Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: DALI Oberon On-Wall C

Smälter in i omgivningen

DALI har gjort sin trådlösa teknik tillgänglig till ett pris som alla kan vara med på. Och i ett format som alla kan få plats med.

Skrivet av / 2020-11-07 - 11:00
DALI Oberon On-Wall C
John Hvidlykke

Aktiva stereohögtalare för hemmabruk håller snabbt på att bli ett alternativ till gammaldags passiva. Men även om det finns tekniska fördelar med att bygga in elektroniken i högtalarna så har inträdesbiljetten hittills varit dyr på de flesta ställen. Nu har dock DALI gjort ”aktiverade” versioner av sin budgetserie, Oberon.

DALI Oberon On-wall C är, som namnet antyder, en vägghögtalare. Kabinettet är 12 centimeter djupt och ungefär så platt som det går att göra. Eftersom fronten är täckt av grått, vävt möbeltyg glider högtalaren in extremt diskret i inredningen. Och om man väljer varianten med vit finish så lär högtalarna klara även den mest militanta WAF-inspektionen (Wife Acceptance Factor).

Bakom tygfronten hittar man ett 5-tums bas/mellanregister med DALIs karaktäristiska träfibermembran och en 29-mm textildome.

DALI Oberon On-wall C är så platt att den nästan går i ett med väggen. (Foto: DALI)

2 x 50 watt i varje högtalare

Det finns två 50-watts förstärkare inbyggda i varje högtalare. Det är betydligt mindre än de 2 x 250 watt som finns i både Rubicon 6 C och Callisto 2 C. Delningsfiltret tas om hand av en digital signalprocessor, som även rättar till frekvensresponsen. Detta innebär att den aktiva versionen av Oberon On-wall har förmågor i basregistret som den passiva inte matchar. DSP:n används förmodligen också för att jämna till ojämnheter i frekvensresponsen som beror på väggplaceringen.

På baksidan hittar man en basreflexport, som är ordnad så att luftspalten mellan kabinettet och väggen bakom ingår i själva porten. Där sitter också en panel där man anger högtalarens plats i det trådlösa systemet.

På baksidan kan man välja plats för högtalaren (höger/vänster). Basreflexporten använder utrymmet mellan bakplattan och väggen som avslutning. (Foto: DALI)

Installationen är både enklare och svårare än för fristående högtalare. Det behövs både en borrmaskin och ett vattenpass för att få dem på plats. Å andra sidan behöver man inte pilla med att hitta rätt avstånd från vägg och hörn, eller den perfekta vinkeln mot lyssningsplatsen.

Frigör dyra kvadratmeter

Det är inte bara smidigt, man sparar också en hel del golvyta när man slipper ha ett par stativhögtalare som står en halv eller en hel meter ut från väggen. Vilket kommer att vara uppskattat i små hus och lägenheter där kvadratmeterpriserna är höga.

Länken mellan signalkällorna och högtalarna är DALIs egen Sound Hub, som enklast kan beskrivas som en digital förförstärkare med trådlös anslutning till de två högtalarna. Till de aktiva Oberon-högtalarna har DALI också introducerat en kompakt och lite billigare version av Sound Hub. Priset för högtalarna är inklusive hubb.

Sound Hub kan enklast betraktas som en trådlös, digital förförstärkare. (Foto: DALI)

Bra anslutningar

Förutom storleken är skillnaden mellan de två hubbarna att den mindre versionen inte kan byggas ut med extra moduler för musikstreaming med BluOS. Däremot har den kompakta hubben fått HDMI-ingång med ARC (Audio Return Channel) som gör det lekande lätt att skicka TV-ljudet till högtalarna och att styra alltihop från TV:ns fjärrkontroll. Det finns också två optiska ljudingångar samt en analog.

All nödvändiga in- och utgångar finns. Den kompakta hubben har fått HDMI-ingång med ARC. (Foto: DALI)

Ljudkvaliteten

Det känns nästan oanständigt enkelt att ersätta mina välvuxna stativhögtalare med de diskreta, vita Oberon On-wall C. När stativ och högtalare är ur vägen får jag nästan två kvadratmeter extra golvyta. Det är visuellt frestande att sätta högtalarna alldeles intill TV-skärmen på väggen, men om stereoperspektivet ska bli optimalt så ska avståndet mellan högtalarna vara detsamma som mellan lyssningsplatsen och varje högtalare.

Det finns mycket som talar för att man ska hänga upp högtalare på väggen. Förutom möbleringsvänligheten hjälper väggen till med att förstärka basen, eftersom högtalaren bara spelar i ett rum som är hälften så stort som för en fristående högtalare på stativ. Å andra sidan har vägghögtalare oftast problem med perspektivet.

DALIerna målar upp en akustisk scen som inte är enorm eller djup, men ändå har en bra känsla av rymd bakom högtalarna. Ett par stativhögtalare hade kanske gjort det mer exakt, men inte med samma tyngd. Och man kan inte få något holografiskt perspektiv för femtontusen kronor – inklusive förstärkare.

En av fördelarna med aktiva, digitala högtalare är att elektroniken kan korrigera för dalar och toppar i frekvenskurvan. Och Oberon On-wall C har en orimligt bestämd och djup bas för att ha ett femtumselement i ett så litet kabinett. Även när man tar med förstärkningen från väggplaceringen i beräkningen. Basåtergivningen har full nivå ända ner till gränsen vid 51 Hz och det är inga problem att få fart på mitt 25 kvadratmeter stora vardagsrum.

När tygfronten sitter på bör de små vägghögtalarna klara sig undan även de mest kritiska blickar. (Foto: DALI)

Arbetsglädje

Den fina tyngden innebär att basen i Chris Jones ”No Sanctuary Here” blir lika mäktig som den ska vara. Kanske till och med en smula mer än så, för de små DALI-högtalarna spelar med en arbetsglädje som är en stark kontrast till deras diskreta yttre. Till och med kyrkorgeln i ”Koyaanisqatsi” tar mäktig plats i rummet.

Oberonerna klarar sig inte helt utan att drabbas av en liten förhöjning i mellanbasen. Men de gör det på ett sätt som är så charmerande att det känns varmt i stället för ansträngande. Speciellt eftersom basen fortfarande är ren och nyanserad.

Även i toppen briljerar högtalarna med en upplöst diskant som klär cymbaler och hi-hat och får mig att tänka ”så här låter äkta hifi”.

Prisvärda

Hifi är det, men trots allt beröm så ska du inte lägga ut dina dyrbara Sonus faber på Blocket direkt. DALI Oberon On-wall C spelar helt enkelt byxorna av det mesta med samma prislapp (kom ihåg att du får förstärkaren på köpet). Men naturligtvis finns det utmaningar som får dem på hal is.

Röståtergivningen, som egentligen uppfattas som både öppen och närvarande, är nämligen inte lika nyanserad som i högtalare som kostar flera gånger så mycket. Fattas bara annat! Det hörs i låten ”Right Hand Man” från musikalen Hamilton, som jag ofta använder som nyanseringstest. Christopher Jackson, Lin-Manuel Miranda och Leslie Odom Jr. har röster som ligger i samma register men som har olika klang. Genom Oberon On-wall låter de dock nästan likadant.

Ett annat sätt att avslöja det är med Disturbeds heavyballad-cover av ”The Sound Of Silence”, som blir en för hård nöt att knäcka och där orkestern och sången flyter ihop.

Det är naturligtvis fullständigt

orättvist att klaga på upplösningen i mellanregistret, eftersom det är ett lyxproblem som inte är relevant med tanke på priset. Att jag ändå kastar mig över det beror bara på att allting annat är så mycket bättre än man kan förvänta sig. Och då kan man ju kosta på sig att bli kräsen.

DALI Oberon On-wall C och TV:n blir förmodligen bästa kompisar. (Foto: DALI)

TV:ns två bästa vänner

Där högtalarna däremot vekligen kommer till sin rätt är som bästa kompisar till TV:n i vardagsrummet. Här går den varma tyngden och den briljanta toppen upp i en högre enhet tillsammans med en bra popcornfilm. Och det påflugna mellanregistret hanterar dialogen utan problem – och med en strålande talförståelse. Att Oberon On-wall C lyfter TV-ljudet är förmodligen deras bästa inträdesbiljett till det omsorgsfullt möblerade vardagsrummet – så att man dessutom kan få njuta av briljant musikåtergivning i den fina miljön.

Det finns bara ett fåtal konkurrerande aktiva högtalare i den här prisklassen. KEF X300A Wireless och Elac AM 180 är två av dem, men båda dessa saknar anslutningsalternativen som gör det smidigt att integrera ett par aktiva högtalare i vardagsrumsinredningen.

Slutsats

DALI Oberon On-wall C är några av de mest inredningsvänliga hifi-högtalarna vi någonsin har testat. Väljer man den vita versionen så går de små kabinetten bokstavligen i ett med väggen. Och tack vare väggplaceringen sparar man i praktiken flera kvadratmeter golvyta. Efter att ha provat tekniken i de dyrare Rubicon- och Callisto-serierna har DALI fått ner den till en nivå där det är svårt att hitta argument för att inte hoppa på det trådlösa tåget. De små vägghögtalarna har en stor och sprudlande ljudbild som säkert kommer att göra dem och TV:n till bästa vänner. Om det någonsin har funnits en giltig ursäkt för att köpa en soundbar så har den åtminstone försvunnit nu.

Karakter
DALI Oberon On-Wall C
Basic

Ljud & Bild tycker

Läcker och stor ljudbild. En av de mest inredningsvänliga högtalarna någonsin. Aktiva högtalare har blivit överkomliga. Det finns trots allt gränser för ljudtryck och djupbas på grund av storleken. Aningen onyanserat mellanregister. Men för de här pengarna finns inga relevanta invändningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen