TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

JL Audio Fathom F113

Grand Slam

Det finns subbasar och så finns det SUBBASAR. JL Audio sätter en standard för den senare gruppen…

forfatter
Publicerad 2008-09-08 - 19:23
L&B tycker
Enorm djupbas Hög ljudkvalitet
Högt pris
Specifikationer
  • 13,5-tums baselement
  • Förstärkare: 2 500 watt RMS
  • Frekvensomfång: 18–130 Hz (+/–3 dB)
  • Mått: 50 x 42 x 49 cm
  • Vikt: 59 kg

Amerikanska JL Audio är ett ganska så färskt namn inom hemma-hifi, men inom bilstereo anses de vara en av de ledande tillverkarna. De var en av pionjärerna bakom subbasar för bilbruk och levererar i dag exklusiva, skräddarsydda baslådor till en rad bilmodeller. JL utvecklar dessutom sina egna baselement och bör med andra ord ha finfina förutsättningar för att även bygga hifi-subbasar. De satte därför som mål att göra de allra bästa på hela marknaden.

Fathom
Fathom-serien består av tre modeller, och vi har lagt beslag på den värsta av dem alla: F113. Den har ett 13,5 tum stort baselement som är något av det allra grövsta vi sett. Bara upphängningen är nästan tre tum tjock och vittnar om en extrem slaglängd. Elementet sitter som i ett skruvstäd av en förstärkare som JL hävdar kan lämna hela 2 500 watt under korta ögonblick. Hela härligheten sitter inkapslad i ett kraftigt, slutet kabinett där värmen leds bort av massiva kylflänsar av aluminium. Kronan på verket är en finish i blankpolerad pianolack.

Trots de extrema specifikationerna är F113 förvånansvärt kompakt (drygt 2/3 av platsen som SVS tar upp). JL Audio har även tänkt praktiskt när det gäller användningen och har därför flyttat kontrollpanelen till fronten. Det gör subbasen mycket enklare att sköta, både under installationen och till vardags. Att justera nivån kräver inga akrobatiska övningar, vilket kanske är extra käckt om du redan knäckt ryggen på att släpa runt den 60 kilo tunga lådan.

Ljudkvalitet
Det ska mycket till för att imponera på oss efter SVS-subbasen har fått vältra sig fritt, men Fathom-subbasen lyckas faktiskt utmana PB13-Ultra på sin hemmabana. Både när det gäller brutal slagkraft och förmågan att återge de allra djupaste basfrekvenserna. JL-subbasen har i grund och botten ett handikapp mot SVS enorma kabinett med tre basportar, men den urstarka förstärkaren och det mycket speciella baselementet hjälper den att ta igen mycket av vad den förlorar. Vi säger mycket, för SVS-subbasen har fortfarande lite mer skjuts i den djupaste änden av basregistret.

I övrigt är skillnaden i slagkraftighet och maximal nivå inte så stor mellan de båda, men F113 drar det längsta strået när det gäller precision. Basåtergivningen är påtagligt stramare och mer detaljerad än vad SVS lyckas med och verkar, åtminstone rent subjektivt, aningen snabbare. Just detta är en fördel i musiksammanhang, i synnerhet om subbasen ska användas ihop med små och mellanstora High End-högtalare. Under testperioden fick JL-subbasen prova på kräsna modeller från bland annat Marten och Audiovector, och det var förvånansvärt enkelt att lyckas med en sömlös övergång ned till subbasen.

Fathom är också den enda i testet som har automatisk rumskorrektion. Det ingår en mikrofon av hög kvalitet som du kopplar direkt till subbasen. På så sätt kan den själv mäta upp och korrigera för rummets akustik. Det hela tar bara ett par minuter och resulterar i en basåtergivning som är skräddarsydd efter förhållandena. JL poängterar också noggrant att du kan koppla ihop en flera subbasar, som då korrigerar sig helt perfekt för varje position. Vi ser inget problematiskt med detta, bortsett från att priset på en komplett basanläggning då närmar sig vad man får betala för en fin begagnad bil.

Slutsats
Om inte detta är den tyngsta subbasen just nu, så är det i alla fall den tyngsta vi har testat som fortfarande har en någorlunda resonabel storlek. Fathom F113 är helt enkelt skrämmande kraftfull, samtidigt som den dryper av kvalitet. Basåtergivningen är tillräckligt fysisk och hårtslående för att göra de mest långtråkiga filmer oerhört trivsamma, samtidigt som den är musikalisk nog att fungera i en High End-anläggning. Installationen går dessutom lekande lätt tack vare inbyggd rumskorrektion. Efter man förstört ryggen på att få den på rätt plats, vill säga…

Också i detta test:

Sammanfattning

Bas för varje smak

Med en lätt öronsusning och ostadig gång har vi kommit till vägs ände i testet av sex subbasar. Vilken av dem är då bäst på vad?

SVS PB13-Ultra

Big Boss

SVS kan tryggt sägas vara en av de bästa märkena på att bygga bra subbasar. PB13-Ultra är deras största modell – och vår referens i prisklassen.

Ultra-kraftig djupbas Bra pris
Platskrävande

XTZ 99 W12 DSP

Bas för finsmakare

På kort tid har XTZ skaffat sig ett välrenommerat namn som respektabel högtalartillverkare, mycket tack vare deras prisvänliga subbasar.

Hög ljudkvalitet Avancerade inställningar
Ingenting för de här pengarna

Dali Ikon Sub

Enkel och effektiv

DALI är duktiga på att bygga bra högtalare som har förnuftiga prislappar, och subbasen i den populära Ikon-serien är en enkel men välgjord konstruktion.

Slagkraftig och underhållande
Aningen ojämn djupbas

Sunfire HRS-8

Liten, men tuff

Sunfire är en av de sanna veteranerna när det gäller mikrosubbasar och de är kända för att bygga små baslådor som kan spela skjortan av de stora!

Liten Bra djupbas
Begränsad ljudnivå

Velodyne MicroVee

Spänstig lättviktare

MicroVee är den minsta subbas vi någonsin testat, men den är minsann ingen mes bara för det.

Superkompakt Rapp och fyllig bas
Begränsad ljudnivå
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend