Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Adam Audio ARTist 5

En tvättäkta artist

Från Adam Audio kommer en pytteliten högtalare som kan vara med och leka med de stora grabbarna.

Av / 2012-10-25 - 00:00
Adam Audio ARTist 5
Audun Hage

Detta är första gången vi testar högtalare från Adam Audio under kontrollerade former, men vi är inte helt främmande för det tyska märket: vår flygande hemma hos-reporter Atle Kildahl Torp har nämligen en uppsättning i sin egen hemmabio.

Adam Audio har sin bakgrund i proffsbranschen och levererar många monitorer till både studior och hemmiljöer, och alla från den dyrare Tensor-serien ned till den billigare Artist-serien som vi testar här har inbyggda förstärkare.

Anslutningar
A5 är den största av Artist-seriens två stativhögtalare. Den är gjord för att vara ett skrivbordsvänligt alternativ och har både volymratt och av/på-knapp på framsidan. A5 kan dessutom köpas med små fötter som vinklar dem svagt uppåt, vilket är käckt vid närfältslyssning på skrivbordet. På baksidan finns en USB-port för direktkoppling till dator, samt analoga RCA- och XLR-ingångar.

Ljudkvalitet
Baselementet i A5 är gjort av en blandning av kol- och glasfiber, och diskanten påminner starkt om det som sitter i Elac-högtalarna. Båda bygger på Oskar Heils patenterade Air Motion Transformer som har en speciell veckad metallfolie som membran.

Adam-högtalarna målar upp en ljudbild som kanske är testets största – och en sådan rumskänsla! Här är det förbluffande att ”se” in i ljudbilden och föreställs sig hur musikerna sitter i förhållande till varandra. Den sofistikerade diskanten gör precis som förväntat ett förträffligt jobb med att återge musiken tydligt och distinkt, med en oerhört öppen och upplöst övertonstruktur. Mellanregistret är också mycket starkt och klart, utan den aningen instängda karaktär vi upplever med alternativen från M-Audio och Audio Pro. Basåtergivningen är också väsentligt mer kraftfull och går djupare än de ovan nämnda konkurrenterna.

Paradigm A2 är däremot en tuffare rival för Adam Audio. Artist 5 har nämligen en smula mjukare, mindre väldefinierad basåtergivning än vad de stenhårda kanadensarna kan uppvisa. Det fem tum stora bas/mellanregistret lyckas inte heller riktigt matcha dynamiken i den speciella diskanten, åtminstone inte i vårt rymliga testrum. Vi kan inte spela våldsamt högt, eller med särskilt utmanande bastoner, förrän Artist 5 blir överansträngda. De passar därför bättre som närfältsmonitorer än som stereohögtalare i vardagsrummet.

Slutsats
Artist 5 låter lika bra som de ser ut, och är väldigt allsidiga och musikaliska högtalare för monitorbruk. Så länge du inte lockas att spela alltför högt eller vill fylla ett stort vardagsrum med ljud fungerar de kompakta högtalarna utmärkt. För större rum och högre ljudtryck bör Artist 5 kompletteras med en aktiv subbas för att kunna ge tillräcklig tyngd i basen.

Ljud & Bild tycker

Utsökt diskant Häftig rumskänsla Spelar inte jättehögt

Också i detta test:

5 aktiva högtalare

M-Audio BX5 D2

Kompakta proffshögtalare

För ynka 2 000 kronor är M-Audio BX5 D2 avgjort billigast i testet.

Varm och behaglig klang
Få anslutningar Begränsad volym
Läs hela testet

Elac AM 180

Aktiv högtalarjuvel

Elac AM 180 är läckra att beskåda med sin spegelblanka pianolack, men det som verkligen skiner är det gnistrande fina ljudet!

Spelar högt och rent Djup och potent bas Få förvrängningar
Mycket avslöjande
Läs hela testet

Audio Pro LV2e

Trådlös och stilsäker

Audio Pros populära trådlösa högtalare är tillbaka i en läcker skinnutgåva.

Flexibel och lättmöblerad Låter större än de är
Få anslutningar
Läs hela testet

Paradigm Shift A2

Paradigmskifte?

Atom är en av världens mest sålda budgethögtalare. Nu har Paradigm lanserat en aktiv version av sin bästsäljare, och Shift A2 förvaltar sitt arv väl …

Mycket bra bas Häftig dynamik
Lite sus på tomgång
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Rulla till toppen