TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Velodyne MicroVee

Spänstig lättviktare

MicroVee är den minsta subbas vi någonsin testat, men den är minsann ingen mes bara för det.

forfatter
Publicerad 2008-09-08 - 18:57
L&B tycker
Superkompakt Rapp och fyllig bas
Begränsad ljudnivå
Specifikationer
 • 6,5-tums baselement
 • 2 x 6,5-tums passiva membran
 • Förstärkare: 1000 watt RMS
 • Frekvensomfång: 38–120 Hz (+/–3 dB)
 • Mått: 23 x 23 x 24 cm
 • Vikt: 9,1 kg
Riktpris: 8000Pr. 2008-09-08 Produktsida

Även om Velodyne är ett av världens mest välkända subbasmärken var vi till en början lite tveksamma om en liten kub av samma storlek som en fotboll skulle kunna kallas för ”subwoofer”. Den pyttelilla lådan är bara närmare nio tum stor åt alla håll och väger bara nio kilo. Men Velodyne har satsat på att flytta maximalt med luft i förhållande till storleken och kompletterat den aktiva 6,5-tummaren med två sidomonterade, passiva basar. Kraft finns det gott om från en 1000-watts förstärkare.

Ljudkvalitet
Av storleken att döma hade vi nästan förväntat oss att första bästa baslåt skulle få lådan att explodera. Men icke. MicroVee har faktiskt en förvånansvärt pigg och fyllig basåtergivning. Den turbulenta handlingen i krigsfilmen ”Black Hawk Down” blir påtagligt bättre när Velodyne-subbasen skapar fundamentet, och explosionerna känns tydligt i ryggmärgen. Även om vi inte direkt blåser omkull är det lätt att bli engagerad. MicroVee plågas inte heller av nämnvärda förvrängningar eller de miss-ljud som man ofta förknippar de billigaste och minsta subbasarna med.

Fördelen med små element är att de är lätta att starta och stoppa. Det hör vi på Velodynes rappa och taktfasta basrepons. Subbasen hänger med i all slags musikaliska krumsprång utan efterhäng. En annan positiv egenskap är att basen hänger med direkt från start och inte behöver hög volym för att vara tydlig. Det betyder att den passar fint att använda tillsammans med exempelvis mindre stativhögtalare.

Nackdelen med små element är just att de är små. Precis som en motor är det slagvolym som räknas i bassammanhang och med bara tre små element finns det gränser för hur mycket luft Velodyne-lådan lyckas flytta innan det säger stopp. För eller senare når den en punkt där elementen blir stående och fladdrar utan någon nämnvärd ökning i ljudtryck. Denna fysiska begränsning är mer framträdande i stora rum och i kombination med kraftigare ljudanläggningar.

Slutsats
Velodynes minsta spelar inte dunderhögt och går inte heller avgrundsdjupt i basen, men i mindre rum är MicroVee en tuff liten rackare som kan hänga med en rad olika högtalare fint. Den rappa och spänstiga basen passar bra till både film och musik, och trots avsaknad av rå slagkraftighet är den därför en lysande allroundsubbas. Vill du ha mer ljudtryck kan det vara värt att överväga två stycken, eller något av MicroVees större syskon som också är ytterst kompakta. Bäst av allt är ju att man kan gömma undan sådana här subbasar nästan var som helst…

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Bas för varje smak

Med en lätt öronsusning och ostadig gång har vi kommit till vägs ände i testet av sex subbasar. Vilken av dem är då bäst på vad?

JL Audio Fathom F113

Grand Slam

Det finns subbasar och så finns det SUBBASAR. JL Audio sätter en standard för den senare gruppen…

Enorm djupbas Hög ljudkvalitet
Högt pris

SVS PB13-Ultra

Big Boss

SVS kan tryggt sägas vara en av de bästa märkena på att bygga bra subbasar. PB13-Ultra är deras största modell – och vår referens i prisklassen.

Ultra-kraftig djupbas Bra pris
Platskrävande

XTZ 99 W12 DSP

Bas för finsmakare

På kort tid har XTZ skaffat sig ett välrenommerat namn som respektabel högtalartillverkare, mycket tack vare deras prisvänliga subbasar.

Hög ljudkvalitet Avancerade inställningar
Ingenting för de här pengarna

Dali Ikon Sub

Enkel och effektiv

DALI är duktiga på att bygga bra högtalare som har förnuftiga prislappar, och subbasen i den populära Ikon-serien är en enkel men välgjord konstruktion.

Slagkraftig och underhållande
Aningen ojämn djupbas

Sunfire HRS-8

Liten, men tuff

Sunfire är en av de sanna veteranerna när det gäller mikrosubbasar och de är kända för att bygga små baslådor som kan spela skjortan av de stora!

Liten Bra djupbas
Begränsad ljudnivå
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend