TEST

Topp 8 soundbar-högtalare våren 2020

 itemprop
TESTTopp 8 soundbar-högtalare våren 2020

De allra bästa soundbar-högtalarna

Mys i soffan med någon av de 8 bästa soundbar-högtalarna vi har testat.

Här kan du läsa om de åtta bästa soundbar-högtalarna vi har testat i olika prisklasser, som fortfarande går att köpa. En del av testerna har vi plockat från grupptester, så det kan hända att det finns flera som är utsedda till ”Bäst i test”.

Även om vi tillbringar mycket tid hemma i dagsläget så är det ingen som blir glad av att sitta och sura. Då är det bättre att ta kontrollen, och se till att TV-rummet bjuder på det bästa ljudet och de bästa upplevelserna. Fast helst utan att behöva fylla hela rummet med högtalare …

Läs också 7 vägghögtalare Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?
 data-srcset

Ja, för det är fortfarande så att du får det allra fetaste ljudet med stora högtalare. Men om du bryr dig om inredningen är sådana nästan förbjudna. En soundbar är däremot en bra kompromiss mellan utseende och ljud. Så länge du väljer någon av de bästa, vill säga. Det finns mycket crap där ute som du gör klokt i att undvika.

Välj inte den billigaste

Du kan börja med att välja bort alla som kostar under 3 000 kronor. Då kan du hellre spara pengarna och leva med det platta ljudet från TV:n. Lägg pengarna på en par fina middagar eller uppgradera ditt hemnätverk.

Sonos Beam lydplanke
Sonos Beam är ett av de bästa köpen utan subwoofer. Foto: Sonos

Sonos och multiroom

Men investerar du lite mer i ljudet så kan det blir riktigt bra. Det behöver inte bli våldsamt dyrt, det finns soundbar-högtalare för under 5 000 kronor som vi rekommenderar. Till exempel välkända Sonos Beam, som har fullt stöd för Sonos multiroom-system.

Apropå Sonos så har Yamahas MusicCast-system mycket av Sonos användarvänlighet och multiroom-funktioner, plus vissa ljudmässiga fördelar. Därför är MusicCast Bar400 tillsammans med de trådlösa bakre högtalarna MusicCast 20 ett intressant alternativ.

Å andra sidan har vår favorit Samsung HW-Q76R gått ner i pris. Med den får du riktigt bra ljud, med kraftfull bas som dessutom är välbalanserad. Och Dolby Atmos som ger äkta 3D-ljud – även ovanifrån.

annons
Dali Katch One lydplanke
DALI Katch One är en av de bästa soundbar-högtalarna för musik i sin klass. Och dessutom tjusig att titta på. Foto: DALI

Soundbars för designintresserade

Sedan har vi designvänliga soundbar-högtalare som DALI Katch One, som till på köpet är en fenomenal musikförmedlare även utan subwoofer.

annons

Och när vi pratar design små bör väl Bowers & Wilkins Formation Bar också nämnas, även om den är en highend-högtalare som främst handlar om prestanda. Mycket pengar, men väl värd prislappen.

Sennheiser Ambeo lydplanke
Du hittar knappt någon grymmare soundbar än Sennheiser Ambeo. Fast kanske ingen dyrare heller… Foto: Sennheiser

Highend med bäst ljud

Om du är seriös och bara vill ha det allra bästa ljudet i TV-rummet så är det highend-klassen som gäller. Och den börjar med en av våra absoluta favoriter, Samsung HW-Q96R. Vi snackar riktigt grymt ljud med massor av kraft och dessutom ett tillräckligt balanserat ljud för att fungera suveränt med musik. Trådlösa bakre högtalare ingår också, vilket ger äkta surroundljud. Atmos-ljud från ovan får du dessutom både framifrån och bakifrån. Helt klart det mest prisvärda alternativet i highend-klassen.

Bose har äntligen överraskat positivt, med Soundbar 700. Men du behöver Bass Module Bass Module 700 också.

Och sist men inte på något sätt minst: Sennheiser Ambeo. Den maffigaste soundbar-högtalaren vi någonsin har testat. Den är stor och ful, men låter gudomligt på alla sätt och vis. Faktiskt den allra bästa imitationen av surroundljud som vi någonsin har hört från en enda soundbar. Och med massor av kraft och detaljer och allt annat man behöver i hemmabion. Inklusive Dolby Atmos. Fast den bör ha en subwoofer också, och då blir det dyrt. Du får ett bra högtalarpaket för samma pengar. Fast så var det ju den där lilla detaljen med att spara plats också…

annons

 

   data-srcset

  Sonos Beam

  Pris: 4700 kr Annons
  Kan styra smarta hem med rösten. Äntligen har en Sonos-produkt fått HDMI! Ger TV-ljudet en ny dimension, med naturlig och fin klang.
  Vi saknar DTS-stöd, och den trådlösa subwoofern mer än fördubblar priset.
   data-srcset

  Samsung HW-Q76R

  Pris: 6800 kr Annons
  Mycket välbalanserad ljudbild, klockren dialog med ”hår på bröstet”. Atmos-ljudet funkar fint.
  Det finns soundbar-högtalare med ännu mer muskler
   data-srcset

  DALI Katch One

  Pris: 7200 kr Annons
  Musik återges med en naturlig klangbalans och en fylligare bas än man skulle kunna tro. Både sångröster och dialoger är klockrena.
  Till film och TV saknas stöd för digitalt ljud från Dolby och DTS. Låter inte lika kraftfullt som andra soundbar-modeller som har extern subwoofer.
   data-srcset

  Yamaha MusicCast BAR 400 och MusicCast 20

  Pris: 9400 kr Annons
  Superflexibel multiroom-funktion. Användarvänlig och bra ljud. Med trådlösa bakhögtalare kommer man nära äkta hemmabio.
  På egen hand, utan bakhögtalare, är soundbar-högtalaren ganska så anonym och lättglömd.
   data-srcset

  Samsung HW-Q96R

  Pris: 15000 kr Annons
  Ljudet är lika explosivt som välbalanserat och bakhögtalarna ger tvättäkta hemmabio! Äntligen har Samsung löst det här med Dolby Atmos direkt ut TV:n!
  Subwoofern håller inte riktigt samma kvalitet och rytmik som resten av systemet. Begränsad strömning.
   data-srcset

  Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

  Pris: 20000 kr Annons
  Ljudet är kraftfullt och engagerande och rumskorrektionen anpassar ljudet efter rummet. Väldigt användarvänlig och vi gillar den programmerbara fjärrkontrollen.
  Ljudbilden är inte lika finmaskig och upplöst som hos de allra bästa. Musik i stereo får ett slags surroundeffekt som man inte kan bli av med.
   data-srcset

  Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

  Pris: 25700 kr Annons
  Ljudet är förförande varmt, fylligt och inbjudande. Speciellt musik är beroendeframkallande. Subwoofern tillför den efterlängtade slagkraftigheten i basen.
  Det slår aldrig gnistor om mellanregistret, sångröster och dialoger hade kunnat framträda bättre. Bakhögtalare ska absolut övervägas.
   data-srcset

  Sennheiser Ambeo Soundbar

  Pris: 25000 kr Annons
  Vi har aldrig hört bättre surroundljud utan bakhögtalare! Ljudet är stort och explosivt, och på låg volym behöver man inte någon subwoofer alls.
  Vem nöjer sig väl med måttlig volym om man har en soundbar som den här? Det betyder att man måste ha en subwoofer trots allt, och då hamnar vi plötsligt på en ganska så extrem prisnivå.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Topp 8 soundbar-högtalare våren 2020

   data-srcset

  Världens bästa soundbar-högtalare?

  För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

  (Foto: Tillverkare)

  TV-ljud som går att bygga ut

  Äntligen en Yamaha-soundbar som kan ha trådlösa högtalare! Men MusicCast BAR 400 kan mycket mer än så.

  (Foto: Tillverkare)

  Om din TV lider av spinkigt ljud så finns det inget lättare sätt att bota den än med en billig soundbar.

  (Foto: Tillverkare)

  Ska du ha bättre ljud från TV:n så är en soundbar det allra enklaste sättet. Välj en med strömning så får du en musikanläggning på köpet!

  (Foto: Tillverkare)

  Samsung HW-K660/K661 ger dig ett rent ljud med tyngd, via Bluetooth och wifi.