Sammanfattning

Bas för varje smak

Med en lätt öronsusning och ostadig gång har vi kommit till vägs ände i testet av sex subbasar. Vilken av dem är då bäst på vad?

Det första vi kan konstatera är att testets minsta subbasar har ett begränsat användningsområde. De passar bara för mindre rum och riktar sig främst till dem som vill ha en så diskret subbas som möjligt. Här är Velodyne MicroVee den bästa allroundaren, medan Sunfire har lite mer kraft till hårda filmscener. Men om du kan undvara lite mer golvyta bör du absolut prova med något större.

Det är nämligen ingen tvekan om att de större subbasarna i samma prisklass – i detta fall DALI och XTZ – låter klart bättre på allt. Med större baselement och större lådvolymer lyckas de flytta betydligt mer luft innan de tappar andan. Det betyder större tyngd och precision bakom anslagen, mindre förvrängning och mer kraftresurser i de hårdaste filmscenerna.

De två värstingarna från SVS och JL Audio är till för dem som måste ha det allra bästa och som kan ge dem rätt arbetsförhållanden. Om filmljud är viktigast, och du bryr dig mer om maximalt tryck i djupbasen än något annat, är SVS PB13-Ultra det bästa köpet. Den når emellertid inte helt upp till Fathom F113:s ljudkvalitet. JL Audios subbas är dessutom mer kompakt och enklare att installera. Den kostar dock mer än dubbelt så mycket, vilket betyder att du kan köpa två PB13-Ultra för samma pengar. Den ljudmässiga fördelen med två individuellt placerade subbasar lär kunna överträffa JL-subbasens rumskorrektion.

I ett test med så många vitt skilda deltagare är det svårt att utse en klar vinnare. Däremot går det att lovorda den deltagare vi anser ge mest för pengarna. XTZ 99W12 har allt vi kan förvänta oss av en bra subbas: kraft så det räcker, djup och exakt basåtergivning, hög kvalitet och fina inställningar – till ett bra pris.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

JL Audio Fathom F113

Grand Slam

Det finns subbasar och så finns det SUBBASAR. JL Audio sätter en standard för den senare gruppen…

Enorm djupbas Hög ljudkvalitet
Högt pris

SVS PB13-Ultra

Big Boss

SVS kan tryggt sägas vara en av de bästa märkena på att bygga bra subbasar. PB13-Ultra är deras största modell – och vår referens i prisklassen.

Ultra-kraftig djupbas Bra pris
Platskrävande

XTZ 99 W12 DSP

Bas för finsmakare

På kort tid har XTZ skaffat sig ett välrenommerat namn som respektabel högtalartillverkare, mycket tack vare deras prisvänliga subbasar.

Hög ljudkvalitet Avancerade inställningar
Ingenting för de här pengarna

Dali Ikon Sub

Enkel och effektiv

DALI är duktiga på att bygga bra högtalare som har förnuftiga prislappar, och subbasen i den populära Ikon-serien är en enkel men välgjord konstruktion.

Slagkraftig och underhållande
Aningen ojämn djupbas

Sunfire HRS-8

Liten, men tuff

Sunfire är en av de sanna veteranerna när det gäller mikrosubbasar och de är kända för att bygga små baslådor som kan spela skjortan av de stora!

Liten Bra djupbas
Begränsad ljudnivå

Velodyne MicroVee

Spänstig lättviktare

MicroVee är den minsta subbas vi någonsin testat, men den är minsann ingen mes bara för det.

Superkompakt Rapp och fyllig bas
Begränsad ljudnivå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.