TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

SVS PB13-Ultra

Big Boss

SVS kan tryggt sägas vara en av de bästa märkena på att bygga bra subbasar. PB13-Ultra är deras största modell – och vår referens i prisklassen.

forfatter
Publicerad 2008-09-08 - 19:18
L&B tycker
Ultra-kraftig djupbas Bra pris
Platskrävande
Specifikationer
 • 13,5-tums baselement
 • Förstärkare: 750 watt RMS
 • Frekvensomfång: 18–150 Hz (+/–3 dB)
 • Mått: 57 x 52 x 69 cm
 • Vikt: 70 kg

Och vi måste erkänna att det inte finns mycket i andra prisklasser som kan mäta sig med SVS-subbasen heller – så länge det estetiska kommer i andra hand. SVS byggs på det gamla hederliga sättet, med stora kabinett och stora baselement, tillsammans med förstärkare av god kvalitet. Här används inga tricks för att få ut bra bas ur små lådor, utan snarare modern teknik för att få bättre ljud ur de större.

Om Velodyne MicroVee är den minsta subbasen vi någonsin testat så är PB13-Ultra avgjort den största. Den ockuperar sex gånger så mycket golvyta och hade det inte varit för det 13,5 tum stora baselementet så skulle lådan säkert kunnat användas som hundkoja. Lyckligtvis kan de fysiska måtten överföras till ett fysiskt ljud av motsvarande proportioner.

Ljudkvalitet
Vi har sagt det förr: Att spela film eller musik med en SVS-subbas i rummet är ungefär som att vara i ringen med Muhammed Ali och Mike Tyson på en gång. Basen är lika stenhård som den är exakt, och du kan spela extremt högt utan att subbasen uppvisar minsta tecken på att tappa andan. PB13-Ultra har en förbluffande förmåga att greppa tag i lyssnarna och verkligen skaka om dem, vilket gör varje actionfilm till en halsbrytande upplevelse. Till och med mer lågmälda filmer kan dra nytta av det våldsamma fundamentet, som bland annat bidrar till att dialoger och annat ljud hörs mer tydligt.

Den våldsamma subbasen passar också bra till musik, men det krävs tämligen fullvuxna högtalare för att hänga med sådana djupbasegenskaper. Det bör också påpekas att Ultra-subbasen låter bäst i det allra djupaste basregistret, från 50–60 Hz och nedåt, och alltså inte är perfekt tillsammans med små bokhyllehögtalare. Å andra sidan får du leta länge efter en subbas som spelar en djupare och mer fysisk djupbas…

Slutsats
Den är förfärligt stor och opraktisk, men PB13-Ultra behöver inte ursäkta sig så länge den levererar något av det häftigaste i basväg som finns på hela marknaden. För filmentusiaster som har speciella biorum lär nog inte storleken spela någon större roll heller. SVS fortsätter att vara något av det mest kompro-misslösa man kan köpa, och priset är det inget fel  på heller.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Bas för varje smak

Med en lätt öronsusning och ostadig gång har vi kommit till vägs ände i testet av sex subbasar. Vilken av dem är då bäst på vad?

JL Audio Fathom F113

Grand Slam

Det finns subbasar och så finns det SUBBASAR. JL Audio sätter en standard för den senare gruppen…

Enorm djupbas Hög ljudkvalitet
Högt pris

XTZ 99 W12 DSP

Bas för finsmakare

På kort tid har XTZ skaffat sig ett välrenommerat namn som respektabel högtalartillverkare, mycket tack vare deras prisvänliga subbasar.

Hög ljudkvalitet Avancerade inställningar
Ingenting för de här pengarna

Dali Ikon Sub

Enkel och effektiv

DALI är duktiga på att bygga bra högtalare som har förnuftiga prislappar, och subbasen i den populära Ikon-serien är en enkel men välgjord konstruktion.

Slagkraftig och underhållande
Aningen ojämn djupbas

Sunfire HRS-8

Liten, men tuff

Sunfire är en av de sanna veteranerna när det gäller mikrosubbasar och de är kända för att bygga små baslådor som kan spela skjortan av de stora!

Liten Bra djupbas
Begränsad ljudnivå

Velodyne MicroVee

Spänstig lättviktare

MicroVee är den minsta subbas vi någonsin testat, men den är minsann ingen mes bara för det.

Superkompakt Rapp och fyllig bas
Begränsad ljudnivå
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
3 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend