Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony SRS-NB10

Lägg ljudet på axlarna

Sony SRS-NB10 är en nackbygel med inbyggda trådlösa högtalare som ger dig personligt ljud utan att stänga in dig.

Av / 2021-11-12 - 07:45
Sony SRS-NB10
Peter Gotschalk

Sony SRS-NB10 är ett par små trådlösa högtalare som har integrerats i en nackbygel. Den har man liggande runt halsen och kan alltså bära med sig ljudet på axlarna. Det måste sägas vara ett koncept som har ganska mycket gemensamt med hörlurar, men skillnaden är att man även ska kunna höra sin omgivning med NB10. Ljudet görs alltså personligt utan att lägga beslag på hela uppmärksamheten.

Sony SRS-NB10 kopplas vanligtvis till datorn via Bluetooth och används till exempel under videomöten och liknande. Det kan vara smart om man jobbar hemifrån och gärna vill kunna höra om det ringer på dörren eller om barnen börjar skrika och bråka.

För det ändamålet skulle man förstås också bara kunna använda laptopens eller bildskärmens inbyggda högtalare – eller ett par bra externa sådana – men fördelen med NB10 är dels att ljudet följer med när man rör sig runt i rummet – genialt för oss som inte kan sitta still – och dels att man naturligtvis kan koppla den trådlösa nackhögtalaren till alla möjliga enheter, inklusive mobiltelefonen och surfplattan. Alltså kan den användas mycket mer flexibelt.

 

Sony SRS-NB10 white
Sony SRS-NB10 är ett par små trådlösa högtalare som är inbyggda i en nackbygel. (Foto: Sony)

Saknar bas

Konceptet är det alltså inget fel på. Och utförandet är också någorlunda godkänt.

Naturligtvis handlar det i grunden om den välkända, gedigna Sony-kvaliteten. Nackbygeln är lätt och flexibel, så att den passar både breda och smala axlar, men ändå tillräckligt tålig för att överleva en stressig vardag. Styrningen också är också enkel och okomplicerad. Till exempel startar Bluetooth-parkopplingen automatiskt när man håller inne Power-knappen i mer än fem sekunder, så det går snabbt och enkelt att växla mellan enheter.

Ljudkvaliteten är däremot inte SRS-NB10:s största fördel. Ljudet är visserligen klart och distinkt, och volymen kan vi inte klaga på, men bas kan man bara glömma. Och i längden är det ansträngande att lyssna på andras röster utan skuggan av basfrekvenser.

Sony SRS-NB10 desk
Sony SRS-NB10 är en nischprodukt som i första hand är avsedd för dig som jobbar hemifrån och vill göra ljudet personligt och smidigt utan att ”bli inlåst” i hörlurar. (Foto: Sony)

Viktig funktion fungerar inte som du tror

Sony lovar också att SRS-NB10 har Multipoint Connection och kan anslutas till två enheter samtidigt, men detta är en sanning med modifikation.

Om man läser det finstilta så blir man nämligen inte utlovad en äkta Multipoint Connection. Det handlar snarare om att de två typerna av Bluetooth-anslutningar (Call Audio [HFP] och Media Audio [A2DP]) ska kunna kopplas samtidigt, men var och en för sig med två olika enheter, så att man till exempel ska kunna lyssna på musik via datorn och ta emot samtal via mobilen.

I praktiken stöter man dock på vissa begränsningar. Till exempel kan man inte koppla in en Mac-dator och en iPhone till SRS-NB10 samtidigt. Och installationen är en ganska komplicerad historia. Vill man till exempel koppla högtalaren till en Macbook och en Android-mobil måste man först skapa anslutningen till mobilen, sedan till datorn och sedan återgå till mobilen och ansluta igen. Då funkar det också, men usch så krångligt.

Nackbygeln är lätt och böjlig, så den passar både breda och smala axlar. (Foto: Sony)

Slutsats: SRS-NB10

Sony SRS-NB10 är en nischprodukt som främst är avsedd för de som jobbar hemifrån och vill göra ljudet personligt och flexibelt utan att ”bli inlåst” i ett par hörlurar. Det syftet uppfyller den lätta och trådlösa nackbygelhögtalaren utan större svårigheter, men ljudet saknar bas i så hög grad att det blir irriterande i längden. Och man ska inte förvänta sig för mycket av den utlovade Multipoint Connection-möjligheten. Användningsmöjligheterna är i själva verket begränsade och installationen är verkligen besvärlig. Och med tanke på priset är det därför svårt att rekommendera SRS-NB10 helhjärtat.

Karakter
Sony SRS-NB10
Premium

Ljud & Bild tycker

I princip lätt att para ihop med enheter via Bluetooth. Styrningen av själva högtalaren är enkel. Lätt och flexibel men har ändå robust byggkvalitet. Ljudbilden saknar helt bas, vilket snabbt blir ansträngande. Dessutom fungerar inte Multipoint Connection som man förväntar sig. Ger rent allmänt inte tillräckligt med kvalitet med tanke på priset.

1 reaktion på ”Sony SRS-NB10”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen