: Sunfire HRS-8

Liten, men tuff

Sunfire är en av de sanna veteranerna när det gäller mikrosubbasar och de är kända för att bygga små baslådor som kan spela skjortan av de stora!

Amerikanerna skapade en ny trend med Sunfires True Subwoofer – en ytterst kompakt subbas som med hjälp av extremt lång slaglängd och våldsam förstärkarkraft lyckades spela jordbävningsbas som man tidigare bara fått från kylskåpsstora lådor. Den minsta modellen HRS-8 använder ett liknande recept på framgång.

Till skillnad från Velodynes modell är det bara ett enda element som gäller, dock en liten större 8-tummare som sitter i en aning större låda. De två subbasarna ockuperar dock ungefär lika mycket golvyta. Somliga föredrar kanske Sunfires blanka och stiliga finish i stället för Velodynes lite grövre profil, som å andra sidan är mer motståndskraftig mot repor och hårdhänt behandling.

Ljudkvalitet
Sunfire är bara beväpnad med en 8-tummare och har i utgångspunkt lite mindre membranyta än Velodyne, men den tjocka och kraftiga upphängningen tillåter den att pumpa stora mängder luft i förhållande till dess storlek. Dessa egenskaper gör också utslag på ljudet. Sunfire har betydligt mer slagkraft och kan spela både högre och djupare än Velodyne. Ljudet från helikoptrarna i ”Black Hawk Down” är därför påtagligt mer fysiskt och verklighetstroget. Soffryggen skakar och ljudtrycket känns i magtrakten, och vi blir imponerade av ljudtrycket Sunfire lyckats få ut ur den kompakta konstruktionen.

Supertufft på film, alltså, men hur är det med musik? HSR-8 avslöjar ganska så snabbt att den saknar konkurrentens lätta och lediga basrespons, så ljudet från kontrabas, gitarr och trummor kan därför kännas lite mindre engagerande. I synnerhet på låg eller medelhög volym. Det kraftiga elementet är helt enkelt för tungt och trögt för att reagera på små förändringar i musiken, det måste ha lite ”stuns” för att det ska börja röra sig ordentligt. Detta medför att ljudets minsta och mest finkänsliga detaljer dämpas en aning i förhållande till större utblåsningar.

Slutsats
Sunfires minsta är definitivt en tuff historia, men dess ljudmässiga egenskaper passar bättre till film än musik. Den lite hårda spelstilen gör också att HRS-8 passar mindre bra som partner till rappa och reaktionssnabba stativhögtalare och trots bra slagkraft och djupbasegenskaper är den fortfarande för liten för att kunna matcha stora golvhögtalare. Ett par mellanstora högtalare i ett litet rum är däremot en utmärkt matchning, så om du är ute efter en liten subb som främst ska användas till film är HRS-8 väl värd en närmare titt.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Sammanfattning

Bas för varje smak

Med en lätt öronsusning och ostadig gång har vi kommit till vägs ände i testet av sex subbasar. Vilken av dem är då bäst på vad?

JL Audio Fathom F113

Grand Slam

Det finns subbasar och så finns det SUBBASAR. JL Audio sätter en standard för den senare gruppen…

Enorm djupbas Hög ljudkvalitet
Högt pris

SVS PB13-Ultra

Big Boss

SVS kan tryggt sägas vara en av de bästa märkena på att bygga bra subbasar. PB13-Ultra är deras största modell – och vår referens i prisklassen.

Ultra-kraftig djupbas Bra pris
Platskrävande

XTZ 99 W12 DSP

Bas för finsmakare

På kort tid har XTZ skaffat sig ett välrenommerat namn som respektabel högtalartillverkare, mycket tack vare deras prisvänliga subbasar.

Hög ljudkvalitet Avancerade inställningar
Ingenting för de här pengarna

Dali Ikon Sub

Enkel och effektiv

DALI är duktiga på att bygga bra högtalare som har förnuftiga prislappar, och subbasen i den populära Ikon-serien är en enkel men välgjord konstruktion.

Slagkraftig och underhållande
Aningen ojämn djupbas

Velodyne MicroVee

Spänstig lättviktare

MicroVee är den minsta subbas vi någonsin testat, men den är minsann ingen mes bara för det.

Superkompakt Rapp och fyllig bas
Begränsad ljudnivå
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.
Nytt år, ny TV? LG meddelar att de börjar rulla ut årets nya TV-modeller redan i mars.
Kinesiska Xiaomi vill göra intryck på TV-marknaden med en ny 75-tums Android-TV.
Nytt för i år: Philips bästa LCD-skärmar utrustas med avancerad MiniLED-bakbelysning!
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.