Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: KEF R100

Mitt i prick

KEFs nya R100 är en riktig fullträff för dig som gillar en stor och realistisk ljudbild.

Publicerad 2012-05-22 - 13:32
KEF R100
Kristian Holen

Alla stora högtalarmärken har sina unika kännetecken och ”varumärken” som de bygger sina konstruktioner på. B&W är berömda för sina kevlarmembran, Klipsch har sina horn och Elac sina banddiskanter. Hos KEF är det definitivt Uni-Q-elementet som står i fokus. Det är ett så kallat koaxial­element, vilket i praktiken innebär att diskanten sitter monterad i mitten av mellanregistret. Tekniken har den uppenbara fördelen att ljudvågorna kommer från en och samma punkt och därför har en enhetlig spridning över ett stort frekvensområde. Det kan man enkelt höra på att ljudet får en otroligt välfokuserad och exakt karaktär.

KEF har förädlat sin teknik under många år och har numera Uni-Q-element i nästan samtliga av sina högtalare. Förra året blev kollegan Geir Nordby imponerad av de små toppmodellerna Reference 201/2, som enligt honom till och med fick hans referenshögtalare från Gallo att låta ”slöa” i mellanregistret. Nackdelen var det höga priset på 45 000 kronor. Nu har däremot KEF lanserat en billigare serie som har många av Reference-seriens innovationer …

R100
Nya R-serien har ett helt nytt Uni-Q-element som bygger på erfarenheterna från koncepthögtalaren Blade. Den största skillnaden sägs vara att diskanten har fått en bättre spridning, samt att ett kraftigare magnetsystem ger bättre kontroll i mellanregistret. Dessa ändringar ska ge R-serien ett markant bättre ljud än den gamla XQ-serien den ersätter.

R-serien är full av spännande högtalare, inklusive tre golvmodeller, men vi bestämde oss för att börja med den minsta, R100. En väldigt renodlad högtalare där hela frekvensregistret täcks av ett Uni-Q-element som har extra tjock gummiupphängning så att det inte bara kan återge mellanregistret utan även spelar bas.

Lilla R100 har bra byggkvalitet – kabinettet är modernt och minimalistiskt, utan synliga fogar, och högtalarfronten hålls på plats av dolda magneter. På baksidan hittar vi en smart utformad basport och högtalarterminaler som klarar dubbla kablar (biwiring). En fiffig detalj är att terminalerna har skruvkoppling i stället för bleck mellan diskant och bas/mellanregister, så om du vill använda biwiring skruvar du bara ut muttrarna så kapas förbindelsen mellan de två terminalerna.

Ljudkvalitet
Det är inte ovanligt att små högtalare ger ifrån sig ett stort ljud – desto ovanligare är att man både får en stor ljudbild och en knivskarp precision. Just detta är vårt första intryck när vi kopplar upp R100 i testrummet. I stället för ett slags diffust, helomslutande ljud målar KEF-högtalarna upp en enorm ljudbild som samtidigt är oerhört direkt, precis och välfokuserad. Kombinationen är ganska så sällsynt och bjuder oss som lyssnar på en holografisk upplevelse utöver det vanliga.

När vi spelar Pink Floyd The Wall fyller musiken hela rummet och vi kan formligen höra luften mellan musikerna och deras instrument. I stället för att ligga som på ett tunt snöre mellan högtalarna kommer ljuden långt utifrån sidorna, till och med bakom oss. Snacka om virtuellt surroundljud!

Förutom den generösa ljudbilden noterar vi att R100 har osedvanligt bra timing. Trummor, syntar och röster väller ut i rummet med exakt rytm och fokus. De kan jämföras med att hitta den optimala skärpan på ett kameraobjektiv: allt blir klarare och det är enklare att tyda varje liten detalj. Detta fokus tjänar all slags musik på, men vi tycker att det är påfallande hur rytmisk pop, hiphop och elektronika blir extra underhållande med den extra fokuseringen.

Men en stor ljudbild och precis timing är inte allt här i världen. Klangbalansen är också viktig. Här kan vi tänka oss att många har ett hat-kärleksförhållande till KEFarna. De har en tuff, osminkad och framfusig spelstil som ger musiken gott om tryck och liv, men de håller inte heller tillbaka något. Jämfört med väluppfostrade och snälla monitorhögtalare med silkesdome-diskanter har R100 absolut mer energi och en aning vassare klang längst upp. Hate it or love it!

Basen måste sägas vara överraskande bra med tanke på storleken – den speciella upphängningen gör att baselementet kan flytta rikliga mängder luft. Fysikens lagar gäller dock fortfarande och man får lov att klara sig utan de djupaste bastonerna, men KEF-högtalarna har en fyllig och rytmiskt exakt bas som ger musiken ett stadigt fundament och bra tryck.

R100 är inte tungdrivna men uppskattar naturligtvis en förstärkare av hög kvalitet. Det oerhört öppna mellanregistret avslöjar enkelt brist på kontroll och finess i förstärkare och signalkälla. Man bör alltså undvika de billigaste hemmabioreceivrarna och snarare börja på samma ställe som högtalarna (10 000 kronor) när man letar förstärkare.

Lättplacerade
KEFarnas superfokuserade ljud och den speciella spridningskaraktäristiken kräver att man jobbar en del med placeringen. Eftersom diskanten sitter försänkt i mellanregistret begränsas spridningen i förhållande till traditionella domediskanter. Detta har både sina för- och nackdelar. Ljudet sprids väldigt jämnt i hela frekvensregistret, vilket betyder en tämligen rymlig ”sweet spot” – nästan ett slags ”sweet area” – men det är desto viktigare att befinna sig innanför detta område. Därför föredrog vi att ställa högtalarna lite närmare varandra än vi brukar, och vinklade dem rakt framåt. Då fick vi en otroligt luftig ljudbild som inte blev för påflugen. Denna placering gav också ett otroligt bra stereoperspektiv och en holografi som sträckte sig långt ut på sidan av högtalarna. På grund av de bakåtriktade basportarna föredrog vi att ställa högtalarna på stativ så att de kunde dras ut en bit från bakväggen – men inte för långt, då blev basen i tunnaste laget. Mellan 30 och 50 centimeter gav ett bra resultat i vårt lyssningsrum.

Slutsats
KEF R100 är en liten och pigg högtalare med en del uppseendeväckande egenskaper. Kombinationen av en superfokuserad ljudbild och precis timing garanterar engagerande musikupplevelser. Även många betydligt dyrare högtalare får svårt att kopiera holografin och realismen som R100 presterar när de gör sitt bästa. Detta är en högtalare vi rekommenderar alla att provlyssna på – och ljudet bådar gott för de större modellerna i serien!

Ljud & Bild tycker

Stor och precis ljudbild. Precis timing. Osminkad och avslöjande ljudkaraktär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen