Search
Generic filters

TEST : Topp 8 soundbar-högtalare våren 2020

De allra bästa soundbar-högtalarna

Mys i soffan med någon av de 8 bästa soundbar-högtalarna vi har testat.

Här kan du läsa om de åtta bästa soundbar-högtalarna vi har testat i olika prisklasser, som fortfarande går att köpa. En del av testerna har vi plockat från grupptester, så det kan hända att det finns flera som är utsedda till ”Bäst i test”.

Även om vi tillbringar mycket tid hemma i dagsläget så är det ingen som blir glad av att sitta och sura. Då är det bättre att ta kontrollen, och se till att TV-rummet bjuder på det bästa ljudet och de bästa upplevelserna. Fast helst utan att behöva fylla hela rummet med högtalare …

Läs också 7 vägghögtalare Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Ja, för det är fortfarande så att du får det allra fetaste ljudet med stora högtalare. Men om du bryr dig om inredningen är sådana nästan förbjudna. En soundbar är däremot en bra kompromiss mellan utseende och ljud. Så länge du väljer någon av de bästa, vill säga. Det finns mycket crap där ute som du gör klokt i att undvika.

Välj inte den billigaste

Du kan börja med att välja bort alla som kostar under 3 000 kronor. Då kan du hellre spara pengarna och leva med det platta ljudet från TV:n. Lägg pengarna på en par fina middagar eller uppgradera ditt hemnätverk.

Sonos Beam lydplanke
Sonos Beam är ett av de bästa köpen utan subwoofer. Foto: Sonos

Sonos och multiroom

Men investerar du lite mer i ljudet så kan det blir riktigt bra. Det behöver inte bli våldsamt dyrt, det finns soundbar-högtalare för under 5 000 kronor som vi rekommenderar. Till exempel välkända Sonos Beam, som har fullt stöd för Sonos multiroom-system.

Apropå Sonos så har Yamahas MusicCast-system mycket av Sonos användarvänlighet och multiroom-funktioner, plus vissa ljudmässiga fördelar. Därför är MusicCast Bar400 tillsammans med de trådlösa bakre högtalarna MusicCast 20 ett intressant alternativ.

Å andra sidan har vår favorit Samsung HW-Q76R gått ner i pris. Med den får du riktigt bra ljud, med kraftfull bas som dessutom är välbalanserad. Och Dolby Atmos som ger äkta 3D-ljud – även ovanifrån.

Dali Katch One lydplanke
DALI Katch One är en av de bästa soundbar-högtalarna för musik i sin klass. Och dessutom tjusig att titta på. Foto: DALI

Soundbars för designintresserade

Sedan har vi designvänliga soundbar-högtalare som DALI Katch One, som till på köpet är en fenomenal musikförmedlare även utan subwoofer.

Och när vi pratar design små bör väl Bowers & Wilkins Formation Bar också nämnas, även om den är en highend-högtalare som främst handlar om prestanda. Mycket pengar, men väl värd prislappen.

Sennheiser Ambeo lydplanke
Du hittar knappt någon grymmare soundbar än Sennheiser Ambeo. Fast kanske ingen dyrare heller… Foto: Sennheiser

Highend med bäst ljud

Om du är seriös och bara vill ha det allra bästa ljudet i TV-rummet så är det highend-klassen som gäller. Och den börjar med en av våra absoluta favoriter, Samsung HW-Q96R. Vi snackar riktigt grymt ljud med massor av kraft och dessutom ett tillräckligt balanserat ljud för att fungera suveränt med musik. Trådlösa bakre högtalare ingår också, vilket ger äkta surroundljud. Atmos-ljud från ovan får du dessutom både framifrån och bakifrån. Helt klart det mest prisvärda alternativet i highend-klassen.

Bose har äntligen överraskat positivt, med Soundbar 700. Men du behöver Bass Module Bass Module 700 också.

Och sist men inte på något sätt minst: Sennheiser Ambeo. Den maffigaste soundbar-högtalaren vi någonsin har testat. Den är stor och ful, men låter gudomligt på alla sätt och vis. Faktiskt den allra bästa imitationen av surroundljud som vi någonsin har hört från en enda soundbar. Och med massor av kraft och detaljer och allt annat man behöver i hemmabion. Inklusive Dolby Atmos. Fast den bör ha en subwoofer också, och då blir det dyrt. Du får ett bra högtalarpaket för samma pengar. Fast så var det ju den där lilla detaljen med att spara plats också…

 

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Sonos Beam

Pris: 4700 kr Annons
Kan styra smarta hem med rösten. Äntligen har en Sonos-produkt fått HDMI! Ger TV-ljudet en ny dimension, med naturlig och fin klang.
Vi saknar DTS-stöd, och den trådlösa subwoofern mer än fördubblar priset.

Samsung HW-Q76R

Pris: 6800 kr Annons
Mycket välbalanserad ljudbild, klockren dialog med ”hår på bröstet”. Atmos-ljudet funkar fint.
Det finns soundbar-högtalare med ännu mer muskler

DALI Katch One

Pris: 7200 kr Annons
Musik återges med en naturlig klangbalans och en fylligare bas än man skulle kunna tro. Både sångröster och dialoger är klockrena.
Till film och TV saknas stöd för digitalt ljud från Dolby och DTS. Låter inte lika kraftfullt som andra soundbar-modeller som har extern subwoofer.

Yamaha MusicCast BAR 400 och MusicCast 20

Pris: 9400 kr Annons
Superflexibel multiroom-funktion. Användarvänlig och bra ljud. Med trådlösa bakhögtalare kommer man nära äkta hemmabio.
På egen hand, utan bakhögtalare, är soundbar-högtalaren ganska så anonym och lättglömd.

Samsung HW-Q96R

Pris: 15000 kr Annons
Ljudet är lika explosivt som välbalanserat och bakhögtalarna ger tvättäkta hemmabio! Äntligen har Samsung löst det här med Dolby Atmos direkt ut TV:n!
Subwoofern håller inte riktigt samma kvalitet och rytmik som resten av systemet. Begränsad strömning.

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Pris: 20000 kr Annons
Ljudet är kraftfullt och engagerande och rumskorrektionen anpassar ljudet efter rummet. Väldigt användarvänlig och vi gillar den programmerbara fjärrkontrollen.
Ljudbilden är inte lika finmaskig och upplöst som hos de allra bästa. Musik i stereo får ett slags surroundeffekt som man inte kan bli av med.

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Pris: 25700 kr Annons
Ljudet är förförande varmt, fylligt och inbjudande. Speciellt musik är beroendeframkallande. Subwoofern tillför den efterlängtade slagkraftigheten i basen.
Det slår aldrig gnistor om mellanregistret, sångröster och dialoger hade kunnat framträda bättre. Bakhögtalare ska absolut övervägas.

Sennheiser Ambeo Soundbar

Pris: 25000 kr Annons
Vi har aldrig hört bättre surroundljud utan bakhögtalare! Ljudet är stort och explosivt, och på låg volym behöver man inte någon subwoofer alls.
Vem nöjer sig väl med måttlig volym om man har en soundbar som den här? Det betyder att man måste ha en subwoofer trots allt, och då hamnar vi plötsligt på en ganska så extrem prisnivå.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.