: Elac AM 180

Aktiv högtalarjuvel

Elac AM 180 är läckra att beskåda med sin spegelblanka pianolack, men det som verkligen skiner är det gnistrande fina ljudet!

Ljud & Bild tycker

Spelar högt och rent Djup och potent bas Få förvrängningar
Mycket avslöjande
 • 2-vägs aktiva högtalare
 • 2 x 50 watt
 • Veckad foliediskant
 • 5-tums kolfiberbas
 • RCA och XLR
 • USB-port
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 10000 kr

I förra årets test av aktiva högtalare blev vi mäkta förvånade över vad Elac hade lyckats med i sina billiga AM 150. De hade helt enkelt ett oförskämt bra ljud för pengarna. Nu är alltså efterlängtade AM 180 här, en markant förbättrad modell med mer påkostade högtalarelement (inklusive den kostsamma JET-diskanten) och en starkare förstärkare ombord, plus flera lager av Elacs spegelblanka pianolack på utsidan. Förväntningarna är med andra ord höga på ljudet, inte minst eftersom AM 150 gjorde så häpnadsväckande bra ifrån sig mot sina betydligt dyrare konkurrenter förra året.

Anslutningar
AM 180 har de flesta ingångar man vill ha. Här finns både XLR och RCA samt hela tre olika digitalingångar. När det gäller inställningar kan man trimma både bas och diskant, och om man vill går det också att kapa de lägsta basfrekvenserna. Det finns däremot ingen volymkontroll på framsidan, bara ett litet reglage på baksidan.

Ljudkvalitet
Elac är ett märke som är mest berömt för sina stora hifi- och High End-högtalare, till exempel mäktiga FS 509 som kostar 140 000 kronor. Jämfört med denna mastodont får nog AM 180 betraktas som en dvärg. Priset är bara en tiondel och de är bara en tiondel så stora, men trots det har de många liknande kvaliteter.

Det första som slår oss är att AM 180 har en klang som är imponerande öppen, oansträngd och potent. Ljudet släpps fritt från högtalarkabinetten och fyller hela rummet med ljud. Detta är faktiskt det enda högtalarparet som klarar av att fylla hela vårt stora testrum med fullt användbart ljud!

AM 180 förfogar över betydligt mer kraft, och kan spela märkbart högre än de övriga testdeltagarna utan att gå i förvrängning. Inte nog med det, basen är överraskande slagkraftig och med på noterna även när vi prövar högtalarna med stenhård hiphop-bas.

Basåtergivningen är märkbart fastare än hos Adam Audio Artist 5, samtidigt som den har bättre definition på djupet. Mellanregistret är också varmare och mer fylligt än i den tyska rivalen. Diskanten är luftig och fint upplöst, med gott om tryck i röster och stränginstrument utan att klangen låter hård eller vass. AM 180 spelar dessutom en aning högre än Artist 5 innan den låter ansträngd, och är därför ett bättre alternativ i lite större lyssningsrum.

Slutsats
Detta är de solklart mest välljudande högtalarna i testet, och dessutom de som kan spela högst och renast. Förutom att vara ett krutpaket har Elac AM 180 en avsevärd musikalisk finess. Detta är riktiga finsmakarhögtalare för dig som vill ha alla musikens detaljer serverade på silverfat!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
5 kommentarer

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  M-Audio BX5 D2 - Kompakta proffshögtalare
  För ynka 2 000 kronor är M-Audio BX5 D2 avgjort billigast i testet.
  Adam Audio ARTist 5 - En tvättäkta artist
  Från Adam Audio kommer en pytteliten högtalare som kan vara med och leka med de stora grabbarna.
  Audio Pro LV2e - Trådlös och stilsäker
  Audio Pros populära trådlösa högtalare är tillbaka i en läcker skinnutgåva.
  Paradigm Shift A2 - Paradigmskifte?
  Atom är en av världens mest sålda budgethögtalare. Nu har Paradigm lanserat en aktiv version av sin bästsäljare, och Shift A2 förvaltar sitt arv väl …

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.