalt ljud från Dolby och DTS. Låter inte lika kraftfullt som andra soundbar-modeller som har extern subwoofer.
  Läs hela testet
 4. Yamaha MusicCast BAR 400 och MusicCast 20

  TV-ljud som går att bygga ut

  Äntligen en Yamaha-soundbar som kan ha trådlösa högtalare! Men MusicCast BAR 400 kan mycket mer än så.

  Superflexibel multiroom-funktion. Användarvänlig och bra ljud. Med trådlösa bakhögtalare kommer man nära äkta hemmabio.
  På egen hand, utan bakhögtalare, är soundbar-högtalaren ganska så anonym och lättglömd.
  Läs hela testet
 5. Samsung HW-Q96R

  Fortfarande bäst i prisklassen

  För de här pengarna finns det ingen bättre soundbar.

  Ljudet är lika explosivt som välbalanserat och bakhögtalarna ger tvättäkta hemmabio! Äntligen har Samsung löst det här med Dolby Atmos direkt ut TV:n!
  Subwoofern håller inte riktigt samma kvalitet och rytmik som resten av systemet. Begränsad strömning.
  Läs hela testet
 6. Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

  Stenhårt från Bose

  Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.

  Ljudet är kraftfullt och engagerande och rumskorrektionen anpassar ljudet efter rummet. Väldigt användarvänlig och vi gillar den programmerbara fjärrkontrollen.
  Ljudbilden är inte lika finmaskig och upplöst som hos de allra bästa. Musik i stereo får ett slags surroundeffekt som man inte kan bli av med.
  Läs hela testet
 7. Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

  Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

  Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.

  Ljudet är förförande varmt, fylligt och inbjudande. Speciellt musik är beroendeframkallande. Subwoofern tillför den efterlängtade slagkraftigheten i basen.
  Det slår aldrig gnistor om mellanregistret, sångröster och dialoger hade kunnat framträda bättre. Bakhögtalare ska absolut övervägas.
  Läs hela testet
 8. Sennheiser Ambeo Soundbar

  Världens bästa soundbar

  Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

  Vi har aldrig hört bättre surroundljud utan bakhögtalare! Ljudet är stort och explosivt, och på låg volym behöver man inte någon subwoofer alls.
  Vem nöjer sig väl med måttlig volym om man har en soundbar som den här? Det betyder att man måste ha en subwoofer trots allt, och då hamnar vi plötsligt på en ganska så extrem prisnivå.
  Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Studioljud hemma

Måste användas med försiktighet

Ljud & Bild
Rulla till toppen