XTZ 99 W12 DSP

Bas för finsmakare

På kort tid har XTZ skaffat sig ett välrenommerat namn som respektabel högtalartillverkare, mycket tack vare deras prisvänliga subbasar.

Den färska DSP-modellen bygger på den omtyckta 99W12, som fått mycket lovord av Bild & Ljud Hemma tidigare. En kraftig 12-tummare med 300-watts förstärkare monterat i ett gediget basreflexkabinett är det enkla men effektiva receptet. XTZ har också bytt ut de vanliga frekvens- och volymkontrollerna mot en avancerad elektronisk equalizer, som tillåter dig att justera en mängd olika parametrar. Och inte nog med det, som extrautrustning finns en speciell rumskorrektionsmodul, där du med hjälp av en mikrofon och din egen PC kan anpassa basåtergivningen perfekt efter ditt rum.

Ljudkvalitet
Att detta är en subbas med sofistikerade möjligheter råder det ingen som helst tvekan om, men lyckligtvis fungerar den bra direkt ur kartongen också. 99W12DSP övertygar nämligen med en taktfast och fyllig basåtergivning direkt. En av de mest positiva egenskaperna är avsaknaden av lådresonanser och andra orenheter i ljudet. Basåtergivningen är förbluffande ren och gör att du kan höra pyttesmå detaljer som andra subbasar lätt hoppar över. Det är goda nyheter för alla som vill använda subbasen till annat än bara råbarkat filmljud.

Jämfört med den livliga och framfusiga DALI-subbasen kan XTZ:s basåtergivning beskrivas som stramare och mer behärskad. Men efter ett tag är det också uppenbart att XTZ har större precision i anslagen och skiljer bättre på olika bastoner. DSP-subbasen saknar inte heller kraft när vi byter till filmljud. Den går minst lika djupt som DALI Ikon och har tillräckligt med slagkraft för att djupbasen ska massera soffryggen.

Med Room Analyzer-paketet, som består av en mikrofon och en programvara, går det att hämta ut det allra sista. Room Analyzer gör det möjligt att styra subbasen direkt från en dator. Du kan mäta frekvensresponsen i rummet och sedan anpassa basåtergivningen precis som du vill. Detta är guld värt, särskilt när du försöker få till en sömlös övergång mellan subbasen och de övriga högtalarna.

Slutsats
XTZ har gjort det igen. De har byggt en (förhållandevis) billig subbas med samma prestanda och potential som dyrare konkurrenters. Om DSP-modellen är värd de extra pengarna i förhållande till grundversionen beror helt på dig. Om du inte vill lägga en massa tid på inställningar kan två stycken vanliga 99W12 ge mer ljud för pengarna. Men för entusiaster som letar efter den perfekta basåtergivningen och är villiga att jobba lite för att nå målet, är DSP-modellen rätt väg att gå. Mikrofon och programvara kostar ett par kronor extra, men är absolut värda det för dem som vill utnyttja subbasens alla möjligheter. Vi hoppas kunna återkomma med en mer omfattande beskrivning av denna programvara i ett senare nummer.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Bas för varje smak

Med en lätt öronsusning och ostadig gång har vi kommit till vägs ände i testet av sex subbasar. Vilken av dem är då bäst på vad?

JL Audio Fathom F113

Grand Slam

Det finns subbasar och så finns det SUBBASAR. JL Audio sätter en standard för den senare gruppen…

Enorm djupbas Hög ljudkvalitet
Högt pris

SVS PB13-Ultra

Big Boss

SVS kan tryggt sägas vara en av de bästa märkena på att bygga bra subbasar. PB13-Ultra är deras största modell – och vår referens i prisklassen.

Ultra-kraftig djupbas Bra pris
Platskrävande

Dali Ikon Sub

Enkel och effektiv

DALI är duktiga på att bygga bra högtalare som har förnuftiga prislappar, och subbasen i den populära Ikon-serien är en enkel men välgjord konstruktion.

Slagkraftig och underhållande
Aningen ojämn djupbas

Sunfire HRS-8

Liten, men tuff

Sunfire är en av de sanna veteranerna när det gäller mikrosubbasar och de är kända för att bygga små baslådor som kan spela skjortan av de stora!

Liten Bra djupbas
Begränsad ljudnivå

Velodyne MicroVee

Spänstig lättviktare

MicroVee är den minsta subbas vi någonsin testat, men den är minsann ingen mes bara för det.

Superkompakt Rapp och fyllig bas
Begränsad ljudnivå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.