Search
Generic filters

: Adam Audio ARTist 5

En tvättäkta artist

Från Adam Audio kommer en pytteliten högtalare som kan vara med och leka med de stora grabbarna.

Ljud & Bild tycker

Utsökt diskant Häftig rumskänsla
Spelar inte jättehögt
 • 2-vägs aktiva högtalare
 • 2 x 50 watt
 • Veckad foliediskant
 • 5-tums kolfiberbas
 • RCA och XLR
 • USB-port
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 8000 kr

Detta är första gången vi testar högtalare från Adam Audio under kontrollerade former, men vi är inte helt främmande för det tyska märket: vår flygande hemma hos-reporter Atle Kildahl Torp har nämligen en uppsättning i sin egen hemmabio.

Adam Audio har sin bakgrund i proffsbranschen och levererar många monitorer till både studior och hemmiljöer, och alla från den dyrare Tensor-serien ned till den billigare Artist-serien som vi testar här har inbyggda förstärkare.

Anslutningar
A5 är den största av Artist-seriens två stativhögtalare. Den är gjord för att vara ett skrivbordsvänligt alternativ och har både volymratt och av/på-knapp på framsidan. A5 kan dessutom köpas med små fötter som vinklar dem svagt uppåt, vilket är käckt vid närfältslyssning på skrivbordet. På baksidan finns en USB-port för direktkoppling till dator, samt analoga RCA- och XLR-ingångar.

Ljudkvalitet
Baselementet i A5 är gjort av en blandning av kol- och glasfiber, och diskanten påminner starkt om det som sitter i Elac-högtalarna. Båda bygger på Oskar Heils patenterade Air Motion Transformer som har en speciell veckad metallfolie som membran.

Adam-högtalarna målar upp en ljudbild som kanske är testets största – och en sådan rumskänsla! Här är det förbluffande att ”se” in i ljudbilden och föreställs sig hur musikerna sitter i förhållande till varandra. Den sofistikerade diskanten gör precis som förväntat ett förträffligt jobb med att återge musiken tydligt och distinkt, med en oerhört öppen och upplöst övertonstruktur. Mellanregistret är också mycket starkt och klart, utan den aningen instängda karaktär vi upplever med alternativen från M-Audio och Audio Pro. Basåtergivningen är också väsentligt mer kraftfull och går djupare än de ovan nämnda konkurrenterna.

Paradigm A2 är däremot en tuffare rival för Adam Audio. Artist 5 har nämligen en smula mjukare, mindre väldefinierad basåtergivning än vad de stenhårda kanadensarna kan uppvisa. Det fem tum stora bas/mellanregistret lyckas inte heller riktigt matcha dynamiken i den speciella diskanten, åtminstone inte i vårt rymliga testrum. Vi kan inte spela våldsamt högt, eller med särskilt utmanande bastoner, förrän Artist 5 blir överansträngda. De passar därför bättre som närfältsmonitorer än som stereohögtalare i vardagsrummet.

Slutsats
Artist 5 låter lika bra som de ser ut, och är väldigt allsidiga och musikaliska högtalare för monitorbruk. Så länge du inte lockas att spela alltför högt eller vill fylla ett stort vardagsrum med ljud fungerar de kompakta högtalarna utmärkt. För större rum och högre ljudtryck bör Artist 5 kompletteras med en aktiv subbas för att kunna ge tillräcklig tyngd i basen.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  M-Audio BX5 D2 - Kompakta proffshögtalare
  För ynka 2 000 kronor är M-Audio BX5 D2 avgjort billigast i testet.
  Elac AM 180 - Aktiv högtalarjuvel
  Elac AM 180 är läckra att beskåda med sin spegelblanka pianolack, men det som verkligen skiner är det gnistrande fina ljudet!
  Audio Pro LV2e - Trådlös och stilsäker
  Audio Pros populära trådlösa högtalare är tillbaka i en läcker skinnutgåva.
  Paradigm Shift A2 - Paradigmskifte?
  Atom är en av världens mest sålda budgethögtalare. Nu har Paradigm lanserat en aktiv version av sin bästsäljare, och Shift A2 förvaltar sitt arv väl …

  Läs också

  Det är sällsynt att små högtalare spelar så här stort. Men den här gör det.
  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation Tower

  Riktpris: 25000 kr Tornande bekvämlighet

  Elipson Legacy 3210

  Riktpris: 32000 kr Små franska delikatesser

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.