TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sunfire HRS-8

Liten, men tuff

Sunfire är en av de sanna veteranerna när det gäller mikrosubbasar och de är kända för att bygga små baslådor som kan spela skjortan av de stora!

forfatter
Publicerad 2008-09-08 - 19:04
L&B tycker
Liten Bra djupbas
Begränsad ljudnivå
Specifikationer
 • 8-tums baselement
 • Förstärkare: 1000 watt RMS
 • Frekvensomfång: 22–100 Hz
 • Mått: 25 x 25 x 25 cm
 • Vikt: 12,7 kg

Amerikanerna skapade en ny trend med Sunfires True Subwoofer – en ytterst kompakt subbas som med hjälp av extremt lång slaglängd och våldsam förstärkarkraft lyckades spela jordbävningsbas som man tidigare bara fått från kylskåpsstora lådor. Den minsta modellen HRS-8 använder ett liknande recept på framgång.

Till skillnad från Velodynes modell är det bara ett enda element som gäller, dock en liten större 8-tummare som sitter i en aning större låda. De två subbasarna ockuperar dock ungefär lika mycket golvyta. Somliga föredrar kanske Sunfires blanka och stiliga finish i stället för Velodynes lite grövre profil, som å andra sidan är mer motståndskraftig mot repor och hårdhänt behandling.

Ljudkvalitet
Sunfire är bara beväpnad med en 8-tummare och har i utgångspunkt lite mindre membranyta än Velodyne, men den tjocka och kraftiga upphängningen tillåter den att pumpa stora mängder luft i förhållande till dess storlek. Dessa egenskaper gör också utslag på ljudet. Sunfire har betydligt mer slagkraft och kan spela både högre och djupare än Velodyne. Ljudet från helikoptrarna i ”Black Hawk Down” är därför påtagligt mer fysiskt och verklighetstroget. Soffryggen skakar och ljudtrycket känns i magtrakten, och vi blir imponerade av ljudtrycket Sunfire lyckats få ut ur den kompakta konstruktionen.

Supertufft på film, alltså, men hur är det med musik? HSR-8 avslöjar ganska så snabbt att den saknar konkurrentens lätta och lediga basrespons, så ljudet från kontrabas, gitarr och trummor kan därför kännas lite mindre engagerande. I synnerhet på låg eller medelhög volym. Det kraftiga elementet är helt enkelt för tungt och trögt för att reagera på små förändringar i musiken, det måste ha lite ”stuns” för att det ska börja röra sig ordentligt. Detta medför att ljudets minsta och mest finkänsliga detaljer dämpas en aning i förhållande till större utblåsningar.

Slutsats
Sunfires minsta är definitivt en tuff historia, men dess ljudmässiga egenskaper passar bättre till film än musik. Den lite hårda spelstilen gör också att HRS-8 passar mindre bra som partner till rappa och reaktionssnabba stativhögtalare och trots bra slagkraft och djupbasegenskaper är den fortfarande för liten för att kunna matcha stora golvhögtalare. Ett par mellanstora högtalare i ett litet rum är däremot en utmärkt matchning, så om du är ute efter en liten subb som främst ska användas till film är HRS-8 väl värd en närmare titt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Bas för varje smak

Med en lätt öronsusning och ostadig gång har vi kommit till vägs ände i testet av sex subbasar. Vilken av dem är då bäst på vad?

JL Audio Fathom F113

Grand Slam

Det finns subbasar och så finns det SUBBASAR. JL Audio sätter en standard för den senare gruppen…

Enorm djupbas Hög ljudkvalitet
Högt pris

SVS PB13-Ultra

Big Boss

SVS kan tryggt sägas vara en av de bästa märkena på att bygga bra subbasar. PB13-Ultra är deras största modell – och vår referens i prisklassen.

Ultra-kraftig djupbas Bra pris
Platskrävande

XTZ 99 W12 DSP

Bas för finsmakare

På kort tid har XTZ skaffat sig ett välrenommerat namn som respektabel högtalartillverkare, mycket tack vare deras prisvänliga subbasar.

Hög ljudkvalitet Avancerade inställningar
Ingenting för de här pengarna

Dali Ikon Sub

Enkel och effektiv

DALI är duktiga på att bygga bra högtalare som har förnuftiga prislappar, och subbasen i den populära Ikon-serien är en enkel men välgjord konstruktion.

Slagkraftig och underhållande
Aningen ojämn djupbas

Velodyne MicroVee

Spänstig lättviktare

MicroVee är den minsta subbas vi någonsin testat, men den är minsann ingen mes bara för det.

Superkompakt Rapp och fyllig bas
Begränsad ljudnivå
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend