: Adam Audio ARTist 5

En tvättäkta artist

Från Adam Audio kommer en pytteliten högtalare som kan vara med och leka med de stora grabbarna.

Ljud & Bild tycker

Utsökt diskant Häftig rumskänsla
Spelar inte jättehögt
 • 2-vägs aktiva högtalare
 • 2 x 50 watt
 • Veckad foliediskant
 • 5-tums kolfiberbas
 • RCA och XLR
 • USB-port
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 8000 kr

Detta är första gången vi testar högtalare från Adam Audio under kontrollerade former, men vi är inte helt främmande för det tyska märket: vår flygande hemma hos-reporter Atle Kildahl Torp har nämligen en uppsättning i sin egen hemmabio.

Adam Audio har sin bakgrund i proffsbranschen och levererar många monitorer till både studior och hemmiljöer, och alla från den dyrare Tensor-serien ned till den billigare Artist-serien som vi testar här har inbyggda förstärkare.

Anslutningar
A5 är den största av Artist-seriens två stativhögtalare. Den är gjord för att vara ett skrivbordsvänligt alternativ och har både volymratt och av/på-knapp på framsidan. A5 kan dessutom köpas med små fötter som vinklar dem svagt uppåt, vilket är käckt vid närfältslyssning på skrivbordet. På baksidan finns en USB-port för direktkoppling till dator, samt analoga RCA- och XLR-ingångar.

Ljudkvalitet
Baselementet i A5 är gjort av en blandning av kol- och glasfiber, och diskanten påminner starkt om det som sitter i Elac-högtalarna. Båda bygger på Oskar Heils patenterade Air Motion Transformer som har en speciell veckad metallfolie som membran.

Adam-högtalarna målar upp en ljudbild som kanske är testets största – och en sådan rumskänsla! Här är det förbluffande att ”se” in i ljudbilden och föreställs sig hur musikerna sitter i förhållande till varandra. Den sofistikerade diskanten gör precis som förväntat ett förträffligt jobb med att återge musiken tydligt och distinkt, med en oerhört öppen och upplöst övertonstruktur. Mellanregistret är också mycket starkt och klart, utan den aningen instängda karaktär vi upplever med alternativen från M-Audio och Audio Pro. Basåtergivningen är också väsentligt mer kraftfull och går djupare än de ovan nämnda konkurrenterna.

Paradigm A2 är däremot en tuffare rival för Adam Audio. Artist 5 har nämligen en smula mjukare, mindre väldefinierad basåtergivning än vad de stenhårda kanadensarna kan uppvisa. Det fem tum stora bas/mellanregistret lyckas inte heller riktigt matcha dynamiken i den speciella diskanten, åtminstone inte i vårt rymliga testrum. Vi kan inte spela våldsamt högt, eller med särskilt utmanande bastoner, förrän Artist 5 blir överansträngda. De passar därför bättre som närfältsmonitorer än som stereohögtalare i vardagsrummet.

Slutsats
Artist 5 låter lika bra som de ser ut, och är väldigt allsidiga och musikaliska högtalare för monitorbruk. Så länge du inte lockas att spela alltför högt eller vill fylla ett stort vardagsrum med ljud fungerar de kompakta högtalarna utmärkt. För större rum och högre ljudtryck bör Artist 5 kompletteras med en aktiv subbas för att kunna ge tillräcklig tyngd i basen.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  M-Audio BX5 D2 - Kompakta proffshögtalare
  För ynka 2 000 kronor är M-Audio BX5 D2 avgjort billigast i testet.
  Elac AM 180 - Aktiv högtalarjuvel
  Elac AM 180 är läckra att beskåda med sin spegelblanka pianolack, men det som verkligen skiner är det gnistrande fina ljudet!
  Audio Pro LV2e - Trådlös och stilsäker
  Audio Pros populära trådlösa högtalare är tillbaka i en läcker skinnutgåva.
  Paradigm Shift A2 - Paradigmskifte?
  Atom är en av världens mest sålda budgethögtalare. Nu har Paradigm lanserat en aktiv version av sin bästsäljare, och Shift A2 förvaltar sitt arv väl …

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.