TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Sony SRS-NB10

Lägg ljudet på axlarna

Sony SRS-NB10 är en nackbygel med inbyggda trådlösa högtalare som ger dig personligt ljud utan att stänga in dig.

forfatter
Publicerad 2021-11-12 - 07:45
Karakter
Sony SRS-NB10
L&B tycker
I princip lätt att para ihop med enheter via Bluetooth. Styrningen av själva högtalaren är enkel. Lätt och flexibel men har ändå robust byggkvalitet.
Ljudbilden saknar helt bas, vilket snabbt blir ansträngande. Dessutom fungerar inte Multipoint Connection som man förväntar sig. Ger rent allmänt inte tillräckligt med kvalitet med tanke på priset.
Specifikationer

 

  • Typ: Trådlös högtalare med nackbygel
  • Aktiv brusreducering: Nej
  • Batteritid: 20 timmar
  • Anslutning: Bluetooth 5.1, USB-C
  • Vikt: 113 g
  • Tålighet: IPX4
  • Webb: sony.se

Sony SRS-NB10 är ett par små trådlösa högtalare som har integrerats i en nackbygel. Den har man liggande runt halsen och kan alltså bära med sig ljudet på axlarna. Det måste sägas vara ett koncept som har ganska mycket gemensamt med hörlurar, men skillnaden är att man även ska kunna höra sin omgivning med NB10. Ljudet görs alltså personligt utan att lägga beslag på hela uppmärksamheten.

Sony SRS-NB10 kopplas vanligtvis till datorn via Bluetooth och används till exempel under videomöten och liknande. Det kan vara smart om man jobbar hemifrån och gärna vill kunna höra om det ringer på dörren eller om barnen börjar skrika och bråka.

För det ändamålet skulle man förstås också bara kunna använda laptopens eller bildskärmens inbyggda högtalare – eller ett par bra externa sådana – men fördelen med NB10 är dels att ljudet följer med när man rör sig runt i rummet – genialt för oss som inte kan sitta still – och dels att man naturligtvis kan koppla den trådlösa nackhögtalaren till alla möjliga enheter, inklusive mobiltelefonen och surfplattan. Alltså kan den användas mycket mer flexibelt.

 

Sony SRS-NB10 white
Sony SRS-NB10 är ett par små trådlösa högtalare som är inbyggda i en nackbygel. (Foto: Sony)

Saknar bas

Konceptet är det alltså inget fel på. Och utförandet är också någorlunda godkänt.

Naturligtvis handlar det i grunden om den välkända, gedigna Sony-kvaliteten. Nackbygeln är lätt och flexibel, så att den passar både breda och smala axlar, men ändå tillräckligt tålig för att överleva en stressig vardag. Styrningen också är också enkel och okomplicerad. Till exempel startar Bluetooth-parkopplingen automatiskt när man håller inne Power-knappen i mer än fem sekunder, så det går snabbt och enkelt att växla mellan enheter.

Ljudkvaliteten är däremot inte SRS-NB10:s största fördel. Ljudet är visserligen klart och distinkt, och volymen kan vi inte klaga på, men bas kan man bara glömma. Och i längden är det ansträngande att lyssna på andras röster utan skuggan av basfrekvenser.

Sony SRS-NB10 desk
Sony SRS-NB10 är en nischprodukt som i första hand är avsedd för dig som jobbar hemifrån och vill göra ljudet personligt och smidigt utan att ”bli inlåst” i hörlurar. (Foto: Sony)

Viktig funktion fungerar inte som du tror

Sony lovar också att SRS-NB10 har Multipoint Connection och kan anslutas till två enheter samtidigt, men detta är en sanning med modifikation.

Om man läser det finstilta så blir man nämligen inte utlovad en äkta Multipoint Connection. Det handlar snarare om att de två typerna av Bluetooth-anslutningar (Call Audio [HFP] och Media Audio [A2DP]) ska kunna kopplas samtidigt, men var och en för sig med två olika enheter, så att man till exempel ska kunna lyssna på musik via datorn och ta emot samtal via mobilen.

I praktiken stöter man dock på vissa begränsningar. Till exempel kan man inte koppla in en Mac-dator och en iPhone till SRS-NB10 samtidigt. Och installationen är en ganska komplicerad historia. Vill man till exempel koppla högtalaren till en Macbook och en Android-mobil måste man först skapa anslutningen till mobilen, sedan till datorn och sedan återgå till mobilen och ansluta igen. Då funkar det också, men usch så krångligt.

Nackbygeln är lätt och böjlig, så den passar både breda och smala axlar. (Foto: Sony)

Slutsats: SRS-NB10

Sony SRS-NB10 är en nischprodukt som främst är avsedd för de som jobbar hemifrån och vill göra ljudet personligt och flexibelt utan att ”bli inlåst” i ett par hörlurar. Det syftet uppfyller den lätta och trådlösa nackbygelhögtalaren utan större svårigheter, men ljudet saknar bas i så hög grad att det blir irriterande i längden. Och man ska inte förvänta sig för mycket av den utlovade Multipoint Connection-möjligheten. Användningsmöjligheterna är i själva verket begränsade och installationen är verkligen besvärlig. Och med tanke på priset är det därför svårt att rekommendera SRS-NB10 helhjärtat.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hur är det med hemmabiovarianten SRS-NS7?

HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend