TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

5 aktiva högtalare

Aktiv ljudhjälp

Aktiva högtalare är i ropet som aldrig förr. Inte så konstigt, för med inbyggda förstärkare och elektronik för trådlös överföring kan de ersätta en hel stereo!

forfatter
Publicerad 2012-10-25 - 00:00
Produkter i testet
 • M-Audio BX5 D2
 • Adam Audio ARTist 5
 • Elac AM 180
 • Audio Pro LV2e
 • Paradigm Shift A2
 • En aktiv högtalare är kort och gott en högtalare med inbyggd förstärkare. Med en sådan går det att koppla ljudkällorna rakt i högtalarna, utan att man behöver en separat förstärkare. Du kan spara både pengar och apparater – och inte nog med det, ljudet blir troligtvis bättre eftersom alla delar är skräddarsydda för att passa ihop.

  De aktiva högtalarna passar utmärkt som ”högtalaranläggningar” för små trådlösa enheter som Sonos, Logitech Squeezebox eller Apple Airport Express. I proffs- och studiobranschen har man satsat på aktiva högtalare i en evighet, men det är först de senaste åren de har blivit populära till hemmabruk.

  Direktinsprutning
  Det finns många fördelar med att bygga in förstärkaren i högtalarna, och den största är att man kan ersätta det traditionella passiva delningsfiltret med ett elektroniskt som sitter strax före förstärkarna. Genom att ha olika förstärkare för bas och diskant slipper ljudsignalen ta sig igenom metervis med koppartråd, spolar och kondensatorer, utan tar genvägen direkt in till högtalarelementet.

  En annan fördel med aktiva högtalare är att man undviker störningar mellan högtalarelementen. Ett passivt delningsfilter består av spolar som skapar elektromagnetiska fält. Varje spole påverkas också av magnetfälten från andra spolar i delningsfiltret, vilket kan fortplanta sig i form av ”crosstalk” eller ljudläckage mellan högtalarelementen. Detta kan du enkelt testa själv. Om du sätter på en låt med bara bas så kommer du att kunna brus i diskanten. Detta är ett av de största problemen med passiva delningsfilter. Med aktiva delningsfilter slipper man denna negativa påverkan eftersom uppdelningen av frekvenserna görs före förstärkningen. Detta är skälet till att vi rent allmänt uppfattar ljudet från aktiva högtalare som ”renare”.

  Djupare bas
  Ett elektroniskt delningsfilter ger andra möjligheter också, till exempel att finjustera högtalarens klangbalans. Man kan till exempel öka nivån i djupbasen utan att det ger biverkningar längre upp i mellanregister och diskant. Aktiva högtalare spelar ofta djupare och kraftigare bas än motsvarande passiva högtalare, dessutom kan de spela högre och renare.

  Testet
  Vi har tittat närmare på fem par aktiva högtalare som kostar mellan 2 000 och 10 000 kronor. Tanken har varit att ge en överblick över nya aktiva alternativ på marknaden. Deltagarna använder sig till viss del av olika tekniska lösningar. Några av högtalarna har inbyggda D/A-omvandlare, andra kräver att du koppla in en analog ljudkälla som har en egen volymkontroll. Flera av testdeltagarna stöder trådlös ljudöverföring, antingen på egen hand eller med hjälp av en USB-adapter.

  I detta test har vi koncentrerat oss på vad vi kallar för helaktiva högtalare, med dubbla förstärkare och inbyggda delningsfilter i varje högtalare. Vi har medvetet hoppat över varianter där elektroniken sitter i en av högtalarna och driver den andra med hjälp av en högtalarkabel. Detta är en ”halvaktiv” lösning som bara har de praktiska fördelarna med aktiv drift, inte alla de ljudmässiga.

  De otaliga anslutningarna kan också ställa till det. Det blir lätt många sladdar om du vill koppla in flera ljudkällor samtidigt. Om du vill använda digitalingångarna måste du dessutom koppla vidare signalen med en extra signalkabel mellan högtalarna. Lägg till dubbla nätkablar så kan det bli kabeltrassel om du inte håller tungan rätt i mun när du kopplar. Trådlösa högtalare som Dynaudio Xeo 3 har absolut sin charm …

  Fördelar med aktiva högtalare

  • Förstärkaren och högtalarna kan matchas bättre
  • Effektivare drift med aktivt delningsfilter
  • Rent allmänt en högre ljudkvalitet än motsvarande passiva konstruktioner

  Nackdelar med aktiva högtalare

  • Förstärkaren kan inte uppgraderas
  • Fler kablar (signal och ström)
  • Högre värmeutveckling och vikt (tar mer plats)

  Exempel på ljudkällor

  PC/Mac

  iPod-docka

  Apple Airport Express

  USB-DAC

  Sonos

  Logitech Squeezebox

  Hifi-förstärkare med Pre Out-utgång

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  M-Audio BX5 D2

  Kompakta proffshögtalare

  För ynka 2 000 kronor är M-Audio BX5 D2 avgjort billigast i testet.

  Varm och behaglig klang
  Få anslutningar Begränsad volym

  Adam Audio ARTist 5

  En tvättäkta artist

  Från Adam Audio kommer en pytteliten högtalare som kan vara med och leka med de stora grabbarna.

  Utsökt diskant Häftig rumskänsla
  Spelar inte jättehögt

  Elac AM 180

  Aktiv högtalarjuvel

  Elac AM 180 är läckra att beskåda med sin spegelblanka pianolack, men det som verkligen skiner är det gnistrande fina ljudet!

  Spelar högt och rent Djup och potent bas Få förvrängningar
  Mycket avslöjande

  Audio Pro LV2e

  Trådlös och stilsäker

  Audio Pros populära trådlösa högtalare är tillbaka i en läcker skinnutgåva.

  Flexibel och lättmöblerad Låter större än de är
  Få anslutningar

  Paradigm Shift A2

  Paradigmskifte?

  Atom är en av världens mest sålda budgethögtalare. Nu har Paradigm lanserat en aktiv version av sin bästsäljare, och Shift A2 förvaltar sitt arv väl …

  Mycket bra bas Häftig dynamik
  Lite sus på tomgång
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
  Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
  En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
  Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
  Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
  Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend