Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Dali Oberon 7

Snudd på majestätisk

DALI Oberon 7 lyckas väl med att kombinera stort ljud och tryck med elegans och upplösning som man brukar få betala mer för.

Av / 2019-01-09 - 13:24
Dali Oberon 7
Geir Gråbein Nordby

Den nya Oberon-serien från DALI är för folk med normalstora vardagsrum som ska fyllas med ljud och som är villiga att betala lite extra för stora musikupplevelser. Fast utan att gå så mycket bananas med kreditkortet att gänget bakom Lyxfällan knackar på dörren.

Den senaste tiden har DALI bytt ut ett par av sina serier. Detta har lett till att det blivit ett tomrum där den gamla Ikon-serien fanns. Det var ett par år sedan man kunde lägga 10 000 kronor på disken och få ett par golvhögtalare av hyfsad storlek. Numera får man antingen gå ner till Zensor 7 som kostar 7 000 kronor (och som för övrigt håller på att fasas ut för att bereda plats åt den ännu billigare Spektor-serien) eller punga ut med 18 000 kronor för ett par Opticon 6.

Det är i detta glapp som nya Oberon-serien kommer in. Den största modellen Oberon 7 kostar tämligen exakt tiotusen paret och ligger alltså i en väldigt intressant prisklass.

Billigast hittills med ny magnet

Men det handlar inte bara om att fylla ett tomrum mellan prisklasserna, utan också om att kunna erbjuda något som tidigare högtalarserier inte kunnat. I Oberons fall så är det DALIs billigaste serie hittills där elementen är utrustade med en magnetteknik som kallas SMC och som vi såg och hörde först i den dyraste Epicon-serien. Bokstäverna står för ”Soft Magnetic Compound” och är ett material som liknar keramik. Det krossas först till pulver och bakas sedan i en ugn, varpå det stelnar och får egenskapen att vara magnetiskt, utan att nästan inte leda någon ström alls. Andra högtalarmagneter är gjorda av järn, som också är mycket magnetiskt men också leder ström. Nackdelen är att järn leder olika mycket vid olika frekvenser, vilket innebär att magnetfältets styrka varierar med musiksignalen, något som skapar mycket harmonisk distorsion. Med hjälp av sitt SMC-material utlovar DALI mycket mindre förvrängning.

Oberon-serien har en enklare variant av SMC än de dyrare serierna, men om vi ska tro på DALI så är fördelarna bevarade i hög grad.

Tvåvägs

Oberon 7 är en tvåvägshögtalare, vilket innebär att båda de stora 7-tummarna spelar samma frekvensområde: både mellanregister och bas. Diskanten på toppen är nästan en halv centimeter bredare än normalt. Det gör att den kan längre ner i tonerna, så att delningsfrekvensen kan sättas på en nivå långt under det viktiga 3 kHz-området. Där är nämligen öronen som känsligast och oerhört känsliga för även minsta lilla tidsförskjutning. DALI har satt delningsfrekvensen till 2,3 kHz i Oberon 7, vilket gör det mindre problematiskt att konstruera ett bra delningsfilter. Dessutom får man som bonus att baselementen avlastas och blir mindre riktningskänsliga. Vilket i sin tur innebär att högtalarna sprider ljudet bättre och alltså låter bra även utanför ”sweetspot”. Det blir också mindre viktigt att vinkla in högtalarna mot lyssningsplatsen.

DALI hävdar att Oberon 7 har ”en övertygande neutral och välupplöst hifi-återgivning så att du kan njuta av musik eller filmljud i fulla drag oavsett ljudstyrka.”

Det ingår piggar (spikes) som rekommenderas om ditt underlag tillåter. Är du däremot rädd för repor i golvet kan du använda de medföljande gummifötterna. Högtalarna vilar på en robust fot av aluminium.

Grillen som täcker elementen är fin, men jag hade velat ha magnetfästen så att man slapp de mindre fina hålen som syns när grillen tas bort.

Krispigt och nyanserat ljud

Allra först vill jag höra hur högtalarna låter med en billig förstärkare. Till mitt förfogande har jag Denon PMA-800NE som kostar 5 000 kronor men ändå har digitala ingångar och dessutom skivspelaringång för båda typerna av pickuper (MM och MC).

En av årets finaste låtar kommer från Savannah Conley och heter Same Old Eyes. En vacker singer/sogwriter-ballad som verkligen får lyssnaren att drömma sig bort en kall vinterkväll. Oberon 7 får fram den ljusa klangen från stämbanden på ett övertygande sätt och de försiktiga anslagen på gitarren är spröda och nyanserade på samma gång. En elgitarr som ligger och myser i bakgrunden breder ut sig med stor klang.

Små svaghetstecken

Det hesare partiet i Conleys röstregister saknar lite fyllighet och är inte lika framträdande som med exempelvis System Audio Saxo 50, och Oberon 7 har en lätt färgning som beror på en svag förstärkning i basregistret (mellan 100 och 200 Hz). Basinstrument som får för stort fokus här kan låta lite ”dånande”. Det är dyrt att bygga bra kabinett och i den här prisklassen får en stor högtalare mer resonanser än en liten. Priset man får betala för att fylla rummet med stort och fylligt ljud är att man får en del färgningar. Men jag kan ändå leva med det här utan problem. Speciellt när man hör hur engagerande högtalarna kan vara med tuffare musik. Då får Denon-förstärkaren ge vika för Hegel H190 (30 000 kr) eftersom vi ska ta reda på hur mycket högtalarna klarar av och samtidigt behåller ljudkvaliteten på en nära optimal nivå.

Häftiga rytmer

Anderson.Paaks låt Tints, där han fått sällskap av självaste Kendrick Lamar som gästrappare, har lekfull perkussion och både Paaks och Lamars röster kommer ut fint ur högtalarna. Rytmsektionen smäller till bra och basgitarren har både snärt och tyngd. Återigen hörs den lilla färgningen i basen, vilket gör att bastonerna inte blir riktigt så lätta att urskilja från varandra som jag hade velat, men samtidigt finns det en fin och engagerande punch.

När vi går tillbaka till den billiga Denon-förstärkaren finns överraskande mycket av drivet och attacken kvar. Jämfört med exempelvis Audiovector SR3 Raw Surface, där Denon-förstärkaren låter vassare och hårdare – förmodligen eftersom dessa exklusiva högtalare är en svårare last för PMA-800NE, som har sparsamt med kraftresurser (2 x 50 watt).

Slutsats

Den största modellen i DALIs nya Oberon-serie visar att det lönar sig att betala lite mer för att få både upplösning och kraft i vardagsrummet. Oberon 7 är ganska så genomsnittligt stor för att vara en golvhögtalare, men tack vare två sjutummare pumpar den loss med engagerande bas och fyller hela rummet med ljud. Men det är i de ljusare tonerna som de riktiga kvaliteterna finns, med en tjusig diskant och fin stereobredd.

Oberon 7 låter väldigt bra med akustisk musik, eftersom instrumentens klang framträder tydligt. Men även festmusik jobbar på bra.

DALI sniffar på prispallen, hade Oberon 7 haft lite större mellanregister ännu mer linjär bas så hade de tagit sig ända till förstaplatsen.

picture2 picture4 picture5 picture6 picture3 picture7 picture8 picture9 picture10
<
>
Diskantelementet är något större än normalt för att kunna flytta den nedre frekvensgränsen ännu längre ner. Foto: DALI
Karakter
Dali Oberon 7

Ljud & Bild tycker

Övertonerna är krispiga och distinkta, utan att bli vassa, och basen är spänstig. Oberon klarar sig fint med en medelstark förstärkare. Det finns mer homogena högtalare, med större mellanregister. Den lilla färgningen i basen är underhållande i de flesta fall men gör också att instrument låter lite ”boomy”.

2 reaktioner på ”Dali Oberon 7”

  1. Det går alltid att hitta dyrare högtalare som levererar mer detaljer, men går det att hitta billigare?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Ljud & Bild
Rulla till toppen