Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony SRS-XG300

Fin balans

Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.

Av / 2022-06-30 - 07:00
Sony SRS-XG300
Geir Gråbein Nordby

När sommarstämningen är på topp och doften av grillmat osar in i näsborrarna är det bara lite sommarrytmer som behövs för att få humöret på topp.

Lagom till festen har Sony lanserat SRS-XG300 som har en batteritid på upp till 25 timmar och yttermått som tillåter lite ljudtryck, men utan att högtalaren är så stor att det blir trassligt att ta den med sig när man ska tälta eller ta en tur till stranden. Den har till och med ett praktiskt bärhandtag som gör allt lite enklare. Det enda du behöver oroa dig för är vad grannarna tycker om ljudföroreningar …

Sony SRS XG300 GeirGraabein
Sony SRS-XG300 är en bärbar partyhögtalare i ett behändigt format. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fyrkantiga basar – och två slavbasar

Sony har använt utrymmet på bästa sätt med fyrkantiga mellanregisterbasar i stället för runda eller ovala, för att utnyttja ytan maximalt. I varje ände av högtalaren sitter en passiv slavbas, som utökar den effektiva innervolymen. Varje slav är omgiven av en ljusring för att sprida lite extra liv.

Läs också Perfekt balans mellan fest och finess JBL Boombox 2 har definitivt tillräckligt med kraft för att plåga folk i parken. Den låter dessutom förvånansvärt bra.

Rena diskanter

Två dedikerade diskantelement, ett på varje sida om de två fyrkantiga högtalarelementen, sitter väl dolda under det impregnerade högtalarskyddet. Med separata diskanter är det lättare att skapa luftiga övertoner utan att höja förvrängningen eller sänka dynamiken – och med tanke på att högtalaren är vattentät och dammtät (IP67) är detta extra viktigt för att inte övertonerna ska drunkna.

Bärhandtaget är elegant infällt i högtalaren när det inte används och fås ut enkelt genom att man stoppar in tummen. Då glider det ut lite åt sidan och sitter inte helt centrerat.  Designmässigt snyggt, fast kanske inte helt idealiskt att hänga på styret.

Sony SRS XG300 black
Foto: Sony

Bluetooth 5.2

SRS-XG300 har multipoint för anslutning av två enheter samtidigt. Till exempel PC och mobiltelefon. När mobiltelefonen ringer kan du faktiskt prata genom högtalaren och mikrofonen är utrustad med ekoreducering för att ge ett så rent samtalsljud som möjligt.

Bra samtalskvalitet

Jag har provat samtalsfunktionen och måste säga att högtalaren har förvånansvärt rena röster. Den som sitter i andra änden har inga problem med att höra mig, och även en del bakgrundsljud går bra. Det blir inte riktigt lika bra som med ett par bra hörlurar, men är ändå mycket bättre än bara en extrafunktion. Detta är en funktion som faktiskt kan användas, även för digitala videomöten.

sony SRS XG300
Foto: Sony

100 högtalare

Om du tycker att det är lite ont om krut i en enda högtalare så kan du koppla ihop flera stycken. Antingen två i stereo, eller många som spelar i tandem (partyläge). Faktum är att du ska kunna ansluta upp till 100 högtalare trådlöst med Bluetooth – det hade varit väldigt intressant att höra …

App-styrd

Du kan enkelt ansluta SRS-XG300 till Android-telefoner med snabb-parning, eller på vanligt sätt med iPhone, Mac och PC. När du är klar får du gärna ladda ner Music Center-appen. Du kan använda högtalaren utan också, men det är med appen som flera högtalare kan kopplas ihop och då får du dessutom tillgång till en enkel 3-bands EQ.

Sony SRS XG300 lifestyle
Sony SRS-XG300 är en partyhögtalare som även kan användas för mobilsamtal. Foto: Sony

Så låter Sony SRS-XG300

Direkt ur kartongen låter XG300 fylligt och ganska engagerande. Både med min vanliga iPhone, men framförallt med Android-mobil (Samsung Galaxy S21 FE). Den senare kan nämligen använda LDAC-kodeken, som ger överlägset Bluetooth-ljud.

Det är uppenbart att Sony har skruvat upp basen för att imponera med mer fyllighet än man skulle kunna tro kunde komma från en sådan här högtalare. Popmusiken återges med saftiga trumrytmer och det är också förvånansvärt mycket luft i övertonerna. Med den dubbelt så dyra JBL Boomblaster 2 färskt i minnet förväntade jag mig ett mer instängt diskantljud. Lysande.

Vad som inte är fullt lika briljant är mellanregistret, som är för tillbakadraget för mig. Därför plockar jag fram appen och höjer mellanregistret tre snäpp. Jag följer upp med två snäpp i diskanten också.

Plötsligt vaknar röstregistret till liv, och både ljusa och mörkare sångröster framträder, utan att maskeras av basregistret. Elektroniska rytmer blir visserligen inte lika saftiga, men det låter mer balanserat och fungerar bättre i långa loppet, när imponatorfaktorn har lagt sig. Okej, partyhögtalare är partyhögtalare, och då vill man ha bas. Mina EQ-inställningar kanske passar bättre på efterfester. Det fina är att det inte behövs särskilt mycket för att man ska få ett väldigt bra ljud ur den här lilla högtalaren.

Inte den mest dynamiska

Även om du kan få förvånansvärt stort – och ganska bra – basljud från XG300 så finns det en gräns för hur högt du kan spela innan det plattas till. Det är ingen dynamikbomb det här, så det är bland annat på ljudtrycket som den här högtalaren får se sig besegrad av de dyrare JBL Boombox 2 och Ultimate Ears Hyperboom. Men för tretusen kronor, och i det här snitsiga bärbara formatet, måste jag säga att Sony har prickat helt rätt.

Sony SRS XG300 GeirGraabein 2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Sony SRS-XG300 är en bärbar och piffig högtalare som låter dig ta med dig festen vart du än går. På stranden, i parken, när du tältar eller sitter i trädgården. Ljudet är förvånansvärt stort och fylligt, och efter lite justering fungerar det bra även med akustisk musik. Då får man bara höja mellanregistret lite.

När det gäller funktioner prickar högtalaren också rätt, inte minst genom att vara både vattentät och dammtät. Ett helt säkert köp i klassen.

Karakter
Sony SRS-XG300
Premium

Ljud & Bild tycker

Bra och rent ljud efter lite justering i appen. Tillräckligt bra ljudtryck för de flesta ändamål och lång batteritid. Flera högtalare kan kopplas ihop, även i stereo. IP67-vattentät. Dynamiken plattas till när man spelar högt. Lite för lågt mellanregister direkt från fabrik.

1 reaktion på ”Sony SRS-XG300”

  1. Ivan Martinec

    Köpte en på ett blixterbjudande på Amazon för 1460 kr sista helgen i januari-24 och ljudet är ok. Basen är lite tam. Det sämsta är att batteritiden är mycket sämre än de 25 timmar de har utlovat. Har spelat på 50% volym och det håller bara i cirka 10-11 timmar! Det är andra som också har klagat på batteritiden. En skrev att det bara höll i 3 timmar, men då spelade han väl på 100% volym. Fast det är ändå väldigt dåligt!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen